Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Stromovka se dočká nového mostu, vyjde na čtvrt miliardy

Návrh mostu od ateliéru Nemec & Taller Architektur
ŘVC
 ČTK

Ředitelství vodních cest vybralo vítěze architektonické soutěže o návrh řešení komplexní úpravy mostu v ulici Za Elektrárnou přes plavební kanál Troja-Podbaba v Praze 7. Návrh ateliéru Nemec & Taller Architektur odborná porota vyhodnotila jako nejvhodnější.

Reklama

Úprava má zajistit podjezdnou výšku pro lodě sedm metrů nad nejvyšší plavební hladinou, uvedlo Ředitelství vodních cest (ŘVC). Na soutěž naváže příprava projektové dokumentace, v roce 2028 by mohla začít výstavba, předběžně za 250 milionů korun.

„Věřím, že se nyní podaří v navazujícím jednacím řízení s vítězným týmem dohodnout na podmínkách dopracování projektové dokumentace pro povolení záměru a nejpozději v roce 2028 zahájit výstavbu, aby se tato překážka pro plavbu vysokých lodí odstranila,“ řekl ředitel ŘVC Lubomír Fojtů. Předpokládané náklady stavby odhadovalo ŘVC před zahájením soutěže na 250 milionů korun, při projektování cenu ještě nově přepočte. „Z vítězného návrhu ale vyplývá, že předpoklad nákladů by mohl být dodržen,“ uvedl mluvčí ŘVC Jan Bukovský.

FOTOGALERIE: Jak mohl most vypadat? Podívejte se i na ostatní návrhy

Reklama

Nízké nároky na údržbu

Porota vybírala mezi návrhy pevného mostu nebo dvojice mostů s pohyblivou lávkou. „Porota nakonec vybrala návrh pevného mostu, který je tvarově čistý, elegantní a účelně integruje dopravní módy. Most současně přináší díky pobytovým místům vítanou přidanou hodnotou pro uživatele a pomáhá zapojení díla do kontextu přírodního parku,“ uvedl předseda poroty Pavel Ryjáček, vedoucí katedry ocelových a dřevěných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT v Praze. Vítězný návrh mostu je podle něj odolný jak nárazu plavidel, tak povodni a má nízké nároky na údržbu.

Návrh ateliéru Nemec & Taller Architektur uspěl mezi 12 soutěžními návrhy. V první fázi soutěže poslala porota do finále pět nejlepších návrhů, ze kterých následně vybrala vítěze. „Vítězný návrh se zajímavým architektonickým a urbanistickým ztvárněním dopravního řešení mostu ze Stromovky na Císařský ostrov, ke kterému dospěla porota složená ze zástupců různých kompetentních organizací a expertů, považuji za více než zdařilý,“ uvedl Fojtů.

Na tomto pozemku kdysi stávala památkově chráněná vila.

OBRAZEM: Místo památkově chráněné vily stojí pod Oborou Hvězda „bytovka“ a dva rodinné domy

Na svažitém pozemku stávala secesní vila. Památkově chráněný dům ale dlouho zel prázdnotou a v roce 2018 ho zničil požár. A dnes místo něj stojí hned tři nové objekty, které navrhl ateliér martin cenek architecture.

Přečíst článek

Na soutěži spolupracovalo ŘVC, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) a vedení hlavního města. Porotu tvořili zástupci ŘVC, města, městské části Praha 7, ministerstva dopravy a odborníci z řad architektů, zástupci Povodí Vltavy, Státní plavební správy a IPR Praha. ŘVC plánuje na konci září uskutečnit veřejnou prezentaci pěti nejlepších návrhů spojenou s výstavou. Lidé se s nimi mohou seznámit také na festivalu Poznej Vltavu v neděli 22. září v areálu Staré čistírny odpadních vod v Bubenči.

V minulých letech takto byla upravena série deseti mostů na Vltavě od Mělníka, včetně pohyblivého mostu přes zdymadlo v Hoříně. Na plavebním kanále Troja-Podbaba byla v prosinci 2022 dokončena modernizace dvou mostních objektů u Ústřední čistírny odpadních vod. Návazně po proudu na plavebním kanále Vraňany-Hořín u Mělníka bylo v roce 2021 uvedeno do provozu sedm mostů, z toho tři zdvižné, a upravena plavební komora Hořín také se zdvižným mostem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme