Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf pražských plánovačů: Kdyby si v Praze nikdo nestěžoval, byl bych nervózní

„Projekt na rekonstrukci Hlavního nádraží v Praze je velmi smělý, ale řeší dlouhodobé problémy, které jsme dosud nedokázali řešit,“ říká šéf pražských plánovačů Ondřej Boháč v dalším díle podcastu Realitní Club. Kromě zásadních pražských projektů, jako jsou rekonstrukce Hlavního nádraží či výstavba Vltavské filharmonie, se dostalo i na další ožehavá témata - Metropolitní plán Prahy i rekodifikaci stavebního zákona.

Reklama

Už za osm let by Vltavskou filharmonii mohli navštívit milovníci hudby, a nejen ti. Miliardový projekt má kromě koncertních sálů poskytnout i prostory pro další vyžití. Budova má ambici stát se kulturním centrem Holešovic. Podle Ondřeje Boháče, šéfa Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), má právě filharmonie možnost představit Prahu jako město 21. století.

Jak bude vypadat Vltavská filharmonie se můžete podívat do následující galerie.

„Právě proto ji říkáme Vltavská, nikoliv pražská. Svým významem totiž výrazně přesahuje hranice Prahy, ale i celého Česka. Nepochybně jde o budovu, která zásadně ovlivní budoucí směřování Prahy,“ říká Boháč.

Reklama

Mezinárodní architektonickou soutěž o podobu Vltavské filharmonie vyhlásilo hlavní město Praha společně s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) na konci srpna 2021. V květnu 2022 vzešel vítěz, dánské studio Bjarke Ingels.

Stejně jako novou koncertní budovu, ale potřebuje Praha podle Boháče i moderní nádraží. To hlavní a největší, které tvoří bránu do města. „První dojem uděláte jen jednou. A ten, který Praha dělá Hlavním nádražím, není úplně dobrý,“ říká Boháč.

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Čtyři sály, knihovna, kavárny i restaurace. Praha už má jasno, jak bude vypadat Vltavská filharmonie. Dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG) představilo architektonickou studii. I ta už si našla svoje kritiky.

Přečíst článek

Odbavovací halu i okolí Hlavního nádraží přemění Praha podle návrhu dánských architektů z kodaňského studia Henning Larsen Architects. Jejich projekt se ale sešel hlavně s kritikou. V české metropoli nic výjimečného.

„Všichni jsme ale byli rádi, že se o tom takto mluví. Myslím, že kdyby projekt nevyvolal vlnu emocí, ať už pozitivních či negativních, kdyby vyzněl do ticha, byl bych vlastně víc nervózní,“ dodává Boháč.

Aktuální díl podcastu Realitní Club, jehož hostem byl šéf IPRu Ondřej Boháč, si můžete poslechnout v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Staňte se odběrateli realitního podcastu, který moderuje duo Petra Jansová a Dalibor Martínek z Newstreamu.

Co se staví, co se chystá? Buďte v obraze s Realitním Clubem

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Boháč, ředitel IPR

Šéf pražských plánovačů: Magistrála se zužovat nebude. Ideální je ji obestavět, má ekonomický potenciál

Přečíst článek
Primátor Bratislavy Matúš Vallo

Primátor Bratislavy: Praha je pro nás inspirací, ze slovenské metropole chci udělat bezpečné město

Přečíst článek
Budova projde rekonstrukcí

Prahu čeká další miliardová investice: „Sherwood“ zmizí a z Hlaváku se konečně stane nádraží hodné metropole

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme