Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finep prodá Izraelcům 800 nájemních bytů za dvě až tři miliardy

Finep, projekt Nová Elektra v Praze 9
vizualizace projektu Finepu Nová Elektra, užito se svolením
 ČTK

Developerská společnost Finep prodá izraelskému investorovi AFI Europe 800 nájemních bytů v Praze. AFI, která je v Praze největším nájemcem vybavených bytů postavených primárně za účelem pronájmu, za ně zaplatí dvě až tři miliardy korun.

Reklama

Finep pro AFI postaví 300 nájemních bytů v projektu Nová Elektra v Praze 9 na Hloubětíně a dalších 500 bytů izraelské společnosti prodá v Praze 10 ve Strašnicích. Obě společnosti o tom informovaly v tiskové zprávě. Mediální zástupkyně AFI Renata Součková uvedla, že za obě transakce společnost zaplatí zhruba dvě až tři miliardy korun. Obě společnosti současně předpokládají další spolupráci na nájemním bydlení i v jiných lokalitách.

V Nové Elektře v Hloubětíně bude mít 291 bytů různých velikostí od 1+kk po 4+kk. Kromě bytů by zde mělo být také 309 parkovacích míst a komerční prostor. Projekt nazvaný 'Obytný soubor v Korytech' v Praze 10 disponuje 519 byty. Jeho součástí jsou například elektrické nabíjecí stanice či komunitní vnitrobloky. U projektu jsou pak zelené plochy a promenáda.

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna dál šlape do nájemního bydlení. Od společnosti Finep si nechá postavit na pražské Harfě celkem 220 nových bytů. K převzetí budou připraveny v červnu 2026.

Přečíst článek

AFI je v Praze největším nájemcem vybavených bytů postavených primárně za účelem pronájmu. V současnosti má ve městě zhruba 900 takových bytů. Domy vlastní například v Karlíně v Praze 8 nebo u ulice Kolbenova v Praze 9. 

Reklama

„Vzhledem k tomu, že se tyto projekty v metropoli již blíží k plné obsazenosti, realizujeme další plány. V příštích třech letech se chystáme počet našich nájemních bytů až ztrojnásobit. Ve střední Evropě je platforma AFI Home aktivní v ČR, Polsku, Rumunsku a Srbsku, kde by naše portfolio mělo dosáhnout celkového počtu více než 6000 nájemních jednotek,“ řekl Doron Klein, zástupce generálního ředitele AFI Europe.

Finep staví byty i pro další institucionální nájemce. V roce 2023 prodal Finep 386 nájemních bytů například České spořitelně nebo rezidenčnímu fondu Mint. Dále prodal 454 bytů individuálním vlastníkům i družstvům v Praze a středních Čechách, a to v devíti developerských projektech. V letošním únoru například také prodal 57 bytů v projektu U Šárky v Praze 6 platformě XPlace provozované pražským arcibiskupstvím. Podle analýzy start-upu BuiltMind prodal Finep v prvním čtvrtletí 112 nových bytů.

Finep postaví pro Arcibiskupství pražské nájemní byty

Církev skupuje byty. Další akvizicí je developerský projekt v Ruzyni

Pražské arcibiskupství opět rozšiřuje svůj bytový fond. Nyní si od developerské společnosti Finep objednalo 57 bytů z projektu U Šárky.

Přečíst článek

V České republice působí společnost AFI Europe od roku 1997 a dokončila zde například nákupní centrum Palác Flora a AFI Palác Pardubice, komplexy budov Korunní Dvůr, Tulipa Rokytka, Tulipa Modřanská rokle a Tulipa City nebo logistický park D8 European Park. Staví například i kanceláře.

Finep existuje od roku 1995 a specializuje se na výstavbu bytových projektů a velkých administrativních center. Postavila přes 16 tisíc bytů v několika desítkách projektů. Mezi administrativní komplexy společnosti patří například City West v pražských Stodůlkách. V roce 2006 začal Finep působit také na Slovensku a od roku 2013 realizuje projekt v Mongolsku.

Dušan Kunovský

Byty budou zdražovat, nájmy budou růst, říká developer Kunovský

Investoři v Praze připravují téměř 145 tisíc nových bytů. Nabídka na trhu ale přesto nestačí prudce rostoucí poptávce a ceny bytů opět stoupají, říká nová analýza společnosti Central Group Dušana Kunovského.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Český trh s nájemním bydlením se přehřívá. Vlastníci chtějí moc peněz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme