Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koleje jsou plné a spolubydlení zdražilo. Nejvíc v Ostravě

Vysokoškolské koleje na Strahově
Profimedia.cz
Petra Nehasilová

Kapacity kolejí jsou naplněné ještě před začátkem akademického roku. Potvrzuje to i rekordní nárůst cen nájemného v univerzitních městech.

Reklama

Stejně jako v předchozích letech i letos došlo na přelomu července k nárustu cen nájmů. Průměrná cena nájmů je podle dat společnosti Bezrealitky v Praze o 14 procent vyšší než loni, kdy rostly nájmy a podnájmy 11procentním tempem. V Brně se zvýšily o deset procent, třetí největší univerzitní město, Ostrava, hlásí dokonce 18procentní růst. Podobně výrazně stouply nájmy také v Olomouci a Českých Budějovicích (17 procent).

„Situace se pro řadu studentů stává opravdu komplikovanou. Problémem není ani tak samotné zdražování, ale také garance, které majitelé chtějí. I v případě podpronájmů se tak můžeme setkat s požadavky na dvouměsíční kauci a zároveň i dvouměsíční předplatbu,“ zmiňuje Martin Ponzer, šéf digitální realitní služby Bezrealitky. I letos proto podle něj budou studenti preferovat spolubydlení.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo

Primátor Bratislavy: Praha je pro nás inspirací, ze slovenské metropole chci udělat bezpečné město

Architekt, muzikant a politický aktivista Matúš Vallo už téměř šest let jako primátor Bratislavy mění slovenskou metropoli k lepšímu. Tu trápí obdobné problémy jako Prahu, třeba nedostatečná výstavba bytů a jejich ceny. V čem by se mohla bývalá federální metropole vzájemně inspirovat? „Prahou se inspirujeme už dlouho, od přípravy publikace Plán Bratislava, po zkušenosti s přípravou revitalizace velkých brownfieldů, v Praze zejména bývalých nádraží,“ říká Matúš Vallo v rozhovoru.

Přečíst článek

Pro studenty je tradičně nejdražší hlavní město. Pražské univerzity navštěvuje kolem 130 tisíc studentů z celého Česka a podstatná část studentů se do Prahy v době studia stěhuje. Například Karlova univerzita poskytuje na svých kolejích 11 080 lůžek.

Reklama

„Cena jednotlivých kolejí se liší od lokality a vybavení kolejí a jednotlivých pokojů. Průměrná měsíční cena ubytování se pohybuje kolem šesti tisíc korun za měsíc. Cena ubytování se v roce 2024 oproti roku 2023 zvýšila z důvodu zvýšení míry inflace, navýšení DPH a ceny energií o 8,1procenta. Ceny ubytování na kolejích neplánujeme do konce roku 2024 měnit. K poslední změně kolejného došlo k 1. břernu 2024,“ přibližuje Šárka Bukvajová z tiskového oddělení Karlovy univerzity.

Pronájem zhruba 70metrového bytu v širším centru zde momentálně vyjde na téměř 27 tisíc, bez nákladů.

Nájemné (ilustrační foto)

Průměrný nájem dále zdražuje. Druhý kvartál přinesl zlevňování jen v Ostravě a Plzni, a to jen u větších bytů

Nájemné ve starších bytech rostlo ve druhém čtvrtletí ve všech velkých českých městech o stovky korun měsíčně. Průměrně činilo přibližně 16 300 korun. Ceny se lišily podle jednotlivých dispozic bytů, nájmy tak mohly zdražit od dvou do 11 procent. O dvě procenta klesly nájmy jen v případě větších bytů v Ostravě a Plzni. Vyplývá to z analýzy realitního portálu UlovDomov.cz. Měsíční náklady na pořízení vlastního bydlení přes hypotéku například v Praze a Brně podle portálu i tak činily dvakrát více než na byt v pronájmu.

Přečíst článek

„Pokud by si vysokoškoláci dopřáli luxus bydlení ve dvou, zaplatí asi o 12 procent více oproti loňsku – každý 15 169 korun. Ve čtyřech spolubydlících to bude zhruba 8 432 korun za lůžko,“ říká Ponzer.

Zdražilo Brno i Ostrava

Podobná situace panuje i v Brně. Kapacita kolejí Masarykovy univerzity, 3 440 lůžek, je zaplněná. „Průměrná částka za lůžko a noc činí 164,52 korun včetně DPH. Je však nutné vzít v potaz, že u některých ubytovaných může být reálná cena nižší i vyšší, protože Masarykova univerzita poskytuje svým studujícím ubytování v několika kolejních areálech a v pokojích několika typů a kategorií,“ říká tiskový mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Za byt o 70 metrech čtverečních v širším centru Brna si zájemci o pronájem oproti loňsku připlatí téměř dva tisíce korun. Nájemné se tu pohybuje kolem 21,2 tisíce korun. Dva spolubydlící zaplatí každý zhruba 11 876 korun, pokud budou bydlet ve čtyřech, bude to asi 6 574 korun.

Ještě více pak vyskočily ceny v Ostravě, kde se nájemní cena obdobného bytu zvýšila o 2,2 tisíce korun na 14 630. Dva spolubydlící si tak musí připravit asi 8 280 korun každý, čtyři pak 4 623 korun.

I přes vysoké ceny je však o nájemní bydlení rekordní zájem. Vůbec poprvé v historii měření Bezrealitky zaznamenaly více než 70 zájemců o jeden byt v hlavním městě a více než 40 v Brně.

Dům Radost

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Kanceláře ve více než 90 let starém domě Radost na Žižkově se v budoucnu promění na byty. Územní rozhodnutí má investor na stole, o stavební povolení zažádá v řádech dnů. Datum finále projektu nelze odhadnout.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Žádné překvapení. Češi si na vlastní byt sáhnou nejpozději z celé Evropy

Češi jsou opět nejhorší v Evropě, na vlastní byt sáhnou nejpozději ze všech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme