Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nedaří se je prodat. Buď jsou moc drahé nebo komplikované. Je stát dobrá realitka?

Hanácké kasárny v centru Olomouce
Se svolením ÚZSVM
Petra Jansová

Je veřejná aukce tím nejlepším způsobem prodeje trofejních nemovitostí? Proč některé z nich nabízí stát už po několikáté? Roli může v některých případech hrát jejich cena, ale také nemožnost objekt využít dle svých představ.

Reklama

Co spojuje Divadlo Brodway, rekreační areál v Rabyni nebo velký areál Hanácká kasárna v Olomouci? Jde o nemovitosti miliardové hodnoty ve vlastnictví státu a stále se je nedaří prodat. Všechny tři zmiňované nemovitosti, splňující atributy nemovitostí trofejních, se vyskytly v elektronické aukci ÚZVMP hned několikrát. Nového majitele však nenašly ani přes zlevňování.

Palác Broadway, funkcionalistickou stavba architektů Bohumíra Kozáka a Antonína Černého z 30. let minulého století nedaleko náměstí Republiky, se pokusil stát prodat šestkrát. A pošesté jde do aukce i areál Hanáckých kasáren v centru Olomouce, po druhé areál v Rabyni.

Krejčířova vila v Černošicích je opět na prodej

Krejčířova vila je znovu na prodej. Prošla rekonstrukcí a je dvakrát dražší

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je znovu na prodej. Po rozsáhlé rekonstrukci je v nabídce téměř za 55 milionů korun, což je dvojnásobek původní ceny. Pokusy o dražbu vily začaly v roce 2016, v listopadu 2021 byla vydražena za 21,38 milionu korun.

Přečíst článek

Podaří se prodat areál Hanácká kasárna v Olomouci?

Jde o velmi specifické nemovitosti, které se na trhu objevují zřídkakdy. Zpravidla se jedná o off market transakce, i když stát preferuje prodej veřejný. Každý způsob má své výhody a platí, že čím je nemovitost složitější a také hodnotnější, tím důležitější je to, jakým způsobem se prodává.

Reklama

„Aukce je vhodnější v případě, pokud nabízíte jasně definovaný produkt. Jakmile se však jedná o specifickou a hodnotnou nemovitost typu Palác Broadway, mnozí potenciální investoři se do aukce nepřihlásí,“ přibližuje Zdenka Klapalová, partnerka poradenské společnosti Knight Frank.

Prodeji by podle ní výrazně pomohl například aktivní marketing jak v ČR, tak v zahraničí, a to včetně prezentace vybraným skupinám investorů, jak to standardně zajišťují mezinárodní realitní kanceláře. „Skutečnost, že se k aukci přistupuje opakovaně, není dobrým signálem. Otázkou je, jak probíhá právě marketing a prezentace této nabídky nejen zahraničním, ale i významným domácím investorům,“ dodává Klapalová.

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Přečíst článek

Prodává stát nemovitosti příliš draho?

Logicky se ale nabízí i domněnka, že vyvolávací ceny jsou stanoveny příliš vysoko. V případě areálu Hanácká kasárna stát z původních 248 milionů korun nyní zlevnil na 199 milionů korun. Cena klesla i v případě Paláce Broadwaye, a to z 930 milionů na 911 milionů korun.

Další komplikací v případě Paláce Broadwaye je i současná nájemní smlouva na 24 let. Nový vlastník by tak nemohl nemovitost využívat podle svých představ. „Nejcennější částí domů v ulici na Příkopě jsou retailové prostory v přízemí. Ty dosahují jednotkové nájemní až nižší stovky eur za metr čtvereční a v mnoha případech pak tvoří kolem poloviny hodnoty celého objektu. U Paláce Broadway ale tyto prostory zabírá divadlo a není je možné pro maloobchod,“ přibližuje expert z realitního trhu, který nechce být jmenován.

A cena je nepřiměřeně vysoká i v případě areálu v Rabyni. Ten se sice nachází v atraktivní lokalitě Slap, ale pozemky jsou podle územního plánu vedeny jako rekreační zóna, plánovaní nové výstavby má tedy celou řadu omezení. Cena, kterou za areál stát požaduje, pak v takovém případě moc neodpovídá realitě. V okolí metr pozemku vhodného k výstavbě lze totiž pořídit levněji.

„Jde opravdu o zajímavý brownfield. Plochou odpovídá čtvrtině Lipna. A stejně tak s touto nemovitostí zatím počítá i územní plán, který ji vnímá jako rekreační zónu. V tom případě je pak cena, za níž se areál prodává, moc vysoká. Nicméně nevylučuji, že investor, který za ni bude ochotný zaplatit 100 milionů korun, se bude snažit o změnu o územního plánu a bude na ni v budoucnu, řekněme do osmi až deseti let, developovat,“ uzavírá Tereza Kouklová z SFG holdingu, který se věnuje financování developerských projektů.

Komerční banka na Václavském náměstí

Další miliardová transakce. Komerční banka prodává budovu na Václaváku

Komerční banka prodává svoji budovu na prestižní adrese. Václavské náměstí 42. Informaci o prodeji budovy, kterou měla redakce newstream.cz, potvrdila ředitelka společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová. Cenu transakce nechtěla komentovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Přečíst článek
Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích se prodal v aukci. Nový majitel za něj dal přes 106 milionů korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme