Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Nejlepší architektura se dá stavět i za „málo“. Třeba bytovka v Brně

Bytový dům v Brně
Se svolením Tomáše Slavíka a Barbory Kudelové
Petra Nehasilová
pej

Mezinárodní odborná porota České ceny za architekturu již podeváté nominovala do užšího výběru projekty tuzemských architektů. Letos jde o 31 realizací: od mostů, parků po bytové a rodinné domy.

Reklama

Výběr nominovaných děl je i letos velice pestrý. Většina realizací slouží veřejnosti a je jí běžně přístupná. Stavby jsou rozesety po celé České republice od Karlovarského po Moravskoslezský kraj. Nejvíce nominovaných děl je podobně jako v předchozích letech v Praze.

Na všechny nominované projekty se můžete podívat do následující galerie.

V rámci České ceny za architekturu jsou Akademií ČCA oceňovány výjimečné aktivity na poli architektury. Letos ocenění míří do Pardubic manželům Lukáši a Marianně Smetanovým za iniciativu na záchranu Gočárových Automatických mlýnů.

Reklama

Manželé Smetanovi investovali v roce 2016 rodinné finance do zakoupení areálu, jehož záchranu kraj i město Pardubice ohrozily svou liknavostí. Nakonec se podařilo společným úsilím soukromého investora, města Pardubic i kraje vybudovat krajskou Gočárovu galerii, Galerii města Pardubic – GAMPA, multifunkční konferenční a umělecký prostor SILO i nově realizovanou vzdělávací laboratoř Sféra.

Při sestavování záměru i projektování jednotlivých částí areálu se setkali architekti Zdenek Balík, Josef Pleskot, Ladislav Lábus, Jan Šépka, Petr Všetečka, Martin Prokš a Marek Přikryl. Ostatně Lukáš Smetana je profesí také architekt.

Ocenění Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) za citlivé a šetrné řešení stavby ve venkovském prostředí tentokrát získal ateliér Kocián & Liška Architekti z Kopřivnice za projekt zvoničky v Moravskoslezských Beskydech.

Jméno hlavního vítěze i dalších finalistů bude oznámeno v listopadu 2024 na galavečeru ve Foru Karlín.

Architekt Václav Aulický

Václav Aulický: Československé stavební firmy se nemohly rovnat těm ze Západu

Václav Aulický patří k nepřehlédnutelným postavám české architektury. A jako takový se snažil vytvářet stavby, které přetrvají věky. Jeho nejznámější budova, sídlo Transgasu na pražských Vinohradech, šla k zemi před pár lety, aby na jejím místě mohla vzniknout budova velmi podobná. Jeho další legendou je Žižkovský vysílač, který bývá označován za jednu z nejošklivějších budov nikoli Prahy, ale světa. „V Praze mi mrakodrapy nechybí,“ říká čerstvý osmdesátník Aulický.

Přečíst článek

Vinařství Kolby má nový facelift.

Morava je vinařskou velmocí. Každý rok tam přibyde jedno krásné vinařství

Nezbourali ani centimetr, přesto vinařství Kolby získalo po jejich zásahu zcela nový ráz. Původní stavby i ty nové, suchý sklad i vinný bar, zabalili architekti ze studia ORA do dřevěných latí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce trafo stanice na bydlení

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme