Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krize německého realitního sektoru. Společnosti krachují, nestaví se a změna je v nedohlednu

Počet zahájených staveb v Německu v pololetí klesl o 26 procent
ČTK
 ČTK

Počet nově zahájených staveb v Německu v prvním pololetí meziročně klesl o 26 procent. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat poradenské společnosti Bulwiengesa. Trh s nemovitostmi v největší evropské ekonomice je již třetí rok v útlumu.

Reklama

„Pokles se vyrovnal, ale nedávné trendy, jako je zpoždění projektů, nízký počet zahájených staveb a insolvence developerů, přetrvávají,“ uvedla Bulwiengesa.

Další krachy společností

Chmurně hodnotil výhled německého realitního sektoru i jeden z největších pronajímatelů v zemi, generální ředitel společnosti Vonovia Rolf Buch. Ten minulý týden předpověděl, že zkrachuje ještě více realitních společností.

Německému realitnímu sektoru se po léta dařilo díky nízkým úrokovým sazbám a silné ekonomice. Ročně přispívá do národního hospodářství částkou 730 miliard eur (18,4 bilionu korun), což představuje zhruba pětinu německé hospodářské produkce.

Konjunktura ale skončila, když vysoká inflace přiměla Evropskou centrální banku (ECB) zvýšit výpůjční náklady. Financování nemovitostí se prodražilo, obchody a projekty se zastavily, velcí developeři začali krachovat a některé banky se ocitly v problémech. Někteří manažeři z oboru nyní doufají, že obrat na trhu pomůže nastartovat pokles úrokových sazeb v eurozóně.

Reklama

Za zámek Štiřín chce stát minimálně 3,3 miliardy korun.

REPORTÁŽ: Podaří se prodat zámek ve Štiříně? O prohlídky miliardového majetku není zájem

Zámecký areál Štiřín už dlouhou dobu zeje prázdnotou. Uzavřeny jsou tamní restaurace, sály i park a golfové hřiště. Stát pro nemovitost hledá nového majitele v aukci. Pro potenciální „kupce“ už vypsal dvě prohlídky. Na jednu z nich jsme se vypravili i my.

Přečíst článek

Výrobní linka baterií v automobilce Škoda Auto (ilustrační foto)

Mizerné období českého průmyslu nebere konce. Stavebnictví jakbysmet

Průmyslová produkce v Česku v květnu zrychlila meziroční pokles na 3,2 procenta, v dubnu se snížila o 0,4 procenta. Hlavním důvodem byla nižší výroba motorových vozidel. V meziměsíčním srovnání byl výkon českého průmyslu nižší o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Podcast Realitní Club s Pavlou Čapkovou

Staví na Slapech a v Karlštejně. Jsme z bankovního prostředí, přístup k financím byl snazší, říká začínající developerka

Pavla Čapková dělala několik let v bance, stejně jako její manžel. Vyzná se v hypotékách i úvěrech, zná v bankovním prostředí kdekoho. Před pěti lety se však pustila do malého bytového projektu v Řeži u Prahy. A protože to bylo úspěšné, rozhodla se do developmentu i se svým mužem ponořit. Nyní staví na základech starého hotelu na Slapech čtyřicet luxusních apartmánů, druhý projekt má v Karlštejně. Přestože byl covid a poté období vysokých sazeb, je ve své nové branži úspěšná. Jak to dělá?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ilustrační foto

Jak se rodí developer? Jak sehnat peníze, pozemky? Pavla Čapková uspěla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme