Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přes 30 let hyzdila Český Krumlov. Nyní se Jitona mění na novou čtvrť

Zdemolované budovy v někdejším areálu Jitony nahradí nová čtvrť.
Se svolením A8000
Petra Jansová

Český Krumlov patří mezi nejnavštěvovanější místa v Česku. Do města, které je zapsáno díky jedinečné středověké zástavbě, i na seznam památek UNESCO, dorazí každým rok miliony lidí. I tam se ale najde hned několik výrazných šrámů. Jedním z nich je bývalý areál Jitony. I ten se ale postupně mění, po revitalizaci by měl nabídnout dvě stovky bytů.

Reklama

Průmyslový areál po někdejší podniku Jitona chátral 30 let. Pozůstatky továrny i dalších budov byly už odstraněny, na brownfieldu vzniká za odhadem tři čtvrtě miliardy korun nová čtvrť. Kromě bytovek a apartmánového domu tam mají vzniknout i kanceláře, obchody nebo restaurace.

FOTOGALERIE: Podívejte se na nový projekt v Českém Krumlově

„Hlavním architektonickým prvkem navrhovaných budov je jejich vertikální rozčlenění, což odpovídá i vertikálnímu charakteru celého města. Okrová barevnost a cihelné obkladové materiály korespondují s krumlovskou barevnou škálou a jsou připomínkou industriálního charakteru lokality,“ říká architektka Daniela Týfová ze studia A8000.

Reklama

Projekt revitalizace studia A8000 počítá i s obnovou potoku, který byl v minulosti uzavřen do trubek. Nově by měl být co nejvíce otevřený a přístupný.  A využít chtějí architekti i zeleného svahu, který by se mohl přeměnit na relaxační prostor nejenom pro budoucí obyvatele.

Nejvýraznějším objektem při vjezdu do areálu je apartmánový dům se šesti nadzemními podlažími a dvěma podzemními podlažími pro parkování. Objekt je typický visutými boxy v horních podlažích s šikmou spodní částí. Tento dům by měl být dokončen na přelomu letošního a příštího roku. Menších bytových domů by mělo být po dokončení 11.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Michelský brownfield se proměňuje, už teď tam stojí třeba nová tenisová klubovna.

Fotogalerie: Peklo se zde pět a půl vagonů chleba denně. Teď se brownfield v Michli mění

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme