Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražské arcibiskupství má nabito, do nájemního bydlení dá ještě letos miliardy

Pražské arcibiskupství má nabito, do nájemního bydlení dá ještě letos miliardy
Profimedia
Dalibor Martínek

Do současnosti proinvestovalo Arcibiskupství pražské prostřednictvím své platformy XPlace do nájemního bydlení „na celý život“ 2,2 miliardy korun. Jak uvádí ve své výroční zprávě, má v úmyslu do roku 2025 proinvestovat celkově víc než čtyři miliardy korun. Což znamená, že arcibiskupství do konce letošního roku utratí další dvě miliardy. Projekty už má vyhlídnuté.

Reklama

V září má značka XPlace v nabídce celkem 274 bytů v několika projektech. Arcibiskupství nakupuje byty od velkých developerů, z velké většiny v Praze. Kupuje celky, ne jednotlivé byty. Od miliardáře Marcela Sourala a jeho Trigemy koupila církev 114 bytů v projektu Lihovar na Smíchově, od stejného stavitele získala 32 bytů v projektu Paprsek.

Od Dušana Kunovského, největšího českého developera, získalo arcibiskupství 40 bytů na pražském Zličíně, výměnou za pozemek v Hostivaři. Dalších 17 bytů získalo na Praze 8, opět výměnou, tentokrát za pozemky v pražských Bohnicích.

Dále vlastní 23 bytů na Zličíně, 16 bytů na pražském Střížkově, v pražských Jinonicích dalších 54 bytů.

Reklama

Rozpracovaný je projekt tří bytových domů v Kolíně, který arcibiskupství dostalo díky darům pozemků od farnosti Kolín, část hodnoty muselo arcibiskupství doplatit. Jde o pozemky v Kolíně a nedalekých Nebovidech. Dále církev pracuje na projektech v Milovicích, na pražském Smíchově a ve Stodůlkách. XPlace má také dohody na dvou akvizicích se společnostmi Penta a Finep. Oba projekty budou spuštěny v roce 2025. 

Arcibiskupství investuje do nájemního bydlení finance z náhrad za nevydaný církevní majetek. Jak říká generální vikář Arcibiskupství pražského Jan Balík, ekonomická „pravá ruka“ arcibiskupa Jana Graubnera, investice do nájemního bydlení nejsou charita, ale byznys. Má to být způsob ekonomického zabezpečení církve na dobu, až skončí státní příspěvky na její provoz.

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Jan Balík je nyní nejdůležitějším mužem na českém developerském trhu. Zní to poněkud zvláštně. Ví někdo, kdo je Jan Balík? Je to šéf ekonomické sekce pražského arcibiskupství. Pravá ruka pražského arcibiskupa Jana Graubnera. Je to muž, který disponuje miliardami korun, o nichž rozhoduje, kam je vložit. A protože se rozhodl, že je vloží do nemovitostí, do nákupu bytů určených pro nájemní bydlení, developeři mu nyní v uvozovkách zobou z ruky. Jak říká Balík v rozhovoru pro newstream.cz, nejde o charitu. Jde o byznys. Levné nájmy pod církevními křídly nelze čekat.

Přečíst článek

Byty pořízené církví jsou provozovány v tržních podmínkách. Zisk z nájemního bydlení využívá církev na pokrytí výdajů, zejména na duchovenskou činnost. V roce 2024 mají byty vlastněné pražskou katolickou církví potenciál, při obsazenosti 95 procent, na výnos 90 milionů korun ročně, píše arcibiskupství ve výroční zprávě.

Arcibiskupství se kromě nájemního bydlení věnuje i nákupu nebo výstavbě komerčních nemovitostí. A jejich provozu. Nyní vlastní obchodní park v Sedlčanech, právo na výstavbu retail parku v Ořechu u Prahy a vlastní také pozemek v Unhošti, určený ke komerční výstavbě. Výnosy z retail parku Sedlčany dosáhly v loňském roce 9 milionů korun.

Církev koupila na Smíchově stovku bytů a otevřela tam školku

Pražské arcibiskupství převzalo od developerské skupiny Trigema 114 bytů určených ke komerčnímu pronájmu v projektu Lihovar na pražském Smíchově. Zároveň tam otevřelo dvoutřídní mateřskou školu pro 50 dětí. Uvedli to při otevření školky zástupci arcibiskupství, které v souvislosti s církevními restitucemi a zajištěním budoucího financování založilo realitní platformu s názvem XPlace. Cenu neuvedli. Podle loňské výroční zprávy však arcibiskupství do roku 2023 investovalo do platformy XPlace 2,2 miliardy korun.

Přečíst článek

Zuzana Chudoba, předsedkyně Asociace nájemního bydlení

Vrací se éra podnikových bytů, říká Zuzana Chudoba

Zuzana Chudoba je zakladatelkou a majitelkou společnosti BTR Consulting, která se věnuje správě nájemních bytů. Nyní jich má v péči asi sto padesát. Zároveň je členkou prezidia Asociace nájemního bydlení, což je lobbistická organizace, která se snaží i změnami v legislativě zvýšit práva vlastníků bytů. „Třeba v Německu mají databázi nájemců,“ říká Chudoba. O vytvoření něčeho podobného se asociace snaží i v Česku. Její firma mezitím přináší na trh novinku, nájemné bez kauce. Místo kauce bude pojistka. Nájemník platí v ceně nájemného pojištění pro případ škod či neplacení nájemného.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme