Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Praha zrekonstruuje unikátní Desfourský palác

Desfourský palác
ČTK
 ČTK

Praha plánuje za 751,3 milionu korun zrekonstruovat prázdný Desfourský palác na Florenci, který má svěřený do péče Muzeum hlavního města Prahy. Zatím není jasné, kdy opravy začnou, podle primátorova náměstka pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) to bude zřejmě až v příštím volebním období. Palác, který je památkově chráněn, se nachází v ulici Na Florenci nedaleko hlavní budovy muzea, jehož zřizovatelem je hlavní město.

Reklama

K rekonstrukci nechává muzeum podle schváleného dokumentu zpracovat studii od architekta Jakuba Cíglera. „Palác je v současnosti v havarijním stavu a na základě vyjádření odborného statika je do něho přísný zákaz vstupu. Budova chátrá a její rekonstrukce je pro muzeum absolutní prioritou,“ stojí v dokumentu.

FOTOGALERIE: Podívejte se do Desfourského paláce

Podle Pospíšila je pondělní rozhodnutí rady prvním krokem, příprava rekonstrukce nicméně ještě nějakou dobu potrvá. „Zatím to nemá konkrétní časový rámec, asi to bude spíš v dalším volebním období,“ řekl. Studie podle něj bude hotová příští rok.

Reklama

Do rohového domu by se po rekonstrukci měla přesunout administrativní část muzea, která je teď umístěná v objektu v Kožné ulici. „Zároveň by měl být palác interaktivním prostorem, který bude zprostředkovávat program pro různé cílové skupiny se zaměřením na historii, současnost a budoucnost Prahy," uvádí dokument. Na půdě paláce bude výhled na Prahu, restaurace a prostor pro krátkodobé pronájmy.

Desfourský palác byl postaven v pozdně klasicistním stylu v letech 1845 až 1847. Architektem byl Josef Kranner, který jej vybudoval pro hraběte Desfours-Walderode. Uvnitř se částečně zachovaly původní interiéry, trojramenné vysuté mramorové schodiště, mozaikové parketové podlahy a další cenné předměty jako lustry, vitráže a kachlová kamna.

AFI

Češi na vzhled interiéru moc nedbají, je to i výsledek socialismu, říká designérka

Více než na vzhled interiéru Češi podle designérky a návrhářky Ivy Bastlové dbají na jeho funkčnost. Je to i výsledek socialismu, kdy v obchodech nebyl výběr, řekla Bastlová.

Přečíst článek

Kompletní rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Rekonstrukce starého bytu je vždy výzvou. Nejinak tomu bylo i u bytu ze 30. let minulého století v pražské Bubenči. S pomocí architektonického studia Studio COSMO zde došlo k mnoha úpravám, ovšem při zachování původních prvků bytu. Na ty navazuje především výběr materiálů využitých při rekonstrukci a také barev.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na tomto pozemku kdysi stávala památkově chráněná vila.

OBRAZEM: Místo památkově chráněné vily stojí pod Oborou Hvězda „bytovka“ a dva rodinné domy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme