Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Dům Radost
Profimedia.cz
Petra Jansová

Kanceláře ve více než 90 let starém domě Radost na Žižkově se v budoucnu promění na byty. Územní rozhodnutí má investor na stole, o stavební povolení zažádá v řádech dnů. Datum finále projektu nelze odhadnout.

Reklama

Plán je jasný. Tradičně kancelářská budova bude mít novou funkci. Investor, Vítězslav Vala, ji dlouhodobě plánuje proměnit na nájemní bydlení.

„Téma konverze kanceláří na bydlení rezonuje ve všech světových metropolích, ve Spojených státech je podporováno státem i městy,“ přibližuje Vítězslav Vala během diskuse v kinu Přítomnost, které se nachází v domě Radost. Ten je zatím jediným plně rekonstruovaný prostorem památkově chráněného objektu, v minulosti sloužil jako jednací sál.

Měnit kanceláře na byty je trend

Kromě zhruba šesti set garsonek mají v domě vzniknout coworkingové prostory, fitness centrum či parkovací místa. „Pokud se nám to vše podaří uskutečnit a budeme za sebou mít významný bankovní dům, tak by tu mohl vzniknout i eventový a hudební sál a střešní restaurace,“ dodává Vala. Po dohodě s památkáři to však bude případně možné jen na polovině střechy.

Reklama

Parkovací dům pro Ostravu navrhl architekt David Kotek.

Ani Praha, ani Brno. Ostrava je městem, které přitahuje pozornost

Snad žádné tuzemské město neprošlo tak razantní proměnou jako Ostrava. Dávno už není městem uhlí a dolů. Z někdejšího průmyslového centra se během posledních 30 let stalo centrum té nejlepší architektury.

Přečíst článek

Město nemůže fungovat jako skanzen, ale naopak přivádět nové obyvatele. Jen tak se může rozvíjet. Multifunkčnost Radosti určitě pomůže i samotnému Žižkovu,“ míní Vala.

Aktuálně se dokončuje projekt pro stavební povolení. Kdy ale dojde na realizaci bude souviset s tím, jak bude probíhat komunikace s památkáři. Investor chce v domě uchovat všechny hodnotné detaily, jako jsou například původní schodiště, obložení, sály i zasedací místnosti. 

Dům Radost obohatí celý Žižkov

Projekt rekonverze zpracovává architektonické studio Qarta (Jiří Řezák a David Wittasek), kteří se rovněž významně podepsali pod současnou podobu Karlína.

Dům má mimořádně výhodnou polohu, zatím je ale neprůchozí. Naopak působí jako určitá bariéra. Právě větší „otevření“ a zapojení domu okolí, kterou Qarta navrhla, zaujala v minulosti investora.

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Úplně poprvé se do finálové pětice architektonických realizací prestižní evropské přehlídky Cena Miese van der Rohe probojoval i projekt z tuzemska. Odbornou porotu zaujala transformace ostravských jatek na galerii.

Přečíst článek

„Z analýz, které jsme zpracovávali, vyplynulo, že v dolní části Žižkova velmi významně chybí služby. Jejich zakomponování do Radosti je tak klíčové pro oživení lokality,“ přibližuje jeden ze základních principů rekonverze někdejšího Domu odborových svazů architekt David Wittasek.

V objektu mohou vzniknout třeba lékařské ordinace, kadeřnictví. Zkrátka cokoliv, co přitáhne do lokality lidi.

„Pokud bude převládat názor, že budovy jako je Radost musíme konzervovat, ne je rozvíjet, pak jednoduše nebudou fungovat a nepodaří se je zachránit,“ vysvětluje Wittasek, proč jsou rekonverze podobných, i památkově chráněných budov, důležité.

Vzhledem k památkově ochraně objektu je velkou výzvou i splnění podmínek ESG. Architekti pracují s šedou vodou, rekuperací s odpadním teplem i tepelnými čerpadly. Dům byl mimořádně nehospodárný už ve 30. letech, v době svého vzniku. Tehdy to, ale jak říkají architekti, nikdo moc neřešil. Nyní ho z hlediska ekonomik provozu přirovnávají k časované bombě. „Zůstane-li dům tak, jak je nyní, nikdo ho neufinancuje a nepomůže mu,“ uzavírá Wittasek.

Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

„Hlavní nádraží v Praze je jedinečné, jeho postmoderní brutalistní architektura spoluvytváří identitu města,“ říká spoluzakladatel architektonického ateliéru re:architekti Ondřej Synek. Projekt, na němž spolupracovali v pražské kanceláři s italskými architekty ze studia baukuh, se umístil na třetím místě soutěžního dialogu na podobu Nového Hlaváku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Michelský brownfield se proměňuje, už teď tam stojí třeba nová tenisová klubovna.

Fotogalerie: Peklo se zde pět a půl vagonů chleba denně. Teď se brownfield v Michli mění

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme