Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezájem. Aukce zámku Štiřín za 3,3 miliardy zkrachovala

Zámek Štiřín
ČTK
 ČTK

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zrušil elektronickou aukci středočeského zámku Štiřín. Žádný zájemce nesložil požadovanou dražební kauci 30 milionů korun, plyne z údajů na webu aukce. Majetkový úřad nabídl zámek k prodeji s vyvolávací cenou 3,3 miliardy korun.

Reklama

Zámek dříve sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Původně Štiřín spravovalo ministerstvo zahraničí, které ale oznámilo, že areál nepotřebuje a loni v červnu ho převedlo na majetkový úřad. V době převodu už byl podle úřadu areál uzavřen. Letos úřad oznámil, že o zámek neprojevila zájem žádná jiná státní instituce, a proto zahájí prodej soukromým zájemcům.

„Zákonem preferovaný způsob nakládání s nepotřebným státním majetkem je prodej prostřednictvím transparentního výběrového řízení. ÚZSVM v případě zámku Štiřín neshledal důvod pro odchýlení se od tohoto postupu, i kvůli vysokým nákladům daňových poplatníků na správu prázdného a pro stát nepotřebného majetku,“ uvedl ve středu úřad. Podmínky nového kola dražby zveřejní na webu www.nabidkamajetku.cz.

Náklady na správu areálu jsou podle ÚZSVM vysoké. Ředitelka úřadu Kateřina Arajmu řekla letos v březnu poslancům ze sněmovního kontrolního výboru, že prázdný areál stojí měsíčně stát 600 tisíc korun, největší částku tvoří údržba golfového hřiště.

Reklama

Za zámek Štiřín chce stát minimálně 3,3 miliardy korun.

REPORTÁŽ: Podaří se prodat zámek ve Štiříně? O prohlídky miliardového majetku není zájem

Zámecký areál Štiřín už dlouhou dobu zeje prázdnotou. Uzavřeny jsou tamní restaurace, sály i park a golfové hřiště. Stát pro nemovitost hledá nového majitele v aukci. Pro potenciální „kupce“ už vypsal dvě prohlídky. Na jednu z nich jsme se vypravili i my.

Přečíst článek

Kontrolní výbor proti prodeji protestoval a navrhoval, aby byla správa Štiřína převedena například na sněmovnu. Proti dražbě se stavěla také obec Kamenice, která navrhovala společný projekt se státem. V části zámku mohly být podle ní ordinace a školka a zbytek by mohl dál využívat stát. Starosta Kamenice Pavel Čermák (nez.) počátkem září řekl, že nepočítá s prodejem zámku v prvním kole dražby. Podle něj by se v případě neúspěšné dražby mohl znovu otevřít prostor o jednání se státem o využívání nemovitosti.

Zámek Štiřín byl postaven v polovině 18. století. Dnešní podobu získal kolem roku 1900 po úpravách podle projektu architekta Jiřího Stibrala. V letech 1985 až 1993 byly v zámku provedeny úpravy, aby mohl být využíván jako hotel. V roce 1945 se vlastníkem zámku stal stát. Štiřín v minulosti využívali skauti, kteří se o zámek později neúspěšně soudili. Soud ale v roce 2005 rozhodl, že nynější skautská organizace Junák na zámek právo nemá.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za zámek Štiřín chce stát minimálně 3,3 miliardy korun.

REPORTÁŽ: Podaří se prodat zámek ve Štiříně? O prohlídky miliardového majetku není zájem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme