Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec chataření v Česku. Táhne jen Špindl, Lipno nebo Klínovec

chalupa, ilustrační foto
Pixabay
Petra Nehasilová
pej

Až na některé lokality poptávka po rekreačních nemovitostech klesá a mění se i důvody, proč si Češi chaty pořizují.

Reklama

Zájem Čechů o rekreační nemovitosti od období pandemie klesá. Podle serveru Sreality.cz je meziroční pokles poptávky po chatách a chalupách až 8,4 procenta. Propad se týká především méně atraktivních lokalit, jako je Ústecko, Vysočina a další oblasti mimo hlavní turistická centra. A tomu odpovídá i propad cen.

Chalupu v Krkonoších navrhli architekti ze studia ADR

FOTOGALERIE: Jsou krkonošské chalupy stylovější než ty v Alpách?

Jako houby pod dešti v Krkonoších rostou stylové chalupy. Citlivě zapadají do okolí a nabízí svým majitelům veškeré pohodlí. Jednou z nejaktuálnějších realizací je chalupa Haj na Pomezním hřebenu. Navrhli ji architekti ze studia ADR.

Přečíst článek

„Na Děčínsku a Ústecku najdeme i příklady, kde je cena chaty třikrát nižší než v období covidu. Tento cenový propad se ale netýká tradičně žádaných lokalit, jako jsou Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou, Klínovec, Lipno, nebo také Orlické Záhoří,“ komentuje realitní makléř Century 21 Jan Štěpánek. 

Jak vyplývá z aktuálních dat realitního portálu Bezrealitky.cz tak nejvíc rekreační nemovitosti zlevnily v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V některých lokalitách ceny chat a chalup ale naopak rostly. Nejvýrazněji tomu tak bylo ve zmiňovaných turisticky atraktivních lokalitách.

Reklama

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Pořídit si rekreační nemovitost v některých tuzemských lokalitách je téměř nereálné. Je jich málo a ceny se šplhají do astronomických výšin. Nová generace českých chatařů a chalupářů tak čím dál častěji míří za hranice.

Přečíst článek

Český chatař se mění na investora

A s cenami se mění i trend, rekreační nemovitosti už dávno Čechům neslouží pouze jako místo, kde strávit klidný víkend, čím dál častěji je kupují i se záměrem investice.

„Poměrně silným trendem jsou aktuálně rekonstrukce starých chatek nebo jejich kompletní zbourání a nahrazení moderními chatami pro komerční využití a krátkodobé pronájmy přes platformy jako Airbnb,“ uvádí realitní makléř Century 21 Jan Štěpánek. 

Čas na chatě její majitelé sice tráví, ale důležitější jsou pro ně příjmy z pronájmů. Zrekonstruované chalupy a novostavby proto lákají Čechy víc než starší roubenky, které vyžadují neustálou péči a další čas. 

Podcast Realitní Club s Pavlou Čapkovou

Pohádkový příběh na Slapech. Vzniká tam pod vedením mladé developerky čtyřicet luxusních apartmánů

Pavla Čapková byla novinářkou v České televizi. Stála u vzniku programu ČT24 v roce 2005. Jako redaktorka před kamerou ještě jako Pavla Renčínová vytvořila desítky reportáží na ekonomická témata. Její cesta se však změnila. Odešla do korporátu. A po zkušenosti ve finančním sektoru, kdy dělala mluvčí mBank, ale následně také vedla vlastní firmu zaměřenou na finance, se poté pustila se svým manželem do branže nemovitostí. Stala se z ní developerka.

Přečíst článek

Apartmány ve Filipovicích navrhli architekti ze studia CL3.

Chaty a chalupy ještě zlevní. Ale ne všude. Krkonoše, Lipno a Dolní Morava jsou výjimkou

Rekreační nemovitosti v Česku zlevňují. Až na ty, které stojí v těch turisticky nejatraktivnějších regionech. Tam naopak ceny stále mírně stoupají.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Ilustrační foto

Dříve za miliony, teď se slevou. Chaty a chalupy zlevňují i v atraktivních lokalitách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme