Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak na rekonstrukci malého bytu? Ten ve Vršovicích architekti rozdělili

Z vršovického bytu se vyklubala dvojčata. Půdorys o velikosti 40 m2 architekti rozdělili na dva kutlochy
Michaela Kociánová
Jiří Frydlewicz
fry

Jak účelně a moderně rekonstruovat malý byt? Možnou odpověď dali architekti ze Studia Reaktor. Byt v pražských Vršovicích o výměře 40 metrů čtverečních nakonec rozdělili na dva samostatné „kutlochy“.

Reklama

Autoři projektu pracovali s původními texturami omítek v bytě. Každá z jeho rozdělených částí tak má svou vlastní barevnou náladu - modrou a žlutou. V té první se pracuje především s černými doplňky a kouřovým sklem. „Žluťák“ naopak kombinuje jemnější a světlejší odstíny s průsvitným prosklením.

FOTOGALERIE: Projděte si byt ve Vršovicích

Skleněné příčky mezi kuchyní a koupelnou v obou prostorech propouští světlo do útrob bytu. Hmotově zde navazuje kuchyňská linka na koupelnový nábytek, vzniká zde optický klam zrcadlení dřezu, baterie a skříněk.

Reklama

V polovině dispozice zůstala zachována stará oškrábaná výmalba. Autoři vsadili na opravdovost a tak stěnám ponechali i drobné praskliny

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

Vestavěná patra z ocelových íček zvětšují využitelnou plochu. Zábradlí je vypletené nerezovými lanky, každý pokoj v odlišném dekoru odkazující se na secesní zábradlí činžovního domu. Spací kout byl vyštukován bez výmalby, hlazení omítky od řemeslníků se propisuje skrze průsvitný matný lak.

Prostor zdobí původní štukatury, špaletová okna, dubové parkety či očištěné kazetové dveře rozříznuté nad 3. pantem, aby se vešly pod spací patro. Hlavní osvětlení zajišťuje svislý svazek zářivek připomínající lucernu.

Ján Krnáč, generální ředitel Cresco Real Estate

Slovenský developer proměnil holešovický brownfield. Další metou je Berlín

Cresco Real Estate je největším rezidenčním developerem na Slovensku. Kromě obytné čtvrti Slnečnice na jižním okraji bratislavské Petržalky, společnost jako vůbec první postavila ve slovenské metropoli rezidenční mrakodrapy. Nyní proměňuje i tvář Prahy. Po Holešovicích má našlápnuto k akvizici dalšího projektu. „Praha vždy bude větším městem a bydlení v ní bude vždy dražší. Každopádně pro obě města platí to, že pořídit si vlastní bydlení bez hypotéky bude takřka nemožné. Nikdo nemá dnes našetřené desítky milionů korun, aby si mohl koupit vlastní bydlení,“ říká výkonný ředitel Cresco Real Estate Ján Krnáč.

Přečíst článek

Český developer postaví v Bělehradě další stovky bytů za 1,5 miliardy

Český developer UDI Group zahajuje v hlavním městě Srbska svůj další bytový projekt Zvezdano Brdo (Starry Hill). Ve Starém Bělehradu vznikne celkem 341 bytů vyššího standardu, 443 parkovacích míst v podzemí a množství retailových jednotek v přízemí budovy. Celkem skupina plánuje do projektu investovat 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme