Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na trh se vracejí kupci. Prodej bytů v Praze zrychluje, rostou i ceny

Na trh se vracejí kupci. Prodej bytů v Praze zrychluje, rostou i ceny
Profimedia
Petra Nehasilová
pej

Zájem o bydlení ve vlastním novém bytě v Praze opět roste, stejně jako ceny. V prvním pololetí se prodalo celkem 3 500 bytů a na zvyšující se poptávku reagovaly v druhém čtvrtletí i ceny, které překonaly hranici 155 tisíc korun za metr čtvereční.

Reklama

V první polovině letošního roku se v Praze prodalo 3 500 bytů, tedy o 112 procent více než ve stejném období loni. Vyplývá to z tržní analýzy developerských společností Central Group, Skanska Residential a Trigema. K růstu poptávky přispěl především postupný pokles úrokových sazeb a také uvolnění podmínek pro získání hypotéky.   

„Zájem o nové byty je nyní obrovský. Díky klesajícím úrokovým sazbám podstatně oživuje hypoteční trh, který s tím bytovým tvoří spojené nádoby. Na trh se nyní vrací odložená poptávka z předchozích dvou let a očekáváme, že tento trend ještě zesílí s dalším zlevňováním hypoték. Už brzy se můžeme dočkat i nových prodejních rekordů,“ tvrdí Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží od architektky Evy Jiřičné

Jedna věž místo tří. Central Group přepracoval žižkovský projekt od Evy Jiřičné

Developer Central Group představil přepracovaný návrh projektu architektky Evy Jiřičné Centrum Nového Žižkova. Nejvýraznější změnou je to, že má jen jednu centrálně umístěnou rozvlněnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh, se kterým nesouhlasila Praha, měl tři věže až do výšky až 100 metrů.

Přečíst článek

Pražské byty mírně zdražují

Oživení poptávky se projevilo i v mírném nárůstu cen. Průměrná nabídková cena nových bytů na konci druhého čtvrtletí dosáhla 156 780 korun za metr čtvereční, což je téměř tříprocentní nárůst od začátku roku.

Reklama

„Vývoj cen nových bytů v Praze nadále provází stabilita nad úrovní 150 tisíc korun za metr čtvereční. Marketingové aktivity a zaváděcí ceny se mohly promítnout do mírného snížení cen, ale celkově je trh stabilní,“ komentuje Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Největší český rezidenční developer Central Group postaví na pražském Žižkově 370 nových bytů za 1,5 miliardy korun. Výstavba bude v Parkové čtvrti na území zrušeného nákladového nádraží, kde v současnosti skupina dokončuje první etapu projektu. Společnost výstavbou reaguje na oživení realitního trhu, zlepšení makroekonomické situace a zvýšení poptávky po bytech. Dodavatelem výstavby bude švédská stavební společnost Skanska.

Přečíst článek

Vzhledem k prudce rostoucí poptávce a dlouhodobě nedostatečné nabídce se podle Sourala dá očekávat, že mírný růst cen novostaveb bude pokračovat i nadále. 

Co ale neroste je nabídka. I když ve druhém letošním čtvrtletí uvedli developeři do prodeje nejvíce bytů za poslední čtyři roky, v důsledku oživlé poptávky došlo jen k mírnému meziročnímu navýšení celkového počtu nových volných bytů, a to o 200 na 5700 bytů.

Velkým otazníkem nadále zůstává také nový stavební zákon a jeho dopady na budoucí rychlost povolování nové výstavby, která dlouhodobě brání stabilnímu rozvoji hlavního města. „Dle dostupných statistik se nové projekty dařilo úřadům také více povolovat, a je otázkou, zda se jedná o dlouhodobější trend nebo pouze vyšší aktivitu před spuštěním nového stavebního zákona. Ve druhém letošním čtvrtletí tak bylo do prodeje zařazeno nejvíce bytů za poslední čtyři roky, přesto ale trh stále dohání deficit z předchozích let a také vzhledem k velmi silné poptávce nabídka vzrostla jen mírně,“ uzavírá Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential.

Nové stavební řízení se od července vztahuje na všechny stavby

Města kritizují nový model stavebního řízení. Má zásadní nedostatky

Nový informační systém stavebního řízení, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), je podle představitelů opavské radnice nefunkční. Nelze v něm plnohodnotně pracovat. Radnice vyzývá ministerstvo k nápravě. V prohlášení to uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis. Podle něj se na situaci podobně dívají i představitelé dalších měst.

Přečíst článek

Zakladatel HSF System a předseda představenstva PURPOSIA Group.

V Ostravě se zrodil nový realitní dravec. Purposia zase vyhlíží miliardové tržby

Začalo to před více než dvaceti lety fasádami a střechami. Dařilo se a stavební firma narostla. Holding Purposia má na kontě desítky realizací nejenom průmyslových hal, ale i miliardové tržby. Holdingová struktura teď zahrnuje 33 „dcer“. „Dosáhneme na celou hrubou stavbu jako takovou. Ne ze sta procent, stále musíme nakupovat venku, většinu máme ale pod kontrolou,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Jan Hasík, majoritní spolumajitel a zároveň šéf holdingu Purposia.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme