Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekonstrukce zanechala sto let starému domu genius loci

Zrekonstruovaný dům Moraviana v Moravské ulici na Vinohradech
Moraviana
Michal Nosek
nos

Zrekonstruované prostory sto let starého secesního domu Moravianna na pražských Vinohradech nedávno ozdobila stovka obrazů a soch současných českých a slovenských umělců. Poprvé v historii se na jednom místě sešla například díla téměř všech umělců z rodu Saudků. 

Reklama

Kompletní obnova budovy trvala necelé čtyři roky. Architekti zachovali původní prvky z počátku 20. století a přidali praktické nové technologie a materiály.

Podívejte se, jak vypadá byt za dvacet milionů:

„V rámci rekonstrukce se z původního domu zachovaly jen obvodové zdi. Postavili jsme nové stěny i podlahy. Vše nové, ale ve starém duchu. Chtěli jsme za každou cenu zachovat genius loci přes sto let starého secesního domu. Z původních vinohradských bytů jsme udělali moderní byty na Vinohradech. A zachovali původní prvky,“ uvedl jednatel společnosti Moravianna Vinohrady Jan Sudzina s tím, že u vstupu odhalili stavaři šest původních fresek. Je na nich vyobrazen například Pražský hrad nebo Karlštejn. Všechny prošly obnovou a nadále spolu s mramorovým obkladem a křišťálovým lustrem zdobí vstupní halu.

Reklama

Bytová výstavba v České republice nadále klesá, výjimkou je Praha

Bytová výstavba v Česku skomírá. Výjimkou je Praha

Bytová výstavba v České republice i nadále klesá. Podle zveřejněných srpnových dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se meziročně začalo stavět méně bytů a nižší byl také počet bytů dostavěných. Výjimkou je Praha, kde se bytů staví více a prodeje opět rostou. Dostupnost bydlení je ale v metropoli stále zhoršená, uvedli odborníci.

Přečíst článek

„Ze všech poschodí celého domu jsme navíc využili dlažbu vyrobenou původní technologií z přelomu 18. a 19. století a použili ji v celém přízemí. Pro výrobu dlažby se připravila originální raznice, která byla na objektu reálně použita. Tím je zachován historický tvar, rozměr, barevnost i skladba podlahy. Původní jsou například také balkónové dveře nebo historické zdobné zábradlí s původním dřevěným madlem. A nechybí ani ateliérová okna s výhledem na Pražský hrad, Žižkovský vysílač nebo Corinthia Towers. Co naopak původní není, jsou výtahy. Investoři a majitelé bytů jezdí rádi na kole, tak jsme měli podmínku, aby se kolo vešlo pohodlně do výtahu,“ doplnil Sudzina.

Za rekonstrukcí bytového domu Moravianna, který stojí v bezprostřední blízkosti Bezručových sadů, stojí ateliér 4A architekti a interiérový design za známou architektkou Janou Schnappel Hamrovou. Pro zajímavost, byt zde zájemci pořídí za cenu zhruba od 12 do 26 milionů korun

Poslední minuty před zahájením premiéry Vzkříšení

Vzkříšení. Scéna divadla Nová Spirála po více než dvaceti letech znovu ožila

Multižánrový kulturní prostor Nová Spirála, ve čtvrtek večer uvítal po více než dvaceti letech opět diváky. Novou etapu černé kruhové stavby zahájila multimediální show Vzkříšení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ilustrační foto

V Česku poprvé po více než deseti letech klesají nabídkové ceny nemovitostí

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Ceny bytů rostou ve většině světa, Česko je ale velký extrém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme