Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realiťák: Bez poklesu cen secondhandu se trh s byty nehne

Realiťák: Bez poklesu cen secondhandu se trh s byty nehne
iStock
 ČTK

Stoupá sice počet prohlídek, ale možnosti domácností investovat do bydlení jsou prokazatelně stále omezené. Nejvíce je to vidět u nabídky velkých měst, kde jarní ceny domů a bytů testovaly kupní sílu a zjistily, že bez kroku zpět to zatím nepůjde, říká Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services, pod kterou spadá realitní portál Bezrealitky.cz.

Reklama

Ceny starších nemovitostí ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům v roce spíše stagnovaly a v některých krajích začaly i mírně zlevňovat. Oproti stejnému období loňského roku jsou ale vyšší. Ceny bytů mezičtvrtletně zůstaly stejné například v Praze a v Brně klesly o čtyři procenta. Rodinné domy v průměru mezičtvrtletně zlevnily o dvě procenta, nepatrně ale vzrostla cena nájemného. Vyplývá to z analýzy realitního portálu Bezrealitky.cz.

„Se začátkem letošního roku přišel na realitní trh výrazný optimismus. Nyní se však ukazuje, že do jisté míry přehnaný. Stoupá sice počet prohlídek, ale možnosti domácností investovat do bydlení jsou prokazatelně stále omezené. Nejvíce je to vidět u nabídky velkých měst, kde jarní ceny domů a bytů testovaly kupní sílu a zjistily, že bez kroku zpět to zatím nepůjde,“ říká Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services, pod kterou Bezrealitky spadá.

Dušan Kunovský

Byty budou zdražovat, nájmy budou růst, říká developer Kunovský

Investoři v Praze připravují téměř 145 tisíc nových bytů. Nabídka na trhu ale přesto nestačí prudce rostoucí poptávce a ceny bytů opět stoupají, říká nová analýza společnosti Central Group Dušana Kunovského.

Přečíst článek

Průměrná cena staršího bytu v Praze se zvýšila mezičtvrtletně o procento na 126 tisíc korun za metr. Meziročně pak vykazují zhruba osmiprocentní zdražení. Naopak v Brně, kde se podle analýzy dříve ceny zvyšovaly skokově, starší byty zlevnily oproti prvnímu čtvrtletí o čtyři procenta na 87 tisíc korun za metr čtvereční. V meziročním srovnání jsou ale dražší o sedm procent. Ve Středočeském kraji se byty prodávaly podobně jako na jaře za 76 tisíc korun za metr. Oproti stejnému období roku 2023 to je o pět procent méně.

Reklama

Průměrná cena rodinných domů se podle Bezrealitky dostala na úroveň konce loňského roku. Z dlouhodobého hlediska ale nejde o propad cen. V meziročním srovnání jsou totiž ceny až na výjimky vyšší po celém Česku, v některých krajích i o více než desetinu. Například na jižní Moravě, kde jsou rodinné domy dlouhodobě oblíbené, klesly oproti prvnímu čtvrtletí o procento na 55 500 korun za metr čtvereční. V meziročním srovnání ale ceny vzrostly zhruba o devět procent. Stejný mezičtvrtletní pokles eviduje také Středočeský kraj na 68 tisíc korun za metr čtvereční. Meziročně to je ale o pět procent více.

Koncem prázdnin poroste nájemné 

Ceny nájmů tlačí nahoru zvýšená poptávka způsobena nižší možností dostupnosti vlastního bydlení. Přestože se nájemné zvýšilo mezičtvrtletně nepatrně, větší zlom může podle analýzy nastat v polovině léta a v září. To vrcholí celoroční špička poptávky, kdy se na trhu v jeden moment setkávají vysokoškolští studenti, ale také běžné domácnosti.

V Praze se v současnosti o jeden byt uchází 51 zájemců. Ceny nájmu zde vzrostly o dvě procenta na 367 korun za metr pronajímané plochy. V meziročním srovnání si tak domácnost za nájem v bytě o 65 metrech čtverečních připlatí skoro 1850 korun měsíčně. V Brně se nájmy zvýšily o procento na 285 korun za metr čtvereční. Meziročně to je o tři procenta více a za průměrný byt si lidé připlatí měsíčně o 620 korun více než loni. Ve městech Středočeského kraje ceny klesly na 259 korun za metr čtvereční. Meziročně jsou tu však ceny o čtyři procenta vyšší a průměrné nájemné zde je vyšší o 685 korun.

Nové byty se dál zmenšují. A jejich cena letos opět začne růst

Trojka velkých developerů, majitel Central Group Dušan Kunovský, majitel Trigemy Marcel Soural a šéf bytové výstavby Skansky Petr Michálek, oznámila na pravidelné výroční konferenci, že ceny bytů v hlavním městě letos opět začnou růst. Růst už v podstatě začal. Šéfové velkých developerů očekávají pro letošní rok růst cen bytů o pět až deset procent i další růst nájemného, které ale podle nich už atakuje vrcholné úrovně.

Přečíst článek

Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Český realitní trh se zvedá. Zdražovat budou vedle novostaveb i starší byty

Trh s bydlením podle expertů směřuje k dalšímu oživení. S růstem poptávky lze očekávat i konec marketingových pobídek developerů, které primárně stály za mírným snížením cen novostaveb v první polovině loňského roku. Ceny nové výstavby letos opět porostou a s nimi i ceny starších bytů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme