Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Jan Sadil
Se svolením JRD
Dalibor Martínek

Rok a půl je šéfem developerské společnosti JRD a může porovnávat pohled na rezidenční trh z obou stran, stavitele i bankéře, kterým Jan Sadil dlouhé roky byl. Nyní zažívá na vlastní kůži „skutečně šíleně dlouhé povolovací řízení“. Předtím jako šéf Hypoteční banky jen poslouchal nářky jeho současných kolegů. Sadil okem znalce posuzuje i vývoj z hlediska budoucí ceny hypoték. Podle něj by bylo bláhové čekat na nějaký další výraznější pokles sazeb. Ale jak říká, nikdy si nepotrpěl na spekulace o budoucím vývoji, čemuž ho naučila praxe. Jeho firma se kromě bydlení velmi soustředí také na energetiku a má v plánu své větrné parky dál rozšiřovat.

Reklama

Je konec července. Jak se do vaší firmy propsal nový stavební zákon, jakou s ním máte zkušenost?

Konkrétních zkušeností s novým stavebním zákonem máme málo. Projekty, které jsme měli v rozumné fázi rozpracovanosti, jsme předložili ještě ve starém módu. Abychom především na naší straně prošli procesem, se kterým jsme byli víceméně familiární. Aby to bylo bez nějakých větších překvapení. Podle nového stavebního zákona jsme ještě nic nepředkládali. Zaznamenali jsme samozřejmě i z médií určitý nával poptávek po stavebním řízení v červnu. Byla to taková urychlená poptávka z důvodu určité nejistoty. Teď máme spíš více otazníků, jak to bude vypadat, až to bude podle nového stavebního zákona.

Takže nový stavební zákon je ještě před vámi…

Je to tak. Zatím vidíme více problémů než pozitiv, ale samozřejmě si nepřeji, aby to byl setrvalý stav.

Reklama

Jste rok a půl šéfem velké developerské firmy, předtím jste byl mnoho let šéfem Hypoteční banky. Dokážete pojmenovat rozdíl mezi oběma branžemi, developmentem a financováním?

První, co mě napadá, je, že ten rok a půl strašně rychle utekl. Hlavní změnou bylo přejít z korporátu do soukromé firmy. Na jedné straně je flexibilita malé firmy, na druhé straně jistá nevyspělost rodinné firmy v některých procesech. Protože tato společnost v krátkém období extrémně vyrostla. A bylo tak potřeba řadu věcí nastavit. Čerpám tak ze zkušeností, které jsem nabral v předchozím působení.

Realiťák: Bez poklesu cen secondhandu se trh s byty nehne

Stoupá sice počet prohlídek, ale možnosti domácností investovat do bydlení jsou prokazatelně stále omezené. Nejvíce je to vidět u nabídky velkých měst, kde jarní ceny domů a bytů testovaly kupní sílu a zjistily, že bez kroku zpět to zatím nepůjde, říká Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services, pod kterou spadá realitní portál Bezrealitky.cz.

Přečíst článek

Teď mluvíte třeba o interních procesech firmy?

Ano, mluvím o procesech, které byly mým denním chlebem v bance. Například compliance, regulatorika, IT security. To jsou procesy, které tady nastavujeme nebo vylepšujeme, aby co nejlépe odpovídaly velikosti firmy. Za rok a půl jsem se jistě dostal daleko blíž k řemeslu, které se tady dělá. Asi ho nikdy nebudu umět do takového detailu, jako ho umí mí kolegové. Ale byl bych ignorant, kdybych se nic nenaučil. Myslím, že jsem mnohem dál než na začátku. Ale na bankovní prostředí nezapomínám. Právě hypoteční byznys s developmentem a realitami obecně velmi úzce souvisí. S bankovním světem jsem tak stále v kontaktu.  Jako bankovní klient se pak někdy i divím, co mi bankovnictví v běžném životě dělá za radosti a starosti.

Pomáhá vám a vaší firmě vaše minulost v bankovním sektoru?

V oblasti našeho financování moc ne. S bankami osobně vůbec nejednám, dělá to především můj kolega ze správní rady, který má na starosti finance . Nejsem tím, který by jednal o našem financování s bankami. Byl jsem celý život retailový bankéř. Nezabýval jsem se firemním financováním, tzn. není to úplně můj „cup of tea“. A za svou manažerskou dobu jsem se naučil, že není potřeba se vměšovat do práce lidí, kteří ji umějí lépe než já.

Rozhodnutí ČNB snížit sazby nemusí hned zlevnit hypotéky

Rozhodnutí ČNB snížit sazby nemusí hned zlevnit hypotéky, uvádí analytici

Rozhodnutí České národní banky snížit úrokové sazby o půl procentního bodu nemusí bezprostředně zlevnit hypotéky, shodli se analytici. Naopak úročení vkladů podle nich zřejmě klesne výrazněji. Bankovní rada ČNB v týdnu snížila základní sazbu z 5,25 procenta na 4,75 procenta. Sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022.

Přečíst článek

Energie z větru. To nás hodně zajímá

Pojďme tedy k developmentu, kterému se nyní věnujete…

Říkáte správně development, protože se snažím zdůrazňovat, že to není jenom rezidenční development. Jsme residenčním developerem, ale jsme také developerem v obnovitelných zdrojích, což je naše druhá divize, která není možná na venek tolik vidět.

Jak tato druhá linka vypadá?

Spoluvlastníme sluneční elektrárny v Česku, v Maďarsku. Větrné Česku. Naše strategické zaměření jsou v současnosti hlavně větrné elektrárny. Tam je naše znalost lépe využitelná. Postavit větrnou elektrárnu je složitější než postavit solární elektrárnu. Cítíme se na to, dělat složitější věci. Řemeslo známe. To je jedna věc. A druhá je, že podmínky pro držbu, a větrné elektrárny jsou ty, které bychom si spíše chtěli nechat ve svém vlastnictví, jsou u větrné elektrárny lepší než u sluneční elektrárny.

Větrníky na Tachovsku

Síkelův větrný plán. Stát dá na stavbu větrníků tři miliardy

Stát poskytne tři miliardy korun na výstavbu větrných elektráren. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k tomu vypsalo novou dotační výzvu, v níž může jeden projekt získat až 750 milionů korun.

Přečíst článek

Jaké konkrétní projekty máte nyní před sebou a na kterých pracujete v oblasti větrných elektráren?

Máte-li na mysli naše energo projekty, tak ještě nechceme všechny prozrazovat do médií. Povolovací proces je dlouhý, náročný a citlivý. Co mohu zmínit je náš větrný park v Hrádku nad Nisou, který bychom rádi rozšířili. Je tam velký potenciál, fouká tam. Mám pocit, že do tohoto regionu vrtule vlastně patří. Podle mě jsou v tamní krajině vlastně i hezké. Detaily bych v tuto chvíli nechtěl uvádět, je to citlivá věc.

Vraťme se k rezidenčnímu bydlení, což je větší noha vašeho byznysu…

Určitě počtem zaměstnanců i počtem projektů ano. I historií naší firmy. Teď jsme v této oblasti v zajímavé vývojové fázi. Stavebně rozdělaných projektů máme nyní až extrémně málo. Úspěšně jsme nedávno dokončili dva velké projekty, a další velké projekty jsou ve fázi povolovacího řízení. Máme právoplatné územní rozhodnutí a čekáme na stavební povolení. Tyto projekty ještě nezačínáme stavět a ani je ještě neprodáváme. Po prázdninách už asi budou v naší nabídce.

Takže v současnosti máte rozpracované dva velké projekty v Praze?

Rozpracovaných máme mraky projektů. Jsou to desítky projektů. Zmínil jsem dva, které jsou ve velmi rozpracované fázi. U nich můžeme v horizontu týdnů začít prodávat, v horizontu měsíců začít stavět.

Na trh se vracejí hypotékaři

Jaký je aktuální stav na českém, možná konkrétně na pražském rezidenčním trhu? Rostou ceny bydlení, roste poptávka?

My jsme především na trhu, který bych označil jako širší Prahu. Například jeden z projektů, který připravujeme, a který je ve fázi schválené změny územního plánu, je v Kladně. Co na trhu vidíme je, že po snížení úrokových sazeb trh ožívá. Tady si dovolím i spekulaci a propojení se svojí hypoteční minulostí. Úrokové sazby kolem pěti procent se staly novou normou. Lidé si na to trochu zvykli, už se zapomnělo na extrémně nízké úrokové sazby. Takže se už i hypotékaři začali objevovat. Trh se standardizuje. Asi nepřijde nějaký boom, ať už se to týká nabídky bydlení, nebo objemu hypoték. Myslím, že bude pokračovat mírný růst prodejů.

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Už tedy nečekáte nějaký další, nebo dokonce výraznější pokles úrokových sazeb, který by přilákal další zájemce o hypotéky, a tedy o nové bydlení?

Vždy jsem byl opatrný na predikování úrokových sazeb. Dnes už mám volnost, že si mohu dovolit větší spekulace. Ale při vší zodpovědnosti je nebudu dělat. Podíváme-li se na vývoj dlouhých úrokových sazeb, ony se v poslední době nijak dramaticky nemění. Cena dlouhých peněz se pravděpodobně nebude nijak dramaticky měnit. Můžeme očekávat zlevnění krátkodobých peněz, tak jak bude ČNB snižovat sazby. To znamená, že se budou křivky dlouhodobých a krátkodobých peněz dostávat do standardu a krátkodobé peníze budou postupně zlevňovat. Ale dramatické zlevnění dlouhých peněz a hypoték v dohledné době nemůžeme čekat. Nespekuloval bych na to, že na konci roku budou hypotéky někde těsně nad čtyřmi procenty. To si nemyslím. Rád bych se mýlil, ale obávám se, že se nebudu mýlit.

A je tu druhá stránka rezidenčního trhu, a to je nabídka bydlení. Jak velká bude nabídka, a jak porostou ceny?

Faktem je, že délka povolovacího řízení je skutečně šílená. A zdá se, že to na trhu bude ještě nějakou dobu trvat. To je jeden z důvodů, proč si nemyslím, že by pražský trh s novými nemovitostmi prošel nějakou dramatickou změnou. Nespekuloval bych na to, že ceny bydlení budou klesat. Na druhou stranu si nemyslím, že by rostly dramaticky. Porostou mírně. Už se pohybujeme na cenové úrovni dostupnosti.

V Česku je v rámci Evropy nejhůře dostupné vlastnické bydlení. Podle statistik si Čech na průměrný byt musí vydělávat asi 14,5 roku, což je nejvyšší číslo v Evropě. Na tom se nic nezmění?

Je to špatná zpráva pro klienty, ale nevidím důvod pro změnu. Ceny bytů dolů nepůjdou. Platy razantně neporostou.

Využije tedy i vaše společnost aktuální trend, výstavbu pro nájemní bydlení?

Je to téma pro všechny developery. Diskutujeme o tom a připravujeme. Ve dvou projektech, které jsem zmiňoval a které jsou před výstavbou, částečně počítáme s nájemním bydlením. Jedním z těch projektů je Kladno, kde bychom část bytů chtěli připravit právě pro nájemní bydlení. I u dalších větších projektů budeme uvažovat, že by část bytů sloužila k nájemnímu bydlení. Myslím, že to může být jeden z trendů, a že se institucionální investoři v segmentu nájemního bydlení budou v Česku objevovat víc než doposud. Pořád si myslím, že dříve nebo později se k nám dostane trend běžný od nás na západ, že mezi tyto investory patří pojišťovny, penzijní fondy, banky. To náš trh ještě příliš nepostihlo.y

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Ivan Bartoš na stavebním zákonu zkazil, co mohl. Ale vysedí to

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš dva a půl roku seděl na novele stavebního zákona. Prvního července vstoupila v platnost, máme jeden týden zkušeností. Ta základní je, že Bartoš dělal vše na poslední chvíli. Chtělo by se říci, že zvrtal, na co sáhl. To by ale nebylo spravedlivé. Faktem je, že jeho úřad neuměl pořádně vypsat veřejné zakázky na vytvoření portálů, úředníci nebyli včas s novým systémem seznámeni, nebyli proškoleni, taktéž investoři neměli do poslední chvíle potřebné informace. Všeobecně se čekal kolaps celého povolovacího řízení.

Přečíst článek

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Před čtvrt stoletím nikdo hypotéky neuměl. Půjčka se často řešila až na centrále banky

Rok 1995 byl začátkem hypotečního byznysu v Česku. „Poskytly se první hypotéky, dolaďovala se legislativa,“ říká v podcastu Realitní Club Jan Sadil, který u tohoto začátku nejen stál. On ho tvořil. I když okolnosti vzniku českého hypotečního trhu působí po téměř třiceti letech možná až poněkud komicky.

Přečíst článek

„Táta hypoték“ Jan Sadil přechází k udržitelnému byznysu. Bude řídit JRD

Někdejší generální ředitel Hypoteční banky a také člen představenstva ČSOB Jan Sadil se od února 2023 stane generálním ředitelem (CEO) skupiny JRD.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Kdo chce získat hypotéku na byt, musí vydělávat sto tisíc korun čistého

Přečíst článek
"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Před čtvrt stoletím nikdo hypotéky neuměl. Půjčka se často řešila až na centrále banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme