Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rigips představil svůj tiny house. Využívá moderní materiály i technologie

Šikmá střecha tvoří zajímavý kontrast s dopravníkovou konstrukcí v pozadí
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Montované dřevostavby opláštěné sádrokartonem nabývají na významu a jejich uplatnění se rozšiřuje. Nově o tiny house v Horních Počaplech na Mělnicku. 

Reklama

V areálu firmy Rigips, která se zabývá výrobou sádrokartonových desek, přibyla předváděcí budova na půdorysu šest krát čtyři metry. Jedná se o realizaci vítězného projektu soutěže Saint-Gobain Showroom od studenta architektury Františka Exnera. Minimalistická budova je řešená jako dřevostavba a po otevření bude sloužit jako vzorkovna materiálů. 

FOTOGALERIE: Prohlédněte si vítězný projekt

František Exner ve své první realizici ukazuje, co všechno je v oblasti architektury a inovativních stavebních materiálů aktuálně možné. „Stavba představuje fenomén Tiny House a jeho výstavba trvala tři měsíce,“ uvedl při otevření Nikola Hoffmann, člen představenstva společnosti Saint-Gobain, pod kterou značka Rigips spadá. Cena realizace přesáhla milion korun.

Reklama

Budova na půdorysu 24 metrů čtverečních není určená pro bydlení, jako klasické mini domky. Fasáda je prosklená a tvoří výlohu usazenou v konstrukci potažené samočistící omítkou. Zde stavbaři použili speciální pokovená trojskla, která odráží sluneční světlo a zároveň udržují teplo v interiéru. 

Diváka na první pohled upoutá zelená pultová střecha. „Původně jsem počítal s tím, že bude pochozí, ale to z bezpečnostních důvodů neprošlo. Tak nebylo nutné stavět schodiště,“ říká Exner.  

V interiéru tvoří dominantu skleněný tubus, kterým do interiéru proudí další světlo. Další zajímavostí jsou betonové prvky přístupové cesty a schod, které vznikly 3D tiskem

Natáčení podcastu s Radkem Váňou. Bavili jsme se o Tiny Houses.

Tiny House přináší jiný rozměr bydlení. Levné to ale není, říká jejich propagátor

Trend Tiny Houses dorazil i do Česka. Poptávka po minidomcích razantně narostla během pandemie. A stejně rychle narostl i počet firem, které je nabízí. „Není jich pět nebo šest. Po rešerši jsme zjistili, že jich je něco kolem 150,“ přibližuje Radek Váňa, vydavatel knihy Tiny House: průvodce krajinou minimalistického bydlení v dalším díle podcastu Realitní Club. A na kolik takový domek vyjde?

Přečíst článek

Chata na kolách

Pohodlnější než karavan a dostupnější než chata na Lipně. To jsou minidomky na kolech

Plnohodnotný komfort s bonusem, dá se totiž zabalit a odvézt kamkoliv, nabízí minimalistické domky na kolech. Trend, který se šíří světem, dorazil i do Česka.

Přečíst článek

Tiny House: průvodce krajinou minimalistického bydlení, se svolením

Řešení bytové krize nepřináší. I tak Češi podléhají trendu mini domků, říká propagátor architektury

Tiny Houses jsou speciální architektonickou disciplínou i zajímavou alternativou bydlení. I když bydlení ve dvou na 25 metrech čtverečních není pro každého. „Je vám padesát, bydlíte v domě nebo bytě, děti odrůstají. A vám se prostě už nechce uklízet, vytápět a servisovat rozlehlý byt nebo dům. Chcete odejít z města, soustředit se na jiné věci než je čím dál náročnější provoz vlastního bydlení,“ přibližuje v rozhovoru výhody minimalistických domků Radek Váňa, autor knihy Tiny House: průvodce krajinou minimalistického bydlení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Villa Amonita Lanzarote na Kanárských ostrovech

Češi zrekonstruovali vilu na Kanárských ostrovech. Museli dodržet místní přísná pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme