Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Projekt Igluu pod hlavičkou ČSOB chce spojit všechna data o nemovitostech

Projekt Igluu pod hlavičkou ČSOB chce spojit všechna data o nemovitostech
Igluu
Dalibor Martínek
lib

Martin Mucha pracoval dlouhé roky ve Spojených státech, kde se věnoval nemovitostnímu trhu. Nyní víc než dva roky vytváří společně s ČSOB unikátní technologické řešení, platformu sdílení informací o nemovitostech v Česku tak, aby každý makléř, a tím i každý klient, který nakupuje nebo prodává, měl kompletní informace o trhu či lokalitě. Projekt se jmenuje Igluu.

Reklama

Jak celá věc funguje? Malý tým kolem Igluu, kde má ČSOB padesátiprocentní podíl, vytváří na základě zkušeností z amerického trhu i znalostí či dat tuzemské banky už dva roky zcela nové technologické řešení. Platforma spolupracuje s katastrem nemovitostí, využívá český systém bankovní identity. To vytváří možnost pracovat s nejlepšími daty na trhu.

Igluu už znají v USA i Kanadě

Každá realitní kancelář má nyní svou velkou sadu dat o klientech, a zároveň velké množství nemovitostí v nabídce. Igluu má ambici všechna tato data spojit a nabídnout všem realitním makléřům absolutní přehled o nabídce. Navíc s možností sortování podle různých kritérií, velikosti bytu, lokalitě, podlaží či třeba přítomnosti balkonu. A v to nejrychlejším čase. Klienti potom budou mít možnost po dohodě se svým makléřem tato data sledovat.

Igluu již má podle Muchy dohodu o spolupráci s velkou realitkou Century21 a další dohody prý budou dokončeny během nejbližších měsíců. Rýsuje se tak možnost, že Česko bude mít jednu zastřešující technologickou platformu, která pracuje s daty z realitního trhu.

„Na projektu jsme pracovali dva roky, teď ho spouštíme. Jako Igluu působíme přes třicet let ve Spojených státech a v Kanadě,“ říká Mucha. Ve spojených státech systém využívá 55 tisíc makléřů, v Kanadě 75 tisíc.

Reklama

Nemáte na vlastní? Družstevní byty lze pořídit levněji. Kde na ně vzít peníze

Družstevní byty mají v České republice mnohaletou tradici a v posledních letech zažívají renesanci. Do těchto obvykle panelových bytů se zřejmě pro jejich nižší pořizovací cenu stěhuje řada mladých rodin. a upřednostňuje tak družstevní formu vlastnictví před jinou. Jedním z důvodů může být například nižší pořizovací cena. Pokud ale kupující nemají k dispozici hotovost a musí nový byt financovat úvěrem, mohou narazit na problém. Hypotéka na družstevní nemovitost má totiž svá specifika.

Přečíst článek

Další milník je evropský trh 

Podle Muchy bylo potřeba vyladit pro účely počítačového zpracování specifika českého trhu s nemovitostmi, aby počítačové programy byly schopné pochopit, oč jde. Každý trh je totiž jiný, například stanovení dispozice bytu jako 2+kk neznají nikde jinde, dokonce ani na Slovensku ne. Igluu má přitom ambici jít se svým řešením za hranice Česka, právě na Slovensko již v příštím roce. A potom do dalších zemí. Ideálem je stanovit jednotné poměřování nemovitostí napříč celou Evropou.

Efektivita a zjednodušení rutinních úkonů realitních makléřů má být oním cílem. A to pomocí propojení s moderními technologiemi, jako je například elektronické uzavírání smluv s využitím digitálního podpisu BankID. Platforma má usnadnit komunikaci s klienty, správu nabídek a všech dokumentů a poskytnout přístup k inovativním nástrojům podporovaných umělou inteligencí a dalšími moderními technologiemi. Makléři tak prý získají jedno ucelené prostředí, které je propojí s aktéry realitního trhu, a ve kterém budou moci být v konečném důsledku produktivnější.

Alan Pock má praxi s obchodem a budováním partnerských vztahů finančně technologických firem jak v Česku, tak v USA.

Mikroinvestice do nemovitostí táhnou. Letos investorům vyděláme 100 milionů, říká šéf Investownu Alan Pock

Developeři si malují, jak výhodně svůj projekt prodají, ale realita je dnes úplně jinde. „Stává se nám, že odhady stavitelů jsou nadhodnocené a jejich exitové strategie absolutně vysněné,“ říká Alan Pock, šéf společnosti Investown, který spojuje drobné investory s realitními developery. I přes nemalé vstupní poplatky chtěli developeři přes Investown získat na své projekty kolem 130 miliard korun, k investorům se však dostala jen hrstka z nich, které se podařilo na své projekty vysbírat 2,3 miliardy. „Síto je u nás husté, každého z developerů si bedlivě prověřujeme,“ dodává Pock v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Další službou, kterou chce Igluu nabídnout, je produkt, který si firma nazvala Fincheck. Má jít o službu pro veřejnost, kdy si lidé mohou ověřit svou finanční schopnost. To znamená, ještě před tím, než člověk půjde do banky pro hypotéku, si může pomocí této služby zjistit svou kredibilitu.

Pro vlastníky chystá Igluu komplexní správu nemovitostí, kde veškeré smlouvy, evidence nájemců a dokumenty jsou dostupné na jednom místě, systém má nastaven velké množství notifikací, které upozorní, když se například blíží čas uhradit pojištění domácnosti, což společně s dalšími nástroji může pomoci i nájemcům hledajících bydlení.

Získat hypotéku má být od ledna snazší. ČNB ruší další klíčový limit

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu zmírnila pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nebudou muset uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu, takzvaný ukazatel DTI. V platnosti nadále zůstává maximální poměr výše hypotečního úvěru vůči hodnotě zastavené nemovitosti, uvedla členka bankovní rady Karina Kubelková. Centrální bankéři také oznámili, že finanční sektor v ČR zůstává podle zátěžových testů odolný i vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. A ponechali sazbu na ochranu úvěrového trhu na dvou procentech.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Malý byt

Hypotéky s úrokem pod 4 procenta? Nebude to hned, ale příští rok už klidně, říká analytik

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme