Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní makléř Matej Kucharič: Mezi investory je nyní zájem o Albánii

Realitní investor a makléř Matej Kucharič v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
CNN Prima NEWS - použito se svolením
Stanislav Šulc

Pro Čechy a Slováky je nemovitostní trh dlouhodobě náhražkou trhu kapitálového. Tuto tezi potvrdil v pořadu Svět financí s Trinity Bank realitní investor a makléř Matej Kucharič, který se na nemovitostním trhu pohybuje již 18 let. Investičně se zaměřuje zejména na Tenerife, zájem ale vidí také o další destinace. „Investoři nyní mají ve hledáčku Albánii,“ uvedl Kucharič.

Reklama

Vyplatí se investice do nemovitosti v zahraničí? Podle dat patrně ano. Zatímco v České republice klasické rezidenční nemovitosti nabízejí výnos do pěti procent a například v Praze ještě výrazně méně, v atraktivních destinacích lze očekávat výnos dvoj- až trojnásobný.

Zajímají vás investice do nemovitostí? Sledujte Realitní Club na newstream.cz a dostávejte nejnovější informace z nemovitostního trhu.

Potvrzuje také zkušený investor a makléř Matej Kucharič, který se investicím do nemovitostí v zahraničí věnuje již 18 let. Je však důležité věnovat pozornost také rozdílnému procesu nákupu oproti České republice, upozornil Kucharič, který byl hostem pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Investor musí v každé zemi počítat se specifickými poplatky a daněmi. Například na Tenerife jde zhruba o deset procent navíc oproti kupní smlouvě, které jdou i na daň z převodu nemovitosti,“ uvedl Kucharič.

Vratislav Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Vratislav Nejedlý: Výhodou soukromých škol je určitá míra normality

Přijímací řízení na střední školy v posledních týdnech potrápilo desítky tisíc českých rodin. Oproti loňsku sice byla situace lepší, stále ale nedosahuje dostačujícího stavu. Jak mohou pomoci soukromé školy? A jak se vůbec podniká ve školství? Na to odpovídal zakladatel několika soukromých škol Vratislav Nejedlý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Reklama

Zaměřeno na Albánii

Právě Tenerife, jeden z Kanárských ostrovů, patří v posledních letech k nejvyhledávanějším cílům českých nemovitostních investorů. A to zejména kvůli počasí, ale také službám, které tu různé agentury vlastníkům nemovitostí nabízejí.

Data ukazují, že zájem o nemovitosti v dané lokaci často zvyšuje vstup do Evropské unie. „Ukázalo se to na České republice i na Slovensku,“ připomněl v pořadu Svět financí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Nyní se totéž očekává od Albánie, jejíž vstup se blíží,“ dodal Kovanda.

A zájem investorů potvrdil také Kucharič. „Albánie je velmi atraktivní. Co se bavím s investory, tak právě tuto zemi nyní mají často ve hledáčku.

Alexandra Bízková z fondu Pro arte v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Začít doma

Podle Kovandy pak investice do zahraniční nemovitosti může být velmi důležitou součástí širokého investičního portfolia. Nicméně není to vhodná investice pro začátečníky.

Já bych českému začínajícímu investorovi do nemovitostí doporučil začít na domácím trhu. Nicméně pro ty, kteří již v Česku investiční nemovitost vlastní, jsou reality v zahraničí zajímavým prostředkem k diverzifikaci portfolia, a tedy rozložení rizik,“ myslí si hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Ten zároveň upozorňuje na to, že vlastnictví nemovitosti v cizině může s sebou nést specifická rizika. „Zkrátka není to tak snadné, jako když potřebujete zkontrolovat své nájemníky a vlastníte nemovitost ve vedlejší čtvrti,“ dodává Kovanda.

Jaké výnosy nabízejí jednotlivé přímořské destinace? Proč si čeští investoři oblíbili Tenerife na Kanárských ostrovech a Dubaj? A vyplatí se spekulace na Albánii, která míří do Evropské unie a očekává se tu nárůst cen nemovitostí? Sledujte nejnovější epizodu pořadu Světu financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Přečíst článek

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Magdaléna Klimešová z ministerstva práce a sociálních věcí v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Magdaléna Klimešová: Většina Ukrajinců pracuje. Pobírají nižší mzdu než Češi

Přečíst článek
Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme