Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po téměř 100 letech na pražském Vítězném náměstí stojí nová budova. Má fasádu za miliony a 25 let starý strom

Budova Victoria Palace na Vítězném náměstí v Praze je zkolaudovaná.
Se svolením Penta Real Estate
Petra Jansová

Pozemek na Vítězném náměstí desítky let zel prázdnotou. Až nyní se podařilo dokončit městský blok navržený urbanistou Antonínem Engelem.

Reklama

V proluce na Vítězném náměstí měl kdysi stát dům přezdívaný Lední medvěd. Veřejnosti se však projekt nelíbil a nakonec se s městskou částí nedomluvil ani tehdejší majitel pozemku, společnost PPF, která nakonec pozemek prodala. Ten pak dlouhá léta zel prázdnotou, přesněji fungoval jako parkoviště. Snahy o dostavění proluky zabraly 15 let. Dostavět městský blok však trvalo mnohem déle. Budova Victoria Palace, jak se projekt, který vznikl pod taktovkou Penta Real Estate skupiny Kaprain, je na Vítězném náměstí první dokončenou stavbou po 87 letech.

Nový investor přizval projektu nového architekta Jakuba Cíglera a změnila se i náplň objektu. Místo kanceláří, o nichž od začátku uvažovala PPF, Penta Real Estate a Kaprain, jsou v současné podobě byty. Celkem jde o 92 bytových jednotek, o které je podle investorů zájem. Už téměř 85 procent jich je obsazených.

V parteru zároveň vznikly obchodní prostory, které byly kompletně pronajaty už ve velkém předstihu. Na celkové ploše přes 1900 metrů čtverečních v přízemí vznikne několik prodejen. Mimo jiné také nová prodejna Albert, pobočka České spořitelny, telefonní operátor O2 a lékárna Dr. Max.

Reklama

Nájemní byty navrhlo studio Bíza Architekti ve spolupráci se společností AFRY.

Nové byty jdou letos v Praze na dračku. Prodalo se jich nejvíce za poslední tři roky

V prvním čtvrtletí se letos v Praze prodalo nejvíce nových bytů od roku 2021. Celkem šlo o 1466 nových bytů, mezičtvrtletně se tak poptávka zvýšila o sedm procent a meziročně o 85 procent. Vyplývá to z analýzy start-upu BuiltMind, který sleduje údaje o prodejích na webových stránkách developerů.

Přečíst článek

„Budova má tři hlavní dominanty. První z nich jsou fasádní lamely z hliníku a sklocementu. Další je dvoupatrové vstupní lobby recepcí s nepřetržitým provozem, které je celé obloženo italským travertinem. Hlavním lákadlem pro rezidenty je zahrada plná zeleně a s vodním prvkem, které dominuje 25 let starý strom dovezený z Nizozemska,“ říká Michal Kotrč, Senior Project Manager společnosti Penta Real Estate.

Pohledově nejvýraznějším prvkem budovy je její plášť z hliníkových lamel. Jejich cena se i díky inflační vlně vyšplhala přes 150 milionů korun. Celkové náklady na výstavbu přesáhly 850 milionů korun.

Victoria Palace není jediným společným projektem skupin Kaprain a Penta na Vítězném náměstí. Pokračovat budou ještě se skupinou Sekyra Group na sousedním Čtvrtém kvadrantu. V mezinárodní architektonické soutěži na zástavbu v této lokalitě uspěl v loňském roce holandsko-český tým Benthem Crouwel.Architects a studio OVA.

Po 100 letech bude dostavěno Vítězné náměstí. Vítězem se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti a jejich návrh

Na Kulaťáku vyroste největší „kulturák“ v Praze. Budou v něm byty, pivovar i vysoká škola

Vítězné náměstí se dočká po sto letech dostavby. Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na jeho dostavbu se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti. Architektonické soutěže se celkově zúčastnilo 44 týmů. Na druhém místě se umístil návrh studií Cityförster (NL) a Perspektiv (ČR). Bronzovou příčku obsadilo tuzemské studio A69 - architekti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme