Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Místo památkově chráněné vily stojí pod Oborou Hvězda „bytovka“ a dva rodinné domy

Na tomto pozemku kdysi stávala památkově chráněná vila.
Se svolením Martina Čeňka
Petra Nehasilová

Na svažitém pozemku stávala secesní vila. Památkově chráněný dům ale dlouho zel prázdnotou a v roce 2018 ho zničil požár. A dnes místo něj stojí hned tři nové objekty, které navrhl ateliér martin cenek architecture.

Reklama

Dvě vily a jeden bytový dům nahradily na svažitém pozemku hned vedle Obory Hvězda secesní Eysseltovu vilu připisovanou Bohumilu Hübschmannovi. Ta dlouho zela prázdnotou až ji v roce 2018 zcela zničil požár.

„Krom toho, že místo mělo svou pohnutou historii, měl pozemek ještě několik atypických vlastností,“ popisují architekti z ateliéru martin cenek architecture (Martin Čeněk a Tomáš Minarovič)

Rozdíl výšky mezi ulicí a patou zdi Obory Hvězda, která pozemek uzavírá z jižní strany, je 14 metrů, jelikož zhruba v polovině hloubky parcelu dělí téměř svislá pískovcová skála vysoká mezi osmi a deseti metry. Původní vilka sice dříve stála dole pod ní, těsně u silnice, utopená pod její dnešní úrovní, takové umístění však pro nové domy nebylo reálné.

Reklama

Všechny tři nové obejtky objekty jsou vizuálně vyzdviženy o podlaží nad úroveň parteru, pomyslně tak levitují nad půdorysně menším a materiálově odlišeným spodním podlažím.

Postupným dialogem s klienty i úřady se vyprecizovala minimalistická podoba domů. Architekti využili prosté bílé vápenné omítky, přírodního dřeva (svislé bílého děrovaného vlnitého plechu. Tyto materiály v exteriéru ještě doplnili o zámečnické detaily z pozinkované oceli a šedě lakované plaňkové uliční oplocení.

Jak se proměnil panelákový byt pod taktovkou architektů?

Sláva panelákům. Stačí pár promyšlených zásahů a byt konkuruje novostavbám

Úplně běžný panelákový byt na tradičním tuzemském, pražském, sídlišti lze proměnit k nepoznání. Rekonstrukce bytů na sídlištích je zdá se velkou otázkou do budoucna. A architekti si s tím dokáží poradit.

Přečíst článek

Architekt Radan Hubička v pražské Babě se svým týmem navrhl velkorysou vilu.

Baba patří mezi nejluxusnější pražské čtvrti. Tamní vily jsou přehlídkou té nejlepší architektury

V Praze není tolik krásných míst, jakým je čtvrť Baba. A na jeden z tamních pozemků navrhl architekt Radan Hubička se svým týmem velkorysou vilu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme