Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developeři si předali v Praze evropské "oskary"

Setkání českého developmentu Together, We Shape the Future
iStock
Newstream & Partner

Setkání českého developmentu Together, We Shape the Future, které proběhlo v nově zrekonstruovaném prostoru Nová Spirála na pražském výstavišti, přineslo příležitost ovlivnit pohled na budoucnost developmentu v Česku i Evropě.

Reklama

Toto fórum bylo příležitostí pro odborníky z celé Evropy sdílet své názory na budoucnost oboru, setkat se s významnými osobnostmi a zúčastnit se diskusí zaměřených na klíčové výzvy, které development v současnosti i budoucnosti čekají. Navíc v rámci setkání byly předány evropské developerské ceny Build Europe Awards.

Úvod do trendů, které ovlivní vývoj českého developmentu v následujících letech přednesl ve své keynote Miroslav Linhart, Managing Partner Deloitte Advisory. Po hlavním hostu setkání – německém futurologovi Gerdu Leonhardovi vystoupili v diskusi architektka Viktoria Souček, a zástupci developerů Tomáš Pardubický /Finep/ a Pavel Sovička /Panattoni/. Celé setkání bylo završeno vyhlášením evropských developerských Oskarů, ocenění Build Europe Awards. V něm se poprvé utkali – a také si jednu z cen odnesli – čeští zástupci, konkrétně společnost JRD za projekt Císařská vinice.

„Setkání „Together We Shape the Future“ bylo připomínkou 35 let svobodného developmentu. Asociace developerů s ním vstoupila do 10. roku svého života. Chceme chvíli soustředit pozornost na jiné věci, než jsou novely stavebního zákona či digitalizace – jde nám o budoucnost. Protože věříme, že pokud se nám podaří lépe pochopit co se děje, budeme jako republika úspěšnější také ve vytváření vhodných podmínek pro rozvoj,“ říká Tomáš Kadeřábek ředitel Asociace developerů.

Kupka, Bartoš a Kunovský na archivním snímku ze Setkání lídrů českého stavebnictví v roce 2022

Dalibor Martínek: Digitalizace stavebního řízení? Vláda honí psa, který jí už dávno utekl

Fakt, že vláda hodila do koše novelu stavebního řízení, kterou dva a půl roku vytvářel dnes již bývalý vicepremiér Ivan Bartoš, není důvodem k pláči. Bartošova novela, především tedy digitalizace, se prostě nepovedla. Tři měsíce to říkali úředníci, kteří s nepovedeným systémem pracovali. Developeři raději přes novou platformu žádnou žádost o stavbu ani nepodali. Vše dali předem, podle starých předpisů.

Přečíst článek

Reklama

Budoucnost bude lepší

Hlavním tahákem dne byla keynote futurologa Gerda Leonharda, který přinesl inspirující pohled na budoucnost rozvoje měst a společnosti jako takové. Leonhard se věnoval zejména vlivu umělé inteligence na development a urbanizaci, což by mělo účastníky podnítit k přehodnocení současných strategií a zaměření na budoucí inovace a investice. Leonhard mimo jiné řekl, že v následujících 10 letech se musíme připravit na více změn, než které se ve společnosti odehrály v posledních 100 letech, či že nově budeme svědky revoluce smyslů – nové generace budou chtít zcela jiný svět a města a jeho prožívání, než tomu bylo dosud. Jeho řeč nicméně skončila positivně – budoucnost bude lepší, než si myslíme.

Speciálním hostem setkání byla Olga Solovei, prezidentka ukrajinské Charity Fund HOUSING FOR IDPs, která představila současnou situaci v oblasti developmentu na Ukrajině a nastínila možnosti zapojení českých společností do poválečné obnovy. Jak uvedla, válka na Ukrajině stále pokračuje, ale to neznamená, že se v ní zastavil development – naopak, pokračuje. Potýká se sice s problémy, především s nedostatkem pracovní síly, ale staví se jak nové byty, tak kanceláře či komerční objekty.

Jana Hasík

Ostravská firma se rozkročila za hranice. Hasíkova Purposia Group posiluje v Rakousku a Slovinsku

Ostravská Purposia Group Jana Hasíka posiluje svoje pozice v zahraničí. V Rakousku zakládá dceřinou společnost, ve Slovinsku bude realizovat svůj první projekt. Nedaleko tamního hlavního města postaví logistickou halu.

Přečíst článek

Vrcholem setkání českého a evropského developmentu se stalo slavnostní předávání evropských developerských cen Build Europe Awards, které poprvé proběhlo v ČR a poprvé zahrnovalo i české projekty nominované na ocenění. Mezi českými nominacemi byly Pergamenka od Finepu, rekonstrukce Dunaje od společnosti Zeitgeist a projekt Císařská vinice od JRD.

Porota, složená z evropských odborníků na architekturu, development a zástupců evropských institucí, vybírala mezi 15 finálovými projekty ze šesti různých zemí. Mezi oceněnými jsou projekty, které se vyznačují nejen technickými inovacemi, ale i svým přínosem pro zlepšení kvality života v evropských městech. Pět hlavních ocenění, včetně speciálních uznání za jedinečné přístupy, bylo uděleno následujícím projektům:

  • Coup de Coeur Award: Projekt Neue Bockbrauerei od německé společnosti BAUWERT AG, oceněný za spojení starého a nového s důrazem na zlepšení městského mikroklimatu a biodiverzity.
  • Pioneer Prize (3. místo): Český projekt Císařská vinice (Imperial Vineyard) od společnosti JRD, který vyniká propojením principů cirkulární ekonomiky a energetické účinnosti s krásným designem.
  • Excellence Award (2. místo): Projekt Îlot Bergeron od francouzské společnosti Quartus, který harmonizuje industriální dědictví s budoucností prostřednictvím udržitelného a inovativního designu.
  • Jury’s Special Commendation: Zvláštní čestné ocenění získal projekt Mareterra od společnosti SAM L’Anse du Portier z Monaka za svou mimořádnou krásu a inovace, které přesahují běžný rámec soutěže.
  • Grand Prix (1. místo): Hlavní cenu večera obdržel polský projekt Młyny Mogilska od společnosti NOHO Investment, který revitalizuje zanedbané městské části a podporuje komunitní život.

Ocenění Build Europe Awards 2024 potvrdilo rostoucí význam inovativního a udržitelného developmentu v evropských městech. Vítězné projekty slouží jako inspirace pro budoucí generace developerů, architektů a městských plánovačů.

V neposlední řadě byly na konferenci představeny první výstupy Bílé knihy rezidenčního developmentu, které uvedl Miroslav Linhart z Deloitte Advisory. Klíčové „future trends“ zahrnují globální trendy ovlivňující rezidenční development, regulaci a dostupnost bydlení, urbanizaci, digitalizaci a dopady ESG standardů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme