Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Pražskému paláci Savarin se vrátil dávný lesk. Provoz zahájí na podzim

Rekonstrukce pamatuje na každý detail
Metrostav
Michal Nosek
nos

Pětiletá rekonstrukce barokního paláce Savarin je u konce. Vydejte se s námi na procházku do historie tohoto výjimečného objektu.

Reklama

Slavnostnímu otevření barokního paláce Savarin v Praze nestojí nic v cestě. Má se tak uskutečnit na přelomu léta a podzimu. V průběhu rekonstrukce, která započala v roce 2019, stavebníci odhalili řadu zapomenutých detailů, které se skrývaly pod nánosem průběžných úprav v minulém století. „Palác tak vlastně i v budoucnu ponese otisk z každé doby,“ hodnotí rekonstrukci projektový manažer Alan Vavroch ze společnosti Ruby Project Management, který rekonstrukci na památkově chráněném objektu projektově zaštiťuje. 

Jakými detaily se interiér a fasáda paláce pyšní, se můžete podívat do následující galerie.

Poslední etapa zahrnovala restaurování části stavby z ulice Na Příkopě, která zahrnuje sály Piano Nobile, schodišťovou halu s nádhernou freskou na klenbách a sochařskou výzdobou interiéru i fasády. Jednalo se o náročný proces, který vyžadoval velkou dávku odborných znalostí a zkušeností restaurátorů, protože se jedná o chráněnou památku, jejíž historie sahá až do roku 1773. V původním stavu se v interiéru paláce zachovalo zejména hlavní slavnostní schodiště. Rokokové nástropní štukatury, plastická stafáž puttů i dekorativních váz na pilířích železného zábradlí jsou dílem sochaře Ignáce Platzera.

Reklama

Rekonstrukce paláce Savarin je u konce.

Každý centimetr rekonstrukce barokního Savarinu hlídali památkáři. Jak to dopadlo?

Kolaudace barokního paláce Savarin na pěší zóně v Praze se blíží. Proběhne nejpozději na podzim. Část rekonstrukce byla dokončena, aktuálně ještě probíhají některé další dílčí práce v interiérech. Zároveň probíhají intenzivní jednání s potenciálními nájemci.

Přečíst článek

My jsme s rekonstrukcí začali v září 2021, a to bouracími pracemi a vyklízením objektu. Poté jsme se zaměřili na odkrývání původních podlahových vrstev ve všech podlažích, přičemž v prvním podlaží následoval v předem vytipovaných místnostech archeologický průzkum podloží,“ vzpomíná vedoucí projektu Marek Janeba. 

Na rekonstrukci se podílela řada řemesel, protože obsahovala kamenické a pasířské práce, opravu fasády a dřevěných podlah, výměnu dveří a oken a štukatérské a malířské práce.

Historické poznání

Od začátku byla rekonstrukce hlavně výpravou do minulosti. Pod novodobými vrstvami podlah ve druhém podlaží dělníci například odkryli
zapomenutou intarzovanou podlahu z 20. let 20. století, která nebyla zdokumentovaná. To byl pozitivní a cenný nález, naopak velmi
nemilé bylo pro stavitele zjištění, v jak katastrofálním stavu se nachází krov nad freskou na hlavním schodištěm, kam mnoho let zatékalo.

V současnosti jsou téměř všechny práce na rekonstrukci paláce vyřešené a skupina Crestyl, která je investorem, v dalších etapách plánuje, že parcela v historickém centru Prahy se zaplní kancelářemi, obchody i veřejným prostorem. „Rekonstrukce paláce je první vlaštovkou celého projektu Savarin,“ řekl webu Newstream již dříve Simon Johnson, ředitel společnosti Crestyl.

Nemáme s tím problém. Památkáři dali zelenou Savarinu

Ostře sledovaný projekt Savarin v centru Prahy má zelenou od památkářů. Projekt zpřístupní doposud uzavřený vnitroblok veřejnosti. Vznikne zde náměstíčko se zahradou, kavárnami, restauracemi, ale i vstupem do metra.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme