Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Kasárna Karlín: Praha se pouští do boje za její znovuotevření

Kasárna Karlín
ČTK
 ČTK

Vedení hlavního města bude jednat se stavebním úřadem Prahy 8 o možnostech znovuotevření kulturně-společenského centra Kasárna Karlín. Cílem jednání bude najít, v jakém režimu by mohlo centrum opět fungovat, řekl pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Úřad zakázal činnost centra, protože podle něj využívalo prostory a vybudovalo stavby, které nejsou zkolaudovány. Provoz neodpovídá ani územnímu plánu, který by měla Praha ještě letos změnit. S radnicí Prahy 8 a s úřadem budou jednat i provozovatelé centra. Organizátoři v kasárnách pořádali promítání filmů, koncerty a v provozu měli i bar, kavárnu nebo saunu.

Reklama

Vlastníkem budovy je od letošního ledna hlavní město, které ji získalo při směně majetku se státem. Letos v dubnu město rozhodlo, že si nechá udělat analýzu dalšího rozvoje památkově chráněných kasáren.

„Situaci musí primárně řešit provozovatel se stavebním úřadem, protože zákaz provozování staveb vydal stavební úřad Prahy 8. Nicméně zkusíme prověřit, jestli jsou nějaké možnosti ještě před změnou územního plánu v nějakém režimu to tam otevřít. Se stavebním odborem budeme řešit, jaké jsou nyní možnosti, reálně v tuto chvíli ale nevím, jaké to jsou,“ řekl Zábranský. „Paradoxní je, že tento projekt má politickou podporu na úrovni magistrátu a, co jsem slyšel, na úrovni vedení městské části,“ dodal.

Z dosavadních zjištění města ale podle něho plyne, že možných řešení zřejmě příliš mnoho není. „Největší oříšek, kromě památkářů, zřejmě bude soulad s územním plánem, protože podle něj je areál ve funkční ploše pro armádu a bezpečnost,“ řekl Zábranský. Změnu územního plánu řeší od roku 2021, kdy zastupitelé schválili podnět změny územního plánu. „Podle informací, které mám, bude změna ještě asi půl roku trvat,“ řekl radní.

Hanácké kasárny v centru Olomouce

Ani se slevou to nikdo nechce. Areál Hanáckých kasáren stát opět neprodal

Státu se ani v šesté elektronické aukci nepodařilo prodat rozlehlý areál Hanáckých kasáren v Olomouci. Dražba začala v úterý a skončila dnes v 10:00, nikdo ale neučinil příhoz, uvedl web Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Minimální kupní cena nemovitosti byla v šesté aukci snížena z 248 milionů korun na 199 milionů korun. Dražba mohla začít díky tomu, že minimálně jeden zájemce složil ve stanoveném termínu kauci 20 milionů korun.

Přečíst článek

Reklama

Kasárna jsou teď zavřená. Nepovolené stavby jsou podle radního prakticky všechny, které v kasárnách vznikly, tedy mimo jiné kavárna, sauna, kulturní sál nebo bary. Město převzalo kasárna od státu letos v lednu, avšak většina staveb byla vybudována ještě v době, kdy patřila kasárna státu. Budovu převzalo město i s výpůjční smlouvou s provozovateli centra.

„Punkový“ provoz je problém

Vedení Prahy si podle Zábranského stojí za tím, že centrum má v kasárnách zůstat. „Jsem rád, že to provozovatelé tehdy vydupali ze země, myslím, že je to veřejně prospěšné, ale problém je, že to je 'punkový' provoz,“ dodal Zábranský.

Stavební úřad Prahy 8 řeší situaci od zahájení provozu centra a podle vyjádření radnice, které uvedl její mluvčí Martin Šalek, nemohl postupovat jinak. „Není pravdou, že by odbor podle některých vyjádření sedm let nekonal a začal, až když nemovitost od státu převzala Praha. Naopak, už třetím rokem vede s provozovatelem řízení a žádá, aby své působení uvedl do souladu se zákonem a předpisy,“ uvedla radnice. Do případného dodatečného povolení vedení radnice nebude zasahovat. „Městská část je samosprávný územní celek a nikdy nezasahovala a nadále ani zasahovat nebude do výkonu nezávislého orgánu státní správy, kterým právě odbor výstavby je,“ uvedl Šalek.

Hanácké kasárny v centru Olomouce

Nedaří se je prodat. Buď jsou moc drahé nebo komplikované. Je stát dobrá realitka?

Je veřejná aukce tím nejlepším způsobem prodeje trofejních nemovitostí? Proč některé z nich nabízí stát už po několikáté? Roli může v některých případech hrát jejich cena, ale také nemožnost objekt využít dle svých představ.

Přečíst článek

Kulturně-společenské centrum pod názvem Kasárna Karlín se poprvé otevřelo veřejnosti v červnu 2017. Na nádvoří budovy organizátoři vybudovali letní kino, pořádají zde koncerty a lidé si mohou dát občerstvení v některém z barů či kavárně. Spolek vybudoval také saunu nebo hřiště na plážový volejbal.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kasárna Karlín

Kasárna Karlín končí. Vnitřní prostory byly využívány nezákonně, uvedl stavební úřad

Přečíst článek
Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Nová odpočinková plocha: Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme