Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nechceme vás tady. V Budapešti dali stopku turistům, zatím jen v jedné čtvrti

Nechceme vás tady. V Budapešti dali stopku turistům, zatím jen v jedné čtvrti
Profimedia
Petra Nehasilová
pej

Hluk, odpadky a také nebývalý nárůst cen nájmů vyvolaly v jedné z nejnavštěvovanějších čtvrtí v Budapešti referendum, v němž se tamní obyvatelé vyjádřili pro zákaz krátkodobých pronájmů.

Reklama

Terézváros, Tereziino Město, je jednou z turisticky nejatraktivnějších čtvrtí maďarské metropole na levém břehu Dunaje a zároveň i místem, kde zahraniční turisté nejčastěji vyhledávají ubytování. Podle dat budapešťského magistrátu se v této lokalitě nachází přes dva tisíce bytů určených právě ke krátkodobým pronájmům. A to místním vadí. Kvůli hluku a odpadkům, stejně jako kvůli zvyšujícímu se nájemnému. 

Fotoreportáž z maďarské metropole:

Více než polovina obyvatel této luxusní čtvrti se proto v referendu vyjádřila jasně pro jejich zákaz. Plebiscit a jeho výsledek je ale pouze prvním krokem. Tamní starosta Tamas Soproni podle serveru Bloomberg přislíbil, že do dvou let začne platit zákon, který krátkodobé pronájmy v exponované lokalitě zcela zakáže.

Reklama

Maďaři jdou ale dál. Regulaci krátkodobých pronájmů podle vyjádření ministra hospodářství Martona Nagyho chystají i na celostátní úrovni. 

Maďarsko se tak přidává k celosvětové vlně boje proti overturismu, především pak proti krátkodobým pronájmům. Platící zahraniční turisté totiž výrazně ovlivňují ceny bydlení místním. Mnoho měst proto proti Airbnb a podobným platformám učinilo rázná opatření. Například Londýn omezuje nabídku soukromých bytů pro turisty na 90 dní v roce, radikální opatření ve snaze zahnat turisty zpátky do hotelů zavedl loni na podzim také New York.

Zřejmě nejdál je v tomto ohledu Barcelona. Katalánská metropole oznámila plán, že do roku 2028 zakáže zhruba 10 000 registrovaných bytů, které se nabízejí na krátkodobý pronájem. Poptávka po krátkodobém ubytování vyhnala ceny nájmů i samotných nemovitostí na úrovně, které místní nejsou s to zaplatit. Nájemné za posledních 10 let v Barceloně vzrostlo o 68 procent a ceny nemovitostí o 38 procent. 

Oxfordshire

Britská vláda vyhlásila válku chalupám a krátkodobým pronájmům

Mít v Británii chalupu nebo pronajímat nemovitost přes Airbnb se od příštího roku může pěkně prodražit. Konzervativní vláda chystá několik návrhů. Zvláště v některých regionech turismus likviduje místní komunity, ale také přináší peníze. Ani místní si nejsou jisti, že vládní politika bude ku jejich prospěchu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme