Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová odpočinková plocha: Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech
Se svolením Výstaviště Praha
Michal Nosek
nos

Miliardová rekonstrukce pražského Výstaviště pokračuje. Společnost Výstaviště Praha dokončila opravy střech Křižíkových pavilonů. Dříve poškozené plochy nově nabízejí místo pro odpočinek v zeleni. Revitalizace střech zakončila rekonstrukce Křižíkových pavilonů. Nové zelené pobytové terasy nabídnou přes šest tisíc metrů čtverečních ploch pro celoroční využití. Celý projekt vyšel na 150 milionů korun.

Reklama

Veškeré úpravy střech vycházely z původního návrhu architekta Michala Brixe. Zajištění rekonstrukce měl pod dohledem architekt Výstaviště Praha Štefan Šulek. Přípravné práce a projektová dokumentace, které vznikly v roce 2021, zahrnovaly geologický a hydrogeologický průzkum, nechyběl ani stavebně historický průzkum, protože se budova nachází na památkově chráněném území.

V původním stavu byla střecha podmáčená a některé ocelové konstrukce byly částečně poškozeny. Do celkového objemu stavby však nebylo zasaženo, zároveň ale došlo k redukci betonové plochy až o pět tisíc metrů čtverečních, čímž došlo ke snížení tepelného ostrova a lokálnímu zlepšení klimatu

FOTOGALERIE: Podívejte se na nově otevřené zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Reklama

„Ve finále zahradníci zasadili řadu rostlin. Vegetační střechy zpomalí pohyb větrů a zachytí škodliviny. Kombinací zelené intenzivní střechy s akumulační substrátovou vrstvou a nové pochozí plochy navíc dojde ke snížení množství dešťových odpadních,“ popisuje novinky Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha. 

FOTOGALERIE: Průběh rekonstrukce divadla Spirála

Zeleň jako budoucnost hlavního města 

Dodavatelem zeleně na terasy pavilonů jsou Pražské služby. „Projekt nás velmi zaujal i proto, že máme zkušenosti s realizací vlastní zelené střechy. Samotná realizace trvala tři měsíce. Za necelých dvanáct milionů korun jsme instalovali podloží včetně příslušných vrstev i závlahy, vysadili vegetaci a počítáme i s následnou údržbou,“ říká generální ředitel společnosti Pražské služby Patrik Roman.

V případě proměny střech Křižíkových pavilonů na zelené pobytové plochy tak došlo k propojení dvou městských firem. „Dvě městské firmy propojily své síly na realizaci zakázky zainvestované ze strany města. To může sloužit jako ukázka efektivní, finančně i časově výhodné spolupráce pro město finance,“ říká radní pro majetek Adam Zábranský.

Prohlídka staveniště při příležitosti výročí dvou let od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti Praha, 6. března 2024.

Rekonstrukce pražského Výstaviště se protáhne do roku 2026. Cena přesáhne 2,6 miliardy korun

Oprava a dostavba Průmyslového paláce na pražském Výstavišti vstupuje do třetího roku. Letos stavaři opraví střechy a dokončí montáž ocelové konstrukce obnovovaného křídla. To vyhořelo v říjnu roku 2008. 

Přečíst článek

Kupka: Železnice mezi Bubny a Výstavištěm bude v provozu v polovině roku 2025

Železniční úsek Bubny-Výstaviště bude v provozu v roce 2025, uvedl ministr Kupka

Přestavba úseku železniční trati mezi pražskými Bubny a Výstavištěm by měla být uvedena do provozu v polovině roku 2025, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Stavba je součástí projektu modernizace železniční trati mezi pražským Masarykovým nádražím a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla v Praze. Stavbaři pracují také na druhém konci plánované trasy, a to mezi Kladnem a Kladnem-Ostrovcem. Aktuálně se v Bubnech betonuje základová deska nové nádražní budovy, staví se také pilíře pro estakádu.

Přečíst článek

Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Křižíkovy pavilony.

Výstaviště Praha se postupně mění. Letos se v areálu prostaví 200 milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme