Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ministerstvo obrany hledá kupce pro další řopíky. A nechce za ně moc

Ministerstvo obrany prodává další řopíky.
Se svolením Ministerstva obrany
Petra Nehasilová

Ministerstvo obrany nabízí další várku nepotřebných nemovitostí k prodeji. Z celkově 14 položek v částce přesahující 2,5 milionu korun je i devět řopíků.

Reklama

Ministerstvo obrany nabízí další várku nepotřebných nemovitostí k prodeji. Z celkově 14 položek v částce přesahující 2,5 milionu korun je i devět řopíků - dva na Karlovarsku, jeden na hranici CHKO Jizerské hory, další dva na Znojemsku a Opavsku. V elektronických aukcích za ně úřad požaduje od 40 tisíc do 210 tisíc korun.

„Přestože jsou skoro všechny situovány na nevlastních pozemcích a vázne na nich předkupní právo vlastníků pozemků, nic nebrání jejich prodeji, protože o ně vlastníci pozemků neprojevili zájem,“ přibližuje Simona Cigánková, tisková mluvčí ministerstva obrany.

Vojenské bunkry se těší velkému zájmu, zpravidla si je pořizují nadšenci vojenské historie. A tak většina řopíků (označení vzniklo ze zkratky Ředitelství opevňovacích prací, které výstavbu lehkého pohraničního opevnění ve 30. letech 20. století zadávalo - pozn. red) nabízených v elektronické aukci na webu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových si svého majitele našla, přestože je velmi obtížné najít železbetonové pevnůstce nějaké praktické využití. Zpravidla k ní ani nevede žádná přístupová cesta.

Reklama

Velký zájem vyvolal v minulosti například prodej řopíku v Mradicích, kdy se díky 66 příhozům v aukci navýšila minimální cena 97 400 korun na téměř 260 tisíc korun, či prodej řopíku v Kračíně. V průběhu této aukce padlo 19 příhozů, které navýšily minimální cenu 51 tisíc korun na výsledných 307 tisíc korun.

Další nabídku předpokládá Ministerstvo obrany zveřejnit 27. srpna 2024.

FOTOGALERIE: Rekonstrukce řopíku na okraji Liberce

Řopík na okraji Liberce je přístupný v podobě z roku 1938

OBRAZEM: Nadšenci zrekonstruovali řopík u Liberce, má i původní výzbroj včetně kulometů

Do původní podoby z roku 1938 zrekonstruovali loni nadšenci v Krásné Studánce na okraji Liberce objekt lehkého opevnění zvaný řopík. Je v něm i původní výzbroj včetně kulometů. V libereckém regionu jde zřejmě o jediné takové muzeum. Dovnitř se zájemci dostanou jen několikrát do roka.

Přečíst článek

Další várka řopíků na prodej.

Řopíky jdou na dračku, některé vyjdou i na půl milionu korun. Jak je lze využít?

Je jich 10 tisíc a prodávají se skvěle. Železobetonové pevnůstky, pro které se vneslo označení řopíky, si kupují nejenom milovníci vojenské historie, ale i architekti či podnikatelé.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za zámek Štiřín chce stát minimálně 3,3 miliardy korun.

REPORTÁŽ: Podaří se prodat zámek ve Štiříně? O prohlídky miliardového majetku není zájem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme