Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl
Petra Nehasilová

První fáze obřího developerského projektu Savarin je u konce. Ladí se poslední detaily pro nové nájemce, čeká se na kolaudaci. Už tento týden výjimečná barokní stavba přivítá první návštěvníky, a to v rámci Prague Art Weeku.

Reklama

Restaurování historického barokního paláce od Kiliána Ignáce Dientzenhofera začalo na konci roku 2021. Nyní jsou veškeré práce, na nichž se podílely desítky řemeslníků ve spolupráci s památkovým ústavem, ukončeny.

Ještě před rokem při naší poslední návštěvě probíhaly v paláci intenzivní práce, hlavně ty restaurátorské. Každý detail prošel expertízou. „Veškeré práce jsme konzultovali s památkáři a hledali s nimi tu nejlepší variantu. Každý pátek byl kontrolním dnem,“ vysvětluje šéf stavby Marek Janeba.

Podívejte se na reportáž z výjimečného prostoru do následující galerie.

Reklama

Z hlediska památkové péče byly nejcennější fasády, vnitřní výmalba či barokní sochy v interiéru. Fasáda se čistila milimetr po milimetru. Hledalo se to nejvzácnější, co na ní zůstalo. To se zachovalo. Restaurovala se okna, podlahy i dveře. Kde to nešlo kvůli vysoké míře poškození, došlo na repasy. Ne vždy ale bylo snadné najít někoho kdo svoje řemeslo ovládá. „Řemeslníky, kteří dokážou pracovat s intarzií, by člověk spočítal na prstech jedné ruky,“ dodává Janeba.

Místo kasina bude v Savarinu galerie

O náplni má investor, developerská skupina Crestyl, téměř jasno. Alespoň v případě nejhonosnějších částí prvního patra, které tento víkend budou sloužit umění. A ne jinak tomu bude v budoucnu. Kasino nahradí veřejnosti přístupné výstavní prostory.

Zároveň probíhají intenzivní jednání s potenciálními nájemci dalších prostor. „Cena pronájmu odpovídá lokalitě ulice Na příkopech a je specifická pro každé konkrétní prostory paláce,“ říká Ondřej Micka, tiskový mluvčí skupiny Crestyl.

Investor, skupina Crestyl, v dalších etapách plánuje, že na parcele, aktuálně vlastně brownfieldu v historickém centru Prahy, vznikne lokalita, která se má zaplnit kancelářemi, obchody i veřejným prostorem. 

Cílem je zpřístupnit doposud uzavřený vnitroblok veřejnosti, vybudovat park i nový vstup do metra. Projekt Savarin se rozkládá přes celý městský blok a je ohraničen čtyřmi nejrušnějšími a nejvyhledávanějšími nákupními ulicemi: Na Příkopě, Jindřišská, Panská a Václavské náměstí. 

Investice v první etapě vyšly na více než půl miliardy.

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

Investice do nájemního bydlení může vydělat přes čtyři procenta, říká Jakub Vysocký

V červnu se Jakub Vysocký, vzděláním lékař, stal ve svých čtyřiatřiceti letech prezidentem Asociace nájemního bydlení. Ta zastupuje asi 60 tisíc vlastníků bytů a klade si za cíl rozvoj „kvalitního“ nájemního bydlení. Sám Vysocký je zároveň majitelem společnosti Sian, která má pod správou 700 bytů, zejména v Moravskoslezském kraji.

Přečíst článek

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Jak bude vypadat barokní palác Savarin? Stane se domovem Muchovi epopeje

Slovanská epopej Alfonse Muchy se opět vrátí do Prahy. Od roku 2026 najde výjimečný výtvarný cyklus svoje místo v Savarinu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce paláce Savarin je u konce.

Každý centimetr rekonstrukce barokního Savarinu hlídali památkáři. Jak to dopadlo?

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme