Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Italové zdražili. Za dům už chtějí tři eura

Sambuca di Sicilia
Profimedia.cz
Petra Nehasilová
pej

Výprodej historických domů na Sicílii pokračuje. Městečko Sambuca di Sicilia tentokrát nabízí 12 domů.

Reklama

„Naše město se konečně vrátilo na mapu,“ říká starosta sicilského městečka Sambuca di Sicilia Giuseppe Cacioppo. Díky programu „dům za jedno euro“ se mu totiž podařilo do opuštěného místa přilákat nové obyvatele a oživit tak i místní ekonomiku. 

Od roku 2019 do městské kasy přibylo 20 milionů eur, a to nejenom díky nově vzniklým obchodům a penzionům. Dvě vlny výprodejů navíc ovlivnily i soukromý realitní sektor, píše server CNN.

Sambuca di Sicilia

Dům za jedno euro? Nakonec se dražily za tisíce

Sen nebo realita? Tak řada lidí mohla vnímat v roce 2019 akci sicilského městečka, které se rozhodlo prodat desítku domů za pouhé jedno euro. Zájem předčil očekávání a v druhé vlně se jednotlivé nemovitosti dražily i za tisíce eur. Nyní mají objekty nové majitele, a to převážně ze Severní Ameriky, upozorňuje server CNN.

Přečíst článek

„Ti, kteří neuspěli v dražbě domů vlastněných městem, si koupili levný dům od soukromého majitele,“ dodává Cacioppo. Dosud se tak prodalo 250 domů.

Reklama

Sicilie láká na domy za tři eura

Obec letos dražbu vlastních domů uskuteční již potřetí. Poprvé v roce 2019 nabízela historické objekty za jedno euro, o dva roky později za dvě eura. „Cizinci se k nám jenom hrnou a pravděpodobně budeme v prodejích pokračovat i v dalších letech,“ tvrdí starosta.

Obec nyní nabídne asi 12 domů se dvěma až třemi pokoji o ploše 538 až 861 metrů čtverečních. Některé z nich mají dvorky a železné balkóny. Všechny ale potřebují rekonstrukci. Tu mají noví majitelé uskutečnit do tří let. Přičemž jednoduchá přestavba může podle starosty vyjít na 30 tisíc eur.

Roste poptávka po nemovitostech v zahraničí, meziročně stoupla až o 25 procent

Doma je draho. Češi tak kupují domy v zahraničí, je to výhodnější

Mezi Čechy stoupá zájem o nemovitosti v zahraničí. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko a Chorvatsko, ale například i Albánie. Návratnost investice je podle společností vyšší než v Česku.

Přečíst článek

„Potkat tu cizince před rokem 2019 bylo téměř nemožné, teď jsou běžnou součástí života obce,“ dodává Cacioppo. Většina nových obyvatel pochází z USA. Z obce se stala vlastně taková „malá Amerika“, kde i starší Sicilané začínají mluvit anglicky.

Expatům se snaží vyjít vstříc i vedení města, loni otevřelo coworkingové centrum. Digitální nomády se snaží nalákat i na bezplatné pobyty a vylepšení internetu.

Češi kupují v Černé Hoře i luxus.

Byt v černohorském Monte Carlu vyjde o třetinu levněji než na Lipně

Češi dobývají Balkánský poloostrov. Do Chorvatska nebo Albánie už dávno nejezdí jen na dovolenou, ale i investovat do nemovitostí. A jejich pozornosti neunikla ani další balkánská země, Černá Hora. I pro ni totiž platí, že byt tam vyjde levněji než v tuzemsku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Casino dell’Aurora,

Vila v Římě bude nejdráž prodanou rezidenční nemovitostí. Petice tlačí na premiéra, aby prodej zarazil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme