Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmy kupuji hlavně kvůli pozemkům a budovám, říká majitel TV Barrandov Čermák

Podnikatel Jan Čermák získal od Soukupa celou TV Barrandov
ČTK
Dalibor Martínek

Areál po TV Barrandov v Braníku je na poměrně pěkném místě vedle jižní spojky v Praze, říká Jan Čermák, který je nyní majitelem TV Barrandov. Pozemek získal po Jaroslavu Soukupovi a jeho skupině Empresa Média. Po „mediálním magnátovi,“ který svou společnost zadlužil a přišel o ni, ji Čermák převzal.

Reklama

Čermák se primárně věnuje byznysu s pohledávkami, jejich správou a zhodnocením. Nemovitosti jsou významnou součástí jeho portfolia. Ostatně, i kvůli nemovitostem šel do TV Barrandov. „Málokdo to ví, ale podstata je v tom, že skupina TV Barrandov se skládá i z docela velkého nemovitostního portfolia. To jsou zejména dvě nemovitosti. Studia na Barrandově, a velký areál v Braníku,“ říká Čermák.

V Braníku jde podle něj o místo velmi dobře položené. Blízko centra města, „za zády“ vzniká projekt metra. „Nechali jsme si zpracovat studii od architektonické kanceláře A8000, s kterou úzce spolupracujeme, na výstavbu kampusu. Škola a ubytování pro studenty,“ popisuje Čermák.

To je podle něj v souladu s územním rozvojem v oblasti. „Nechtěli jsem kopírovat standardní metodu, ze všeho udělejme byty.“  Nyní hledá developera, s kterým by na projektu spolupracoval.

Intenzívní "vedlejšák"

Čermákova firma Servis 24 se nemovitostnímu byznysu věnuje celkem intenzivně, přestože to není její hlavní branže. To je práce s pohledávkami. Nicméně, má na kontě řadu developerských projektů. Některé si dokonce sama vytvořila. „Nejsme developeři, ale párkrát jsme si to v menším měřítku zkusili. A musím říct, že jsme nikdy nedopadli špatně,“ říká Čermák. Vzpomíná třeba bytový projekt v Brně na Cejlu, kde z hotelu vznikl bytový dům. „Předělali jsme to na byty. Nebylo to jednoduché, nejsme stavaři, nejsme developeři, ale dopadlo to dobře.“

Reklama

Vždy dbá na to, aby v majetkové podstatě firmy v insolvenci, které se má věnovat, byly „cihly“. Třeba po Jance Radotín vlastní areál, který v současnosti rekonstruuje, modernizuje a pronajímá. „Nyní máme krásný rozvojový projekt bývalého ČKD Slaný. Za dva roky se nám to podařilo dát dohromady, opravit střechy, modernizovat. A nyní máme absolutní většinu areálu pronajatou.“

 

Více uslyšíte v podcastu Realitní Club už zítra na všech vašich oblíbených podcastových platformách a webu Newstream.cz

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

Přečíst článek
Výkonná ředitelka společnosti Michaela Váňová v podcastu Realitní club

Do nájemního bydlení nejdeme, ale zkoušíme jeden model, říká šéfka Central Group

Přečíst článek
Ilustrační foto

Jak se rodí developer? Jak sehnat peníze, pozemky? Pavla Čapková uspěla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme