Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pozemky zdražují, ve druhém kvartále jejich ceny vyskočily meziročně o čtvrtinu

staveniště, pozemek
ČTK
 ČTK

Ceny pozemků v druhém čtvrtletí vzrostly mezičtvrtletně o 6,4 procenta a meziročně o více než čtvrtinu. Metr čtvereční tak v současnosti v České republice stojí zhruba 4233 korun a průměrná cena za pozemek je přibližně čtyři miliony. Pozemky v krajích jsou nyní v průměru nejdražší v historii. Vyplývá to z analýzy realitní kanceláře RE/MAX. Autoři ji zpracovali na základě dat průměrných konečných cen a průměrných cen za metr čtvereční pozemků o velikosti 450 až 3000 metrů čtverečních. Nejvyšší ceny za metr čtvereční dosahují stavební pozemky o rozloze do 800 metrů.

Reklama

Ceny stavebních pozemků v ČR vykazovaly podle analýzy podobný trend jako ceny dalších nemovitostí. Do začátku druhého čtvrtletí 2022 rostly, pak do poloviny roku 2023 klesaly a poté opět rostly. V současné době pozemky obecně zdražují zejména díky dražším nákupům v dříve levnějších lokalitách. Kupující podle RE/MAX preferují relativně levnější pozemky dále od velkých měst, což průměrné ceny zvyšuje.

BMW

Miliardová investice u Ostravy. Do průmyslové zóny v Mošnově přichází BMW

Ostravští zastupitelé schválili prodej pozemků ve strategické průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku společnosti OAMP Hall 6. Nájemcem, kterého má firma do areálu přivést, je německý výrobce automobilů BMW.

Přečíst článek

"Průměrné ceny pozemků rostly až do druhého čtvrtletí roku 2022, kdy dosáhly svého maxima. Poté začaly konečné ceny klesat, podobně jako v jiných segmentech realitního trhu. Průměrné ceny za metr čtvereční rostly až do konce roku 2022, což naznačuje zvýšenou poptávku po menších pozemcích," uvedl analytik a realitní makléř v RE/MAX Iztok Toplak. Nejnižší cenu za metr čtvereční mají větší pozemky nad 3000 metrů čtverečních. Větší pozemky nad 1500 metrů čtverečních se tři roky pohybují na stejné cenové úrovni za metr čtvereční.

Nejvyšší ceny dosahují pozemky v Praze, kde se prodávají za 14 tisíc korun za metr čtvereční a v průměru 15 milionů Kč za pozemek. Jejich ceny podle Toplaka zažívaly v posledních dvou letech výkyvy a většina prodejů se uskutečnila v odlehlejších částech města. Ceny v okolí Prahy se pohybují kolem 7,5 milionu Kč za pozemek, tedy kolem 6500 korun za metr čtvereční. Značně se ale podle analýzy liší hodnoty v jednotlivých lokalitách, přičemž v nejžádanějších obcích jsou více než dvojnásobně vyšší a jinde poloviční.

Reklama

Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky

Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky. A nejen kvůli počasí

Prvotní odhady sklizní k letošnímu 10. červnu, které zveřejnil Český statistický úřad, vedou k závěru, že úroda základních obilovin bude letos poměrně slabá, alespoň na poměry posledních let. Sklidit by se totiž mělo 6,82 milionu tun obilí, zatímco v předchozích pěti letech se vždy sklízelo přes sedm milionů tun.

Přečíst článek

V krajích mimo Prahu a Brno stojí pozemky průměrně 2,9 milionu korun, tedy 3300 korun za metr čtvereční. Po poklesu cen na konci roku 2022 v těchto oblastech podle analýzy ceny trvale rostou. Nejdražší jsou pozemky ve Středočeském a Jihomoravském kraji, naopak nejlevnější jsou na Vysočině a v Moravskoslezském kraji. Ve středních Čechách stojí metr čtvereční 3600 korun a na jižní Moravě 2900 korun. Naopak na Vysočině a v Moravskoslezsku jsou pozemky o 1000 až 2000 korun za metr čtvereční levnější.

RE/MAX v České republice funguje od roku 2005. Má v ČR aktuálně 175 poboček a zaměstnává 1252 realitních makléřů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme