Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Garsonka za pět milionů? Pražské ceny už platí i v Brně

Garsonka za pět milionů? Pražské ceny už platí i v Brně
CPI PG, užito se svolením
 ČTK

Ceny bytů v Brně začaly opět růst. Metr čtvereční (m2) v novostavbě stojí v průměru už 134 tisíc a pomalu se tak dotahuje na pražské ceny (147 tisíc m2). Nová garsonka v jihomoravské metropoli už vyjde na pět milionů korun.

Reklama

Prodeje nových bytů v Brně rostou, letos se za tři čtvrtletí prodal dvojnásobek bytů než za celý loňský rok. Zároveň roste také průměrná nabídková cena za čtvereční metr nového bydlení, která ve třetím čtvrtletí dosáhla 134 tisíc korun. V pravidelné analýze to uvedl František Šudřich z Impera Styl, který vývoj trhu dlouhodobě sleduje.

„Zatímco loni se za celý rok prodalo jen málo přes 500 bytů, ke konci letošního třetího kvartálu to bylo už 1000 bytů. Mezi nimi stále dominují menší dispozice, tedy 1+kk a 2+kk,“ uvedl Šudřich. Největší zájem byl v uplynulých měsících o bydlení v městských částech Brno-střed, Židenice a Královo Pole.

Na trhu v Brně je v současnosti 1636 nových bytů, klesající nabídku doplnilo zejména spuštění prodejů v projektu Nová Zbrojovka. Navzdory rozšíření nabídky ale začaly téměř po dvou letech stagnace ceny bytů znovu růst. Nabídková cena dosáhla 134 tisíc korun za čtvereční metr, v posledních dvou letech se přitom pohybovala okolo 130 tisíc korun za čtvereční metr.

Víme, co se děje na realitním trhu. Sledujte Realitní Club

Průměrná cena se liší podle dispozice bytu, u bytů 1+kk dosahuje 135 600 korun za čtvereční metr a průměrný byt o rozloze 35 čtverečních metrů přijde na 4,8 milionu korun. U bytů 2+kk stojí metr v průměru 132 400 a byt o rozloze necelých 56 metrů tak stojí 7,4 milionu korun. Za byt 3+kk s rozlohou 80 čtverečních metrů a průměrnou cenou 134 900 korun za čtvereční metr pak lidé zaplatí 10,9 milionu korun.

Reklama

Šudřich v analýze uvádí, že podle dostupných dat z realitních portálů zdražují v Brně i starší byty a nájmy. Průměrná nabídková cena starších bytů se podle něj zvýšila o 15 procent na 105 tisíc korun za čtvereční metr.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Lukáš Kovanda: Fiasko jménem digitalizace stavebního řízení. Lidem kvůli němu zdraží byty

Náklady nezvládnuté digitalizace stavebního řízení nabíhají již takřka dva měsíce. Je proto vhodné aktualizovat vyčíslení škod, které to tuzemské ekonomice způsobuje.

Přečíst článek

Ceny pronájmů byly v červenci nejvyšší v historii

Nájemné roste nejvíc v historii. Ceny letí nahoru v Praze, ale i na Moravě

Ceny pronájmů byly v červenci nejvyšší v historii. Meziročně zdražily o 4,5 procenta. Největší růst zaznamenaly malé byty ve velmi dobrém stavu. Z pohledu regionů pronájmy nejvíce zdražily v Praze a Zlínském kraji, vyplývá to z analýzy platformy Valuo. Kromě pronájmů vzrostly za poslední tři měsíce také ceny bytů o 1,8 procenta a rodinných domů o 1,5 procenta. V meziročním srovnání ale zlevnily.

Přečíst článek

Ceny nájmů na začátku akademického rostou

Studenti zaplatí víc. Ceny nájmů na začátku akademického roku rostou, nejvíc v Brně

Se začátkem akademického roku 2024 dochází k výraznému nárůstu poptávky po nájemním bydlení v univerzitních a krajských městech. Tato zvýšená poptávka, která je obzvláště silná ze strany studentů hledajících ubytování mimo vysokoškolské koleje, vyústila v meziroční růst cen nájmů o 5 procent. Růst cen je patrný zejména u menších bytů typu 1+1 a 1+kk, které jsou mezi studenty nejžádanější.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme