Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

Rekonstrukce trafo stanice na bydlení
Se svolením Česká cena za architekturu/Jiří Rokoský
Petra Jansová

I letos soutěžní přehlídka České ceny za architekturu nabídne exkurzi napříč tuzemskými stavbami. O prestižní ocenění se ucházejí rekonstrukce trafo stanice, typová chatka nebo prodejna Lidlu. Podívejte se na redakcí vybrané projekty.

Reklama

Už podeváté bude mezinárodní odborná porota vybírat nejlepší architektonický počin v tuzemsku. Tentokrát ale z mimořádně velkého množství přihlášených projektů. O prestižní ocenění Česká cena za architekturu se letos rozhodlo usilovat přes 300 týmů se svými projekty. 

„Máme velkou radost, neboť se letos přihlásil druhý nejvyšší počet realizací, více přihlášených bylo jen v prvním ročníku,“ přiznává Jan Kasl, předseda České komory architektů, která klání pořádá.

Jakou další novinku či trend přinesl ještě letošní ročník? Více než dvojnásobně se zvýšil počet přihlášených výtvarných děl, designových počinů a drobných staveb. Rovněž je čím dál patrnější snaha zachraňovat a rekonstruovat i zdánlivě bezvýznamné stavby, jako například trafostanici.

Reklama

Více veřejných investic

Oproti předchozím ročníkům opět narostl počet děl financovaných veřejným investorem. Investiční náklady staveb zároveň v polovině případů nepřesahují částku 30 milionů korun. I když na druhou stranu narostl počet realizací s náklady vyššími než 100 milionů korun. Tyto stavby se realizovaly v krajských městech a v metropoli.

O Českou cenu za architekturu se uchází i architektonický ateliér ORA se svým projektem vinařství Kolby. V následující galerii.

O letošním vítězi rozhodne sedmičlenná mezinárodní porota, kterou tvoří architektka a lektorka na Milánské polytechnice Adriana Granato (Itálie), architekt a urbanista Peter Moravčík (Slovensko), krajinářský architekt Neil Porter (Velká Británie), architekt, publicista a lektor Andrius Ropolas (Litva), architekta a urbanistka akcentující udržitelný rozvoj Silja Tillner (Rakousko), architekt Alexandros Vaitsos (Řecko) a architektka a předsedkyně představenstva Švýcarské konference architektů Doris Wälchli (Švýcarsko).

Dům Radost

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Kanceláře ve více než 90 let starém domě Radost na Žižkově se v budoucnu promění na byty. Územní rozhodnutí má investor na stole, o stavební povolení zažádá v řádech dnů. Datum finále projektu nelze odhadnout.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme