Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf pražských plánovačů: Ke zrychlení nemohlo dojít. Stavební zákon neřeší územní plánování

Novelu stavebního zákona už od samého počátku trápí jeden zásadní problém. Vůbec se nevěnuje územnímu plánování, říká šéf pražských plánovačů Ondřej Boháč v podcastu Realitní Club.

Reklama

K novele stavebního zákona vzhlíželi všichni. Měla jednou pro vždy urychlit stavební řízení. V průměru totiž stavebníci v Česku čekají na stavební povolení stavět pět až osm let. Nehledě na problémy, které nastaly po 1. červenci, kdy novela vstoupila v účinnost, už od samého počátku odborníci upozorňovali na její zásadní nedostatek.

„Rekodifikace se vůbec nevěnovala územnímu plánování. To je to, co jsme pojmenovávali. Debata se vedla ohledně rychlosti stavebního povolení, vůbec se ale nevedla o kvalitě plánování. Od začátku upozorňujeme na to, že zejména ve velkých městech je právě územní plánování hlavní časovou limitou časovou,“ říká Ondřej Boháč, šéf IPRu.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Výstavba bytů stojí na hraně. Pokud nezlevní materiály nebo se nesníží sazby, firmy budou krachovat

Situace na rezidenčním trhu se nadále nelepší. Výstavba a prodej nových bytů, zejména v Praze, dál vázne. Developeři pozastavují novou výstavbu kvůli malému zájmu kupujících, drahým stavebním pracím a materiálům. Úrokové sazby hypoték zůstávají vysoko a odrazují lidi od půjček na bydlení. Úroky se v letošním roce i podle nedávného prohlášení guvernéra ČNB Aleše Michla už v letošním roce patrně nezmění. Podzimní oživení trhu s byty se tedy nekoná.

Přečíst článek

Schvalovací proces v Praze skutečně trvá osm let. Nicméně získat stavební povolení je, jak říká Boháč, zabere v podstatě jen velmi krátký časový úsek.

Reklama

A územní plánování aktuálně účinná rekodifikace vlastně vůbec neřeší. „Věřím, že se to jednou stane. Na Ministerstvu pro místní rozvoj je pracovní skupina, která se tomu věnuje,“ dodává Boháč.

Zakladatel HSF System a předseda představenstva PURPOSIA Group.

V Ostravě se zrodil nový realitní dravec. Purposia zase vyhlíží miliardové tržby

Začalo to před více než dvaceti lety fasádami a střechami. Dařilo se a stavební firma narostla. Holding Purposia má na kontě desítky realizací nejenom průmyslových hal, ale i miliardové tržby. Holdingová struktura teď zahrnuje 33 „dcer“. „Dosáhneme na celou hrubou stavbu jako takovou. Ne ze sta procent, stále musíme nakupovat venku, většinu máme ale pod kontrolou,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Jan Hasík, majoritní spolumajitel a zároveň šéf holdingu Purposia.

Přečíst článek

Benefity se projeví

A až se toto změní a stavební zákon zahrne i plánování, pak se benefity, které novela podle Boháče, bezesporu má, naplno projeví.

„Myslím, že na toto ale budeme muset ještě trochu počkat. Běží nějaká pracovní skupina, snad se to podaří posunout dál. Myslím, že na to budeme čekat podobně jak na rekodifikaci stavebního zákona,“ uzavírá Boháč.

Aktuální díl podcastu Realitní Club, jehož hostem byl šéf IPRu Ondřej Boháč, si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Lukáš Kovanda: Fiasko jménem digitalizace stavebního řízení. Lidem kvůli němu zdraží byty

Náklady nezvládnuté digitalizace stavebního řízení nabíhají již takřka dva měsíce. Je proto vhodné aktualizovat vyčíslení škod, které to tuzemské ekonomice způsobuje.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Boháč, ředitel IPR

Šéf pražských plánovačů: Magistrála se zužovat nebude. Ideální je ji obestavět, má ekonomický potenciál

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Ondřejem Boháčem.

Šéf pražských plánovačů: Kdyby si v Praze nikdo nestěžoval, byl bych nervózní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme