Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Každý centimetr rekonstrukce barokního Savarinu hlídali památkáři. Jak to dopadlo?

Rekonstrukce paláce Savarin je u konce.
Se svolením Crestylu
Petra Nehasilová

Kolaudace barokního paláce Savarin na pěší zóně v Praze se blíží. Proběhne nejpozději na podzim. Část rekonstrukce byla dokončena, aktuálně ještě probíhají některé další dílčí práce v interiérech. Zároveň probíhají intenzivní jednání s potenciálními nájemci.

Reklama

Větší část rekonstrukce barokního paláce Savarin byla ukončena. Aktuálně ještě probíhají některé další dílčí práce v interiérech realizované jinými dodavateli. „Samotná kolaudace by se pak měla uskutečnit koncem léta nebo začátkem podzimu. Dokončení rekonstrukce historického paláce Savarin tak teprve proběhne a budeme o něm informovat včetně všech detailů,“ říká mluvčí skupiny Crestyl, jež rekonstrukci zastřešuje, Ondřej Micka.

Jak dopadla přísně střežená rekonstrukce barokního paláce se můžete podívat do následující galerie.

Přestavba pozdně barokního paláce probíhala za zvýšené pozornosti památkového ústavu, s důrazem na zachování architektonických prvků argitekta Kiliána Ignáce Dientzehofera a obnovu či výrobu kopií soch Ignáce Františka Platzera, které bohatě zdobí nejen průčelí, ale i interiéry objektu. Proměna byla náročná hlavně z hlediska koordinace stavebních prací a provozu kasina, které v objektu po celou dobu výstavby pod taktovkou společnosti Syner fungovalo. 

Reklama

Parcela kolem barokního paláce Savarin je zřejmě nejatraktivnějším brownfieldem

Investor, skupina Crestyl, v dalších etapách plánuje, že na parcele, aktuálně vlastně brownfieldu, v historickém centru Prahy vznikne lokalita, která se má zaplnit kancelářemi, obchody i veřejným prostorem. „Rekonstrukce paláce je první vlaštovkou celého projektu Savarin,“ uřekl Simon Johnson, ředitel společnosti Crestyl.

Na místo jsme se vypravili i během stavebních prací. Na reportáž se můžete podívat do následující galerie.

Cílem je zpřístupnit doposud uzavřený vnitroblok veřejnosti, vybudovat park i nový vstup do metra. Projekt Savarin se rozkládá přes celý městský blok a je ohraničen čtyřmi nejrušnějšími a nejvyhledávanějšími nákupními ulicemi: Na Příkopě, Jindřišská, Panská a Václavské náměstí. 

Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Přečíst článek

Zatímco autorem přestavby je studio Jakub Cigler Architekti, proměna „brownfieldu” by se měla odehrát pod taktovkou předního britského architekta Thomase Heatherwicka.

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Velké plány pro Prahu. Odstartují miliardové investice podle plánu?

Prahu letos čeká hodně stavění. Pokračovat bude výstavba metra D, na jaře se začne stavět tramvajová trať v horní části Václavském náměstí, pokračovat bubou i opravy mostů či výstavba bytů na pražských brownfieldech.

Přečíst článek

Marcel Soural

Marcel Soural: Rokytnice bude hezčí než Špindl do 15 let. První změny poznají lyžaři už letos

Praha je jeho hlavním působištěm. Aktuálně staví třeba novou čtvrť na Smíchově nebo na Stodůlkách. Dlouhodobě ale investiční skupina Trigema Marcela Sourala posiluje i v cestovním ruchu. K Monínci ve středních Čechách, vinařství na Zlínsku a Železné Rudě přidává ještě Rokytnici. „Plánujeme například i propojení skiareálů Horní Domky a Studenov. I ten plánujeme významně zrekonstruovat a samozřejmě vymyslet možnosti hospodaření s vodou a parkování. Všechny tyto změny, budou nyní probíhat v první fázi jako projektová příprava,“ přibližuje v rozhovoru pro Newstream některé ze svých plánů Marcel Soural, zakladatel a majitel developerské společnosti Trigema.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme