Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypomonitor: Úrok u nových úvěrů se drží těsně nad 5 procent

Hypomonitor: Úrok u nových úvěrů se drží těsně nad 5 procent
iStock
 ČTK

Poslední čísla z hypotečního trhu potvrzují jeho postupné oživování. Hypotéky zlevnily jen nepatrně, úrok u nových úvěrů se drží těsně nad hladinou 5 procent, ukazují statistky Hypomonitoru.

Reklama

Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v červnu hypoteční úvěry za 24,2 miliardy korun, což je nejvyšší hodnota od března 2022. Proti květnu je to růst o dvě procenta, meziročně o 73 procent. Úrokové sazby nových úvěrů nepatrně klesly na 5,06 procenta z květnových 5,07 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor, kam dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Hypoteční trh ožil

„Poslední čísla z hypotečního trhu potvrzují jeho postupné oživování a objem nových hypoték v posledních měsících patří mezi nejvyšší za poslední dva roky. Za první polovinu roku se tak poskytl již obdobný objem hypoték jako v první půlce roku 2020, samotný počet hypoték byl však stále o čtvrtinu nižší,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Malý byt

Hypoindex: Hypotéky v létě opět nezlevnily

Průměrná sazba hypoték na počátku července nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,02 procentního bodu na 5,49 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červnu dosáhl 20,2 miliardy korun, meziměsíčně se zvýšil o 0,6 procenta. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil čtyři miliardy korun po 3,6 miliardy korun v květnu. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5403, což je nepatrně pod květnovou úrovní. Je to druhá nejvyšší hodnota v letošním roce a společně s květnem nejvyšší úroveň od března 2022.

Reklama

Postupné snižování sazeb centrální bankou se nejvíce projevilo na poklesu úrokových sazeb hypoték s krátkými fixacemi. Klientům to umožňuje aktuálně využít roční až tříleté fixace a ve střednědobém výhledu flexibilně reagovat na nové podmínky. Pokles sazeb na delších fixacích letos nebude tak rychlý, i kvůli trvající nejistotě ohledně dalšího vývoje inflace,“ řekl generální ředitel Modré pyramidy stavební spořitelny Michael Pupala.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů klesla jen kosmeticky. Tento vývoj jde podle asociace na vrub rozkolísaným tržním úrokovým sazbám, které začaly v polovině března opět růst, a i přes jejich rozkolísanost se pohybovaly na těch vyšších úrovních letošního roku.

Výhledy Chodovec, Central Group

Central Group: Hypotékaři omládli. Na úvěr si nový byt pořizuje třetina kupujících

Hypotéku na nový byt si letos bere téměř třetina kupujících. Pokračuje tak rostoucí trend z loňského roku, kdy si úvěr vzalo asi 28 procent lidí, zatímco v roce 2022 kvůli rostoucí inflaci a úrokovým sazbám zájem o hypotéky klesl a bydlení jimi financovalo 11 procent kupujících. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Central Group.

Přečíst článek

Průměrná hypotéka v červnu pokračovala v růstu, a to z 3,63 na 3,74 milionu korun. Od dubna tak průměrná hypotéka převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021, která byla 3,46 milionu korun.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1500 až 2000 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 korun. Splátka hypotéky jeden milion korun s 30letou splatností se se současnými úrokovými sazbami pohybuje kolem 5500 korun.

peníze, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Dobrá zpráva pro všechny. Češi se vracejí k zadlužování

Zadlužení českých domácností roste. A co víc, roste rychleji, než bylo v posledních dvou letech obvyklé. Co by ještě před několika dekádami představovalo problém, stalo se v současnosti dokonce dobrou zprávou. Jsou to totiž právě domácnosti a jejich spotřeba, které rozhýbávají velmi pomalu se rozjíždějící českou ekonomiku. A klidně ať si to je třeba na dluh.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme