Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Předčasné splacení hypoték bude dražší. Velké banky využijí nová pravidla

Malý byt
iStock
 ČTK

Velké banky plně využijí nová pravidla pro předčasné splacení hypoték, která začala platit ode dneška. Vyplývá to z ankety mezi největšími peněžními ústavy. Pokud se klient nyní rozhodne splatit předčasně průměrnou hypotéku, může podle výpočtů odborníků bankám zaplatit o tisíce korun navíc proti předchozímu stavu. Vše ale závisí na individuálních podmínkách každé hypotéky a klienta.

Reklama

Dosud mohly banky od klientů za předčasné splacení hypotéky žádat administrativní poplatek do 1000 korun. Od září mohou navíc žádat jako pokrytí svých účelně vynaložených nákladů až 0,25 procenta z nesplacené jistiny za každý započatý rok zbývajícího období do konce fixace úrokové sazby, maximálně však jedno procento.

„Budeme to uplatňovat, protože když splácejí klienti hypotéku předčasně ještě před uplynutím doby fixace, vznikají nám dvoje náklady. Administrativní náklady, spojené s administrací předčasného splacení, a náklady spojené s financováním hypoték, které se rovnají ceně peněz na finančním trhu, jež použijeme na financování dané hypotéky," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Počet hypoték, které klienti splácí předčasně před uplynutím doby fixace, se podle něj pohybuje v řádu nižších stovek měsíčně, což je 0,25 procenta z celkového objemu hypotečního portfolia.

Nové možnosti využijí i Komerční banka, ČSOB Hypoteční banka, Moneta či UniCredit Bank.

Poplatek za předčasně splacenou hypotéku od září vzroste. Víme, ve kterých bankách

Zděděné peníze, lepší sazba či podmínky úvěru v jiné bance nebo životní změny. To vše mohou být důvody, proč chce někdo splatit hypotéku dříve, než mu skončí fixace. Existuje nicméně několik situací, kdy ji můžete splatit předčasně i bez sankcí. Mimo tyto situace, banky ale mohou účtovat poplatek za účelně vynaložené náklady, většinou administrativní. Všechny další, které souvisí s předčasným splacením úvěru, ale banky dosud klientovi vyčíslit nemohly. Od 1. září se ale toto díky novele zákona o spotřebitelském úvěru mění. Přečtěte si, které banky poplatek zavádějí a koho se bude ve výsledku týkat.

Přečíst článek

Reklama

Konkrétní částka, kterou klient při předčasném splacení hypotéky zaplatí navíc, záleží na více parametrech. „Jde o to, kolik má klient za sebou splátek, kolik zbývá splátek do konce fixace, kolikátá je to splátka v současné fixaci, jaká je původní úroková sazba nebo jaká je referenční sazba, kterou stanovila Česká národní banka,“ uvedl hypoteční specialista Bidli Daniel Horňák.

Pokud se podle hypoteční specialistky FinGO Jany Vaisové rozhodne klient splatit předčasně hypotéku 3,8 milionu korun s fixací na pět let, zaplatí na základě nových pravidel v tomto případě navíc 9500 korun.

Některým klientům se ale může vyplatit přechod k jiné bance, a tedy předčasné splacení u stávající banky, i při nových pravidlech. Musel by ale získat výhodnější úrokovou sazbu - a tím pádem i nižší splátku hypotéky. Pak by se dodatečné náklady mohly vyplatit, vyplývá z modelového výpočtu zemského ředitele 4fin Tomáše Trauškeho. Při průměrné hypotéce 3,49 milionu korun při splatnosti 25 let, sazbě 5,79 procenta s fixací na tři roky do roku 2026, by při refinancování se sazbou 4,99 procenta mohl klient ušetřit i tak zhruba 21 tisíc korun, vypočetl.

Zavedení poplatku za předčasné splacení hypoték mělo omezit takzvanou úvěrovou turistiku mezi bankami. Autoři návrhu předpokládali, že díky tomu banky získají jistotu, že nevynaloží peníze zbytečně, budou moct hypotéky zlevnit a začnou nabízet i dlouhodobé fixace. Zákon kromě poplatku za předčasné splacení hypotéky rozšířil možnosti splatit zbytek hypotéky bez sankce i o rozvod a následné vypořádání společného jmění manželů.

Banky poskytly v červenci hypotéky za 23,8 miliardy korun

Hypoteční aktivita Čechů zesílila. Ti letos investují do zahraničních nemovitostí

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci hypoteční úvěry za 23,8 miliardy korun, což je proti červnu pokles o pět procent. Meziroční růst ale zrychlil na 109 procent.

Přečíst článek

Malý byt

Hypotéky s úrokem pod 4 procenta? Nebude to hned, ale příští rok už klidně, říká analytik

Česká národní banka sice v srpnu opět snížila základní úrokovou sazbu (na 4,5 procenta), většina bank však stále s poklesem hypotečních sazeb nijak nespěchá. Na levnější hypotéky si tak budeme muset ještě počkat. „Ke konci letošního roku by se úroky u hypoték mohly pohybovat nad úrovní okolo 4,5 procenta. A v roce 2025 bychom se mohli dočkat úrovně okolo 4 procent,“ odhaduje Tom Kadeřábek ze společnosti Swiss Life Select, která každý měsíc sleduje pohyb hypotečních sazeb skrze svůj Hypoindex.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Malý byt

Hypotéky s úrokem pod 4 procenta? Nebude to hned, ale příští rok už klidně, říká analytik

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme