Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nemovitosti v Brně zdražují. Kdy doženou ceny Prahu?

Developerský projekt Neumanka v Brně
Se svolením Trikaya
 ČTK

Průměrná nabídková cena nového bytu v Brně ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla na 129 400 korun za čtvereční metr, meziročně byla vyšší o tři tisíce korun. Trojnásobně se zvýšil počet prodaných bytů, loni ve druhém čtvrtletí lidé koupili 105 nových bytů, letos to bylo 372 bytů. V analýze to uvádí developerská společnost Trikaya, která vývoj na trhu s novostavbami dlouhodobě sleduje.

Reklama

Ceny bytů vždycky následují poptávku po bydlení a dostupnost hypoték. Nejinak je tomu už po tři čtvrtletí v řadě. Nízká inflace stlačila hypoteční sazby a uvolnění úvěrových podmínek ze strany České národní banky umožňuje, aby od závěru loňského roku dosáhlo na financování bydlení více lidí. Oba faktory jsou hnacím motorem cenového růstu bytů,“ uvedl výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Dalibor Lamka.

Prodeje nových bytů za letošní druhé čtvrtletí jsou nejvyšší od druhého kvartálu 2021, kdy se v Brně prodalo 503 bytů. Tyto prodeje ale představovaly silný výkyv, obvyklé prodeje nových bytů se v Brně za čtvrtletí pohybovaly okolo 200 bytů za tři měsíce, po začátku války na Ukrajině se propadly nejníže ve třetím čtvrtletí 2022 na pouhých 75 prodaných bytů.

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Nájmy porostou, nejen v Praze. Náš bytový fond je nejhorší z celé Evropské unie

Česko se mění a zažívá evoluci. Navzdory snižujícím se hypotečním sazbám budou mít Češi i nadále zájem o nájemní bydlení. I když ceny nájmů i nadále porostou. „V devadesátých letech bylo tržní nájemné vyšší než dnes, ale nikdo si to již nepamatuje. Po deregulaci se propadlo, pak se zvolna zvyšovalo. Kvůli vysoké náročnosti pořízení vlastního bydlení se v posledních letech stalo opět nalezenou alternativou,” říká v rozhovoru Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Přečíst článek

Rostoucí poptávka zvyšuje i nabídkovou cenu nových bytů, která dosáhla v průměru 129 400 korun za čtvereční metr, meziročně byla o tři tisíce vyšší a je pravděpodobné, že ještě poroste.

Reklama

bublinou. Jejich pozvolný pohyb je zcela vysvětlitelný makroekonomickými okolnostmi. Nízkoinflační prostředí startuje novou vlnu zájmu o vlastní bydlení. Na zvýšené prodeje však reaguje nabídková i prodejní cena a v tuto chvíli bych spíše čekal její další růst,“ uvedl Lamka. Zájem o nové byty podporují i klesající úrokové sazby hypoték.

Obývací část s výhledem na Špilberk

OBRAZEM: Vyzkoušeli jsme nejdražší hotelový pokoj v Brně. Stojí za tu cenu?

V brněnském hotelu Courtyard ze skupiny Marriott se nachází nejpůsobivější pokoj v celém městě. A pravděpodobně také nejdražší.

Přečíst článek

Nájemní byty navrhlo studio Bíza Architekti ve spolupráci se společností AFRY.

Nové byty jdou letos v Praze na dračku. Prodalo se jich nejvíce za poslední tři roky

V prvním čtvrtletí se letos v Praze prodalo nejvíce nových bytů od roku 2021. Celkem šlo o 1466 nových bytů, mezičtvrtletně se tak poptávka zvýšila o sedm procent a meziročně o 85 procent. Vyplývá to z analýzy start-upu BuiltMind, který sleduje údaje o prodejích na webových stránkách developerů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Žádné překvapení. Češi si na vlastní byt sáhnou nejpozději z celé Evropy

Češi jsou opět nejhorší v Evropě, na vlastní byt sáhnou nejpozději ze všech

Přečíst článek
Místo brownfieldu stojí na kopci v Brdech nový rezidenční komplex.

I vesnické brownfieldy mají potenciál. Jako ten v Brdech, místo truhlárny jsou luxusní byty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme