Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej nových bytů byl o prázdninách ještě vyšší než v prvním pololetí

Prodej nových bytů byl o prázdninách ještě vyšší než v prvním pololetí
J&T
 nst
nst

Nové byty se o prázdninách prodávaly zatím nejlépe z celého roku. Letos tak vůbec nenastalo typické letní zpomalení trhu. Prodeje v červenci i srpnu byly v Praze vyšší, než byl dosažený měsíční průměr za první pololetí 2024. Ten činil 524 bytů. Podle dat analytické společnosti BuiltMind se v Praze v červenci prodalo 567 nových bytů, v srpnu pak 621 jednotek. Ve srovnání s loňskými letními prázdninami to znamená meziroční nárůst o téměř 148 procent.

Reklama

Velký zájem o pořízení nového bydlení se už odrazil v cenách. Průměrná nabídková cena v metropoli dosáhla podle dat agentury BuiltMind k letošnímu 31. srpnu 156 tisíc korun za metr čtvereční, zatímco o rok dřív činila 152 tisíc korun za čtvereční metr.

Nejenže okurková sezóna letos pražský rezidenční trh úplně minula, novým trendem je také zvýšená poptávka po větších bytech. „Rostoucí zájem o větší dispozice pozorujeme už od loňského podzimu,“ říká CEO BuiltMind Martin Decky.

Realitní Týden

Jak se stát profesionálem nejen v realitách? Přijďte na Realitní Power Day

Sdílet, růst a prosperovat - tak zní motto výjimečné události s názvem Realitní Power Day, který se uskuteční 24. října.

Přečíst článek

Dokládají to i prodejní statistiky developerské firmy J&T Real Estate (JTRE), která letos na jaře spustila prodej 182 bytů z první etapy svého projektu Nový Rohan v pražském Karlíně. „Konkrétně v této lokalitě registrujeme zájem o byty s větší rozlohou. Jen během tří měsíců jsme prodali polovinu bytů 3+kk a 4+kk v nabídce. Běžné je také propojování dvou menších bytů v rámci klientských změn,“ popisuje člen představenstva JTRE Jiří Ochetz.

Reklama

Zkušenost developera JTRE potvrzují data analytiků společnosti BuiltMind. „Z nabídky developerských firem v Praze nyní mizí nejrychleji byty 3+kk. Vysoká poptávka se projevuje i změnami v cenících. U dispozic 3+kk už v letošním druhém čtvrtletí byla průměrná cena za metr čtvereční (156 tisíc korun) vyšší než už 2+kk (153 tisíc korun), a nadále roste,“ upřesnil Decky. Pořízení nového bytu 3+kk v Praze tak nyní vyjde v průměru na 13 milionů korun, 2+kk stojí v průměru 8,5 milionu korun.

Přesto je poptávka po novém bydlení po propadu z předchozích dvou let znovu vysoká. „Už v říjnu zařadíme do nabídky Nového Rohanu další bytový dům Barbora s 80 byty,“ uvedl Ochetz. Podle statistik společnosti BuiltMind je Nový Rohan aktuálně nejprodávanějším pražským rezidenčním projektem v prémiové kategorii nad 160 tisíc korun za metr čtvereční.

Pražské arcibiskupství má nabito, do nájemního bydlení dá ještě letos miliardy

Do současnosti proinvestovalo Arcibiskupství pražské prostřednictvím své platformy XPlace do nájemního bydlení „na celý život“ 2,2 miliardy korun. Jak uvádí ve své výroční zprávě, má v úmyslu do roku 2025 proinvestovat celkově víc než čtyři miliardy korun. Což znamená, že arcibiskupství do konce letošního roku utratí další dvě miliardy. Projekty už má vyhlídnuté.

Přečíst článek

Projekt Re.Start Petynka

U koupaliště Petynka vyroste devítipatrový bytový komplex

Developerská společnost Geosan Development plánuje výstavbu bytového domu v Praze 6 v blízkosti Břevnova a Hradčan. Projekt Re.Start Petynka u stejnojmenného koupaliště bude po dokončení stát 2,4 miliardy korun a bude mít 283 bytů. Předpokládané zahájení výstavby je podle firmy naplánováno na začátek příštího roku. Dokončení stavby má firma v plánu o dva a půl roku později.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme