Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ostrava předběhla Prahu. Moderní koncertní sál bude mít už v roce 2027

Ostrava předběhla Prahu. Moderní koncertní sál bude mít už v roce 2027
Profimedia
 ČTK

V Ostravě v pátek dopoledne začne výstavba koncertního sálu. Slavnostního ceremoniálu s poklepáním základního kamene se zúčastní autor návrhu, americký architekt Steven Holl a prezident Petr Pavel. Náklady na stavbu jsou zhruba 2,8 miliardy korun, celý projekt má vyjít přibližně na čtyři miliardy, uvedla koncem června náměstkyně primátora Lucie Beránková Vilamová (ANO). Výstavba koncertního sálu spojená s rekonstrukcí Domu kultury města Ostravy má trvat do roku 2027. Americký magazín Architizer zařadil v roce 2021 projekt mezi deset nejočekávanějších staveb světa.

Reklama

Podobu koncertního sálu představila Ostrava v červenci 2019, kdy vyhlásila výsledky největší architektonické soutěže v novodobé historii města. Autory vítězného návrhu jsou studia Steven Holl Architects z New Yorku a Architecture Acts z Prahy. Nový komplex bude využíván jako hudební, kulturní, produkční či vzdělávací zázemí a bude zároveň sídlem Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Koncertní sál má mít 1300 míst. Součástí projektu je například i divadelní sál s kapacitou 490 míst, komorní multifunkční sál s 515 místy, přednáškový multifunkční sál se 120 místy či edukační centrum s 200 místy. Součástí komplexu má být i nahrávací studio, restaurace, kavárna a další prostory.

Podobné stavby, jako je ostravský koncertní sál, nyní chystají také Praha a Brno. V minulosti například Zlín otevřel v roce 2010 nové Kongresové centrum navržené zlínskou rodačkou, architektkou Evou Jiřičnou. České Budějovice naopak zastavily projekt stavby kongresového centra přezdívaného podle tvaru Rejnok, který v srpnu 2008 představil slavný český architekt Jan Kaplický.

Reklama

Mrakodrap Ostrava Towers Complex má vzniknout podle návrhu dánského studia

V Ostravě vyroste nejvyšší budova v Česku, postaví ji Dánové

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu mrakodrapu Ostrava Towers Complex, který má vzniknout v centru Ostravy, je dánské studio ADEPT. Se 170 metry má jít o nejvyšší budovu v České republice.

Přečíst článek

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Od července začíná platit novela stavebního zákona, která přináší řadu změn do stavebního řízení. Postup ministerstva pod vedením Ivana Bartoše u mnoha účastníků trhu vyvolával nervozitu, jak přeměna proběhne. Nezkrachuje v Česku stavební řízení? Šéf České komory architektů Jan Kasl, architekt a bývalý pražský primátor tvrdí, že nakonec všechno dobře dopadne. „Věřím v evoluci.“ Kromě nuancí kolem stavebního řízení však přišla řeč i na rozvoj hlavního města. „Do Máje nikdy nevstoupím,“ svěřil se Kasl v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Hoření haldy Heřmanice v Ostravě má zabránit ochranný sarkofág

Dočká se Ostrava čistšího ovzduší? Nad hořící haldou Heřmanice vyroste sarkofág

Hoření haldy Heřmanice v Ostravě má v budoucnu zabránit ochranný sarkofág. Práce potrvají zhruba deset let a měly by stát minimálně 2,3 miliardy korun, uvedli zástupci vlády a státního podniku Diamo, který bude sanaci dělat. Zástupci města i kraje ocenili, že stát na sanaci haldy uvolní peníze.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj,

Bartoš: Návrh rozpočtu je pro nás nepřijatelný, vláda rezignovala na program výstavby bydlení

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme