Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hanácké kasárny koupil developer Morávek. V Olomouci vlastní i Šantovku

Richard Morávek, olomoucký developer a zakladatel skupiny Redstone
Profimedia
 ČTK

Státu se na devátý pokus podařilo vydražit areál Hanáckých kasáren v centru Olomouce, který v elektronické aukci získala za 89,1 milionu korun skupina Redstone, kterou spoluvlastní podnikatel Richard Morávek. Redstone vlastní v Olomouci i nákupní Galerii Šantovka.

Reklama

„Potvrzujeme že jsme účastníkem aukce budovy Hanáckých kasáren, který učinil nejvyšší příhoz,“ řekl mluvčí skupiny Redstone Petr Hlávka. 

Minimální cena nemovitosti v devátém kole dražby činila 89 milionů korun. Do aukce se přihlásili dva zájemci, učiněn byl jeden příhoz. Stát se snažil kasárny prodat od září 2021. Poprvé byla aukční cena stanovena na 262 milionů korun a poté ji ÚZSVM postupně snižoval.

Deváté kolo elektronické aukce mohlo být v úterý zahájeno díky tomu, že stejně jako v předchozích pokusech nejméně jeden zájemce složil kauci 15 milionů korun. Aby dražba byla úspěšná a přinesla vítěze, musel v ní padnout alespoň jeden příhoz nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 89 milionů korun. Další příhozy musely částku zvýšit aspoň o 100 tisíc korun.

Reklama

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl

První fáze obřího developerského projektu Savarin je u konce. Ladí se poslední detaily pro nové nájemce, čeká se na kolaudaci. Už tento týden výjimečná barokní stavba přivítá první návštěvníky, a to v rámci Prague Art Weeku.

Přečíst článek

Oprava kasáren? Bude to přes miliardu

O nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto na začátku letošního roku zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí kasáren.

Majetkový úřad se rozhodl v aukci areálu Hanáckých kasáren pokračovat poté, co v jeho prostorách skončil provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a Olomoucký kraj nemovitost odmítl bezúplatně převzít. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Vláda v roce 2020 schválila jeho prodej. Minimální cena areálu postupně klesá. Loni byla snížena z 262 milionů na 249 milionů korun, letos v dubnu na 248 milionů korun, v květnu na 199 milionů, v červnu na 149 milionů a v červenci na 111 milionů korun.

Hanácké kasárny využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdné. Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Uvažovalo se o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, z plánu ale nakonec sešlo. O budovu Hanáckých kasáren projevil Olomoucký kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny či kanceláře. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo. Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů korun, ceny stavebních prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.

Takto bude vypadat nová čtvrť v Olomouci - Šantovka District.

Fotogalerie: V Olomouci chtějí náplavky jako v Praze. Stavět se začnou letos

Místo jedné velké budovy jich v Olomouci na místě zkrachovalého podniku Milo vznikne hned několik, promění se i dosud nevyužívané okolí Mlýnského potoka.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl

Přečíst článek
Minimální cena Hanáckých kasáren klesla v 9. kole aukce pod sto milionů

Koupí to už někdo? Minimální cena Hanáckých kasáren před další aukcí klesla pod sto milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme