Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotogalerie: Peklo se zde pět a půl vagonů chleba denně. Teď se brownfield v Michli mění

Michelský brownfield se proměňuje, už teď tam stojí třeba nová tenisová klubovna.
Se svolením A8000
Petra Jansová

V Michli dokázali upéct pečiva pro třetinu Prahy. Zdejší pekárny byly ve své době, v 70. letech, velmi moderním podnikem. Rohlíky ani chleba se ale odtamtud už téměř 10 let nevozí a brownfield se má proměnit na moderní městskou čtvrť. Stavět se tady mají třeba bytovky.

Reklama

„Michelské pekárny nyní procházejí revitalizací, kurty jsou jakýmsi prvním krokem,“ vysvětluje architekt Martin Krupauer, šéf ateliéru A8000, který revitalizaci areálu a budovu navrhl.

Podívejte se na proměny v Michli do následující galerie.

S podobnými projekty má architektonické studio zkušenosti. Podepsalo se například pod proměnu brownfieldu v Českých Budějovicích, v Brně nebo v Českém Krumlově.  A ateliér pod vedením Martina Krupauera oživuje i opuštěný průmyslový areál v Kanadě.

Reklama

V Michli navrhli moderní sportoviště, které se nachází jen několik set metrů od toho původního. Tenisté tím získali kvalitnější povrchy, tréninkovou stěnu i nové zázemí. „Zatímco dříve trpěli rušným dopravním provozem z Michelské a Vyskočilovy ulice, dnes mají klid a mohou se plně soustředit na hru,“ popisuje Krupauer.

Areál tvoří objekt tenisového klubu, sedm tenisových kurtů a jedno tréninkové hřiště. Pět kurtů je klasických červených antukových, dva kurty a tréninkové hřiště mají umělý povrch. „Architektonické a urbanistické řešení je minimalistické, území sceluje čistými výrazovými prvky, jako jsou fasádní čedičové desky nebo pohledový beton,“ říká Krupauer.

Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek

Vznik sportoviště navíc stojí na počátku celkové revitalizace nově se probouzející oblasti bývalých Michelských pekáren, které zde v roce 2015 ukončily činnost. Nyní se území rozvíjí, v budoucnu se zde počítá také s výstavbou bytových domů. V roce 2015 byl michelský areál prodán firmě Skanska se záměrem na místě pekárny postavit bytové domy. Část pozemku patří také společnosti Passerinvest Group.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dům Radost

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Přečíst článek
Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Přečíst článek
Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme