Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájemné roste nejvíc v historii. Ceny letí nahoru v Praze, ale i na Moravě

Ceny pronájmů byly v červenci nejvyšší v historii
iStock
 ČTK

Ceny pronájmů byly v červenci nejvyšší v historii. Meziročně zdražily o 4,5 procenta. Největší růst zaznamenaly malé byty ve velmi dobrém stavu. Z pohledu regionů pronájmy nejvíce zdražily v Praze a Zlínském kraji, vyplývá to z analýzy platformy Valuo. Kromě pronájmů vzrostly za poslední tři měsíce také ceny bytů o 1,8 procenta a rodinných domů o 1,5 procenta. V meziročním srovnání ale zlevnily.

Reklama

Za poslední tři měsíce pronájmy v Česku zdražily v červenci o 1,2 procenta a o půl procenta oproti červnu. Oproti lednu roku 2020 se ceny pronájmů zvýšily o 24 procent. U malých bytů ve velmi dobrém stavu se meziročně zvýšily o 5,6 procenta. Téměř obdobným způsobem ale zdražily střední a velké byty ve velmi dobrém stavu. Naopak nejnižší zdražení pronájmů, o 4,4 procenta, zaznamenalo Valuo u velkých bytů v novostavbách. V Praze ceny pronájmů meziročně stouply o 5,8 procenta a ve Zlínském kraji o 5,6 procenta.

Nabídka volných bytů k pronájmu na realitních portálech se meziročně snížila průměrně o 11 procent, avšak zůstává vyšší než v červenci 2022, 2019 i 2018. Zatímco například na Vysočině nabídka klesla téměř o čtvrtinu, v Jihočeském kraji bylo volných bytů k pronájmu o 14 procent více.

Zámek v Souticích na Benešovsku je na prodej.

Zámek kousek od Kutné Hory je na prodej. Stojí míň než byt v Praze

Soutice se nachází na rozhraní okresů Kutná Hora a Benešov. Okraj obce protíná silnice vedoucí z dálnice D1 do Zruče nad Sázavou. I to dělá z tamního zámku atraktivní nemovitost. Chráněná kulturní památka s pozemkem o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních je nyní na prodej.

Přečíst článek

Byty sice zdražily za poslední tři měsíce, meziročně jsou ale levnější o 1,9 procenta a oproti maximu v roce 2022 o sedm procent. Začátkem roku 2020 byly jejich ceny nižší o 69 procent. Největší nárůst cen byl v červenci zaznamenán u malých bytů před rekonstrukcí, jejichž ceny vzrostly o 2,5 procenta za poslední tři měsíce. Nejrychlejší rostly ceny v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, a to také o 2,5 procenta. Růst cen za tři měsíce podle Valuo vykazuje oživení realitního trhu v Česku.

Reklama

Počet nabídek bytů na prodej v červenci meziročně klesl o 14 procent, čímž se podle analýzy dostal pod úroveň z roku 2018. Přesto je počet nabízených bytů stále o 54 procent vyšší než v červenci 2021, kdy byly úrokové sazby hypoték pod třemi procenty a ceny nemovitostí rostly meziročně o desítky procent. Největší propad v počtu nabídek byl v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, kde se snížil o více než pětinu. Naopak v Karlovarském a Libereckém kraji zůstaly nabídky na stejné úrovni jako v červenci 2023.

Malý byt

Hypotéky s úrokem pod 4 procenta? Nebude to hned, ale příští rok už klidně, říká analytik

Česká národní banka sice v srpnu opět snížila základní úrokovou sazbu (na 4,5 procenta), většina bank však stále s poklesem hypotečních sazeb nijak nespěchá. Na levnější hypotéky si tak budeme muset ještě počkat. „Ke konci letošního roku by se úroky u hypoték mohly pohybovat nad úrovní okolo 4,5 procenta. A v roce 2025 bychom se mohli dočkat úrovně okolo 4 procent,“ odhaduje Tom Kadeřábek ze společnosti Swiss Life Select, která každý měsíc sleduje pohyb hypotečních sazeb skrze svůj Hypoindex.

Přečíst článek

Podobně jako u bytů tomu bylo také u cen rodinných domů. Sice za poslední tři měsíce zdražily, ale v meziročním srovnání jejich ceny klesly o více než čtyři procenta. Oproti maximálním cenám v roce 2022 jsou levnější o téměř 11 procent, od ledna roku 2020 ale jejich ceny vzrostly o téměř 60 procent. Ceny domů se ale podle Valuo výrazně liší region od regionu. Například v Praze ceny za poslední tři měsíce klesly o 0,4 procenta, zatímco v Plzeňském kraji byl zaznamenán růst o 3,3 procenta.

Počet nabídek domů k prodeji meziročně vzrostl o méně než čtyři procenta. V některých krajích, jako jsou Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, Vysočina a Praha ale nabídka oproti červenci 2023 mírně klesla.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak se proměnil panelákový byt pod taktovkou architektů?

Sláva panelákům. Stačí pár promyšlených zásahů a byt konkuruje novostavbám

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme