Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekonstrukce historických domů čeští architekti umí. V Kutné Hoře se podařilo odstranit nánosy socialismu

Původně středověký dům v Kutné Hoře prošel kompletní rekonstrukcí.
Se svolením Alex Shoots Buildings
Petra Nehasilová

Dům v historickém centru Kutné Hory prošel radikální přestavbou. A výsledek je lepší než originál. Na kolik taková rekonstrukce vlastně vyjde?

Reklama

Zaujme hned na první pohled. Z řadové zástavby v historickém a památkově chráněném jádru Kutné Hory vyniká bílou barvou. Když dům současní majitelé v roce 2020 koupili byl značně znehodnocený úpravami ze 70. let 20. století.

„V momentě, kdy jsme byli investory osloveni k projektu kompletní renovace, pozbýval dům de facto jakékoliv autenticity a charakteru a naším úkolem tak bylo mu jej navrátit,“ říkají Jan Holub a Tomáš Hanus (Byró architekti).

Zásadními úpravami prošel interiér. Architekti nechali například odstranit příčky v některých místnostech. „Nové zásahy měli objektu přinést nové impulzy, které spočívají zejména v nečekaném propojování jednotlivých prostor domu interiérovými okny a otvory,“ popisují architekti.

Reklama

Okny či luxfery je s místnostmi propojené i schodiště.

Sklep zůstal rekonstrukcí prakticky nedotčen a slouží ke skladovacím účelům. Do přízemí se vstupuje skrze prostornou vstupní halu, na kterou navazuje kromě schodiště denní dětská herna se samostatnou koupelnou a servisní část domu.

V patře se nachází obytný prostor s kuchyní, rodičovská ložnice se samostatnou koupelnou a pracovna. Podkroví je určeno pro děti.

Projekt ateliéru Byró architekti zaujal i mezinárodní odbornou porotu České ceny za architekturu, která poslala do užšího kola soutěže. Rekonstrukce vyšla na 10,5 milionu korun.

V Beskydech mají novou autobusovou zastávku.

Beskydy táhnou. Kvalitou architektury šlapou na paty i Krkonoším

Nejenom příroda, čistý vzduch a výjimečné výhledy. Beskydy nabízí mnohem víc. Tradiční roubenky i velmi kvalitní soudobou architekturu i design. Vydejte se s námi na procházku za beskydskou architekturou.

Přečíst článek

Architekta Eva Jiřičná a její projekt Centrum nového Žižkova

Eva Jiřičná: Věž vysoká 80 metrů je prcek. Konzervativní přístup brzdí vývoj Prahy

Původní projekt Central Group na Žižkově obsahoval věže tři, setkal se ale s nesouhlasem vedení Prahy. Architektka Eva Jiřičná ho tedy musela spolu se svým týmem přepracovat. Trvalo to pět let a místo tří budov bude mít rozvojové území kolem někdejšího „Mordoru“ v centru věž jen jednu. Vysoká bude 80 metrů. „Samozřejmě chápu, že úkolem památkářů je ochraňovat historii města. Na druhou stranu ale neinformovanost a mnohdy i přílišná konzervativnost jsou zbytečnou překážkou dalšího rozvoje,“ říká světoznámá architektka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce trafo stanice na bydlení

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

Přečíst článek
Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme