Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Města kritizují nový model stavebního řízení. Má zásadní nedostatky

Nové stavební řízení se od července vztahuje na všechny stavby
ČTK
 ČTK

Nový informační systém stavebního řízení, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), je podle představitelů opavské radnice nefunkční. Nelze v něm plnohodnotně pracovat. Radnice vyzývá ministerstvo k nápravě. V prohlášení to uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis. Podle něj se na situaci podobně dívají i představitelé dalších měst.

Reklama

Ministerstvo na předchozí podobné výtky samospráv uvedlo, že si počáteční problémy uvědomuje, s úřady problémy řeší, systém ale umožňuje zvládnout všechny kroky od podání až po ukončení věci

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Vedení Prahy čeká perné léto i podzim. Musí totiž k dojít k politické shodě nad novým Metropolitním plánem. Nejobtížnější jsou dohody ohledně infrastruktury. „Všichni chtějí jezdit vysokorychlostní trati, nikdo ji nechce mít u sebe. Všichni chtějí jezdit po dálnici, nikdo ji nechce mít u sebe. To je taková ta klasika,“ říká šéf IPRu Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

"Nasazená verze uvedeného systému není zatím dostatečně efektivní a přetrvávají zásadní nedostatky. Ve spolupráci s dalšími městy a obcemi apelujeme na zmíněné ministerstvo a intenzivně jej vyzýváme k nápravě," uvedl tajemník opavského magistrátu. Úředníci stavebního úřadu byli podle něj k 18. červenci pouze v počáteční fázi evidování podání. "Ten prozatím nelze pro práci stavebních úřadů funkčně využívat. Velmi se všem omlouváme za případné komplikace, které jsme nezpůsobili, ale věříme, že se situaci MMR podaří v rozumném čase napravit," řekl.

Kdy bude plně funkční?

Z podobného důvodu jako Opava se na MMR v otevřeném dopise nedávno obrátil také starosta Nového Boru na Českolipsku a předseda Sdružení obcí Libereckého kraje Jaromír Dvořák. Ptal se v něm, kdy bude Informační systém stavebních řízení plně funkční takovým způsobem, aby bylo jeho prostřednictvím možné absolvovat celý proces řízení, včetně všech potřebných úkonů, které stanovuje nový stavební zákon a další právní předpisy.

Reklama

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Ivan Bartoš na stavebním zákonu zkazil, co mohl. Ale vysedí to

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš dva a půl roku seděl na novele stavebního zákona. Prvního července vstoupila v platnost, máme jeden týden zkušeností. Ta základní je, že Bartoš dělal vše na poslední chvíli. Chtělo by se říci, že zvrtal, na co sáhl. To by ale nebylo spravedlivé. Faktem je, že jeho úřad neuměl pořádně vypsat veřejné zakázky na vytvoření portálů, úředníci nebyli včas s novým systémem seznámeni, nebyli proškoleni, taktéž investoři neměli do poslední chvíle potřebné informace. Všeobecně se čekal kolaps celého povolovacího řízení.

Přečíst článek

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v reakci na Dvořákův dopis řekl, že systém jako takový již nyní umožňuje realizovat celý postup 'od podání až po ukončení věci'. Podobným způsobem reagoval také pod příspěvkem starosty Nového boru na facebooku.

"Digitalizace stavebního řízení je jedním z nejsložitějších systémů, které v rámci digitalizace zavádíme. Problémů, který jeho start provází, jsme si dobře vědomi a pravidelně komunikujeme s municipalitami napřímo i prostřednictvím Sdružení tajemníků městských i obecních úřadů ČR. Naše týmy řeší komplikace při zavádění systémů neustále, zároveň do systému přidáváme nové funkcionality tak, aby splňovaly požadavky uživatelské přívětivosti i funkčnosti pro všechny," dodal Bartoš. Ve středu Bartoš také řekl, že systém digitalizace stavebního řízení je propustný a požadavky v něm se dají odbavovat.

Bude jedno razítko?

Nový stavební zákon začal platit 1. července pro všechny typy staveb. Norma například ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho. Stavební úřady mají samy obesílat ostatní úřady a získat jejich vyjádření v takzvaném koordinovaném závazném stanovisku. Na konci by mělo být jediné razítko pro stavebníka. Řízení má být pro všechny účastníky v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších systémů a veškerá dokumentace je on-line. Úřady a stavebníci mají komunikovat v propojených systémech.

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Stavební řízení v Česku míří ke kolapsu. Ministr Bartoš asi žije na jiné planetě

Ivan Bartoš dva a půl roku na svém úřadě pro místní rozvoj „prokrastinuje“. Tváří se jako apoštol digitalizace, ale s tou zatím pohnul málo. Mezitím se těší na příští volby, průzkumy mu pořád dávají asi deset procent. Výsledkem jeho aktivity je, že se blíží kolaps stavebního řízení v Česku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Dalibor Martínek: Bartoš je vládní štvanec. Může si za to sám. Neví, kdy má skončit

Přečíst článek

Nezvládnutá digitalizace stavebního řízení připravila v červenci ekonomiku o zhruba miliardu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme