Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Kasl: Lidsky mi způsob vyhození Bartoše přijde velmi nevkusný

Předseda České komory architektů Jan Kasl
ČTK
 ČTK

Předseda České komory architektů Jan Kasl považuje odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z postu ministra pro místní rozvoj, které oznámil premiér Petr Fiala (ODS), za velmi nevkusné. Spolupráce s Bartošem nebyla podle Kasla ideální, digitalizaci podcenil, v posledních týdnech ale začal odborníkům více naslouchat a reagovat na výhrady. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS), který si podle Kasla povede dobře.

Reklama

Předseda komory kritizoval Bartoše především za slabou spolupráci s odbornou veřejností a podcenění problematiky procesů spojených s plánováním a povolováním staveb. V posledních týdnech se ale podle něj komunikace zlepšila. „Lidsky mi způsob jeho vyhození od premiéra přijde velmi nevkusný, pokud mu ráno při osobním setkání neřekl, co chystá, a ve 13 hodin svolá tiskovou konferenci, a tam oznámí, že Bartoše navrhne k odvolání prezidentovi do konce týdne,“ uvedl.

Bartoš se s Fialou ráno sešel a po jednání novinářům řekl, že se na koaliční smlouvě a vládním angažmá Pirátů nic nemění. Fiala však na odpolední tiskové konferenci oznámil, že navrhne prezidentu Petru Pavlovi odvolání Bartoše ke 30. září. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení.

Bartoš v neděli pozdě večer oznámil, že odejde z čela pirátské strany a nebude na funkci předsedy znovu kandidovat. Nástupce mají Piráti vybrat v listopadu.

Digitalizaci bude mít od středy na starost Kupka, který si podle Kasla s nápravou poradí dobře, mimo jiné proto, že podpořil Platformu pro zdravý stavební zákon. „Bude muset, jinak koalice ztratí další voliče,“ dodal.

Reklama

Ivan Bartoš skončí jako vicepremiér pro digitalizaci a jako ministr pro místní rozvoj

Asociace developerů: Bartoš nám nenaslouchal a proces digitalizace podcenil

Na problémy s digitalizací jsme upozorňovali již od února 2024. Vždy to pro nás bylo věcí odbornou a obsahovou, nikoli politickou. Bohužel pan ministr zcela podcenil celý proces a také neposlouchal odborné skupiny, které vybízely k včasnému odložení a dopracování systémů, komentuje odvolání Ivana Bartoše (Piráti) Asociace developerů.

Přečíst článek

Fiala navrhl odvolání Bartoše. Po Pirátech chce jméno nového ministra pro místní rozvoj

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: A taková to byla pěkná strana. Vzpomene si za rok někdo na Piráty?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme