Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražský trh sdílených kanceláří se konsoliduje. Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill
Profimedia
 ČTK

Společnost Scott.Weber Workspace, provozující flexibilní kanceláře, coworkingové a eventové prostory, kupuje od firmy Penta Real Estate coworkingové centrum BASE, které je součástí kancelářského komplexu Churchill v Praze 2. Konkrétní částku nechtěla ani jedna ze stran obchodu uvést. Podle zdrojů z trhu transakce nepřesahovala stovky milionů korun. Scott.Weber Workspace je lídrem pražského trhu s flexibilními kancelářemi, BASE bude její 13. pražskou pobočkou.

Reklama

Centrum BASE nedaleko pražského hlavního nádraží má plochu 2200 metrů čtverečních, až osm zasedacích místností různých velikostí, 25 kanceláří, školící místnost a komunitní zónu až pro 100 lidí. Najednou v prostorech může pracovat 300 osob.

„Svou lokalitou, atraktivitou a úrovní služeb BASE do našeho konceptu plně zapadá, a tak pro nás byl logickou volbou. Naše předpověď konsolidace trhu se naplňuje, v současnosti naše centra zaujímají téměř 40 procent trhu," uvedl zakladatel Scott.Weber Workspace Adam Zvada. Doplnil, že firma chce do poloviny příštího roku uzavřít s pronajímateli budov smlouvy na dalších osm center, včetně rozšíření ve stávajících lokalitách.

Společnost by tak podle tiskové zprávy obsadila více než 50 procent trhu se servisovanými kancelářemi a coworkingovými centry a téměř zdvojnásobila současnou pronajímatelnou plochu. V současnosti činí 41 000 metrů čtverečních. „V rámci této expanze také vstoupíme do regionů, postupně otevřeme centra v Brně a Ostravě,” dodal Zvada.

Nové sdílené kanceláře Fleksi na pražské Brumlovce

Passerinvest vstupuje razantně na trh pražského coworkingu. Od května bude mít 10 procent trhu

Stále výraznějším hráčem na poli pražského coworkingu se v poslední době stává i společnost Passerinvest Group. Prostory pro sdílené kanceláře buduje postupně, a to ve své domovské lokalitě na pražské Brumlovce. Koncem května by zde měla mít přes 10 tisíc metrů čtverečních sdílených kanceláří. Do dalších lokalit vyjma svých budov se prý ale zatím určitě nechystá. Už teď byly investice do nových Fleksi kanceláří podle majitele společnosti Radima Passera enormní. 

Přečíst článek

Reklama

Penta se soustředí na development

Penta k prodeji uvedla, že se bude plně soustředit na nové developerské projekty mimo jiné v oblasti Florence a hlavního nádraží. „Místo dalšího růstu pražského BASE jsme se rozhodli soustředit se na náš klíčový business - rozvoj velkých developerských projektů v širším centru Prahy. Provoz BASE však zachováme v jedinečném prostředí Jurkovičovy teplárny v Bratislavě,” doplnil obchodní ředitel pro komerční výstavbu Penta Real Estate Pavel Streblov.

Penta plánuje pokračovat ve výstavbě nové čtvrti v okolí své nově otevřené kancelářské budovy Masaryčka. Její výstavba trvala přes dva a půl roku a náklady byly 2,5 miliardy korun. Na konci října koupila Penta firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. V polovině listopadu pak od Českých drah odkoupila dlouhodobě nevyužívané pozemky na Florenci v sousedství pražské magistrály za téměř 244 milionů korun. Částka ale může ještě vzrůst podle výsledku nyní projednávané změny územního plánu.

Florenc

Penta může koupit vlastníka autobusového nádraží Florenc a přilehlých pozemků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil investiční skupině Penta koupit prostřednictvím Penta Real Estate firmu ČSAD Praha Holding, která v hlavním městě vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. Úřad o tom informoval na internetových stránkách. Cenu transakce firmy nezveřejnily.

Přečíst článek

Penta Real Estate je jedna z platforem středoevropské investiční skupiny Penta, která byla založena v roce 1994. Realitní divize Penty má v současnosti přibližně 20 projektů v České republice a na Slovensku. V roce 2022 přesáhla hodnota aktiv Penta Real Estate jednu miliardu eur, tedy 24,4 miliardy korun.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde:

Marek Dospiva z Penty

FOTOGALERIE: Podívejte se na nejdražší kanceláře v Česku. Na Masaryčce sedí i Marek Dospiva z Penty

Po deseti letech příprav a dvou letech stavebních prací se konečně otevřela nejdražší kancelářská budova v Česku. Společnost Penta Real Estate otevřela dvojici budov, které navrhla kancelář dnes již zesnulé legendy světové architektury Zahy Hadid. „Budova stála zhruba dvě a půl miliardy, jenom fasáda vyšla na 500 milionů,“ prozradil Marek Dospiva zakladatel Penta Investments.

Přečíst článek

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Provoz recepce je nákladný na personál, vstupní lobby zase na metry čtvereční. Jak využít prostory lépe a ekonomičtěji teď zkouší developer Penta Real Estate v právě dokončené budově Metalica na Nové Waltrovce v Praze 5. Klasickou recepci nahradila kavárna a moderní technologie. A pokud je třeba lidský kontakt, například pro lepší orientaci v budově, mohou se příchozí obrátit pro radu na vyškoleného baristu.

Přečíst článek

Lékárny už nejsou pouhé apatyky, ale místa vybavená nejmodernějšími technologiemi a roboty

Už žádné apatyky. V Česku rostou lékárny budoucnosti, kterým vládnou roboti

Symbol zeleného kříže, který označuje lékárny, zná každý. Jejich provoz berou lidé za samozřejmost. V současné době se však řada z nich stala středem pozornosti. Především kvůli výkyvům v dodávkách léků. A předcházet takovým situacím se snaží například řetězec Dr. Max, který některé nedostatkové produkty připravuje ve své centrální laboratoři v pražských Řepích.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Adamem Zvadou

Ceny nájmů kanceláří v Praze letí nahoru, říká Adam Zvada ze Scott.Weber

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme