Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sláva panelákům. Stačí pár promyšlených zásahů a byt konkuruje novostavbám

Jak se proměnil panelákový byt pod taktovkou architektů?
Se svolením Filipa Beránka
Petra Nehasilová

Úplně běžný panelákový byt na tradičním tuzemském, pražském, sídlišti lze proměnit k nepoznání. Rekonstrukce bytů na sídlištích je zdá se velkou otázkou do budoucna. A architekti si s tím dokáží poradit.

Reklama

Stačilo málo. Přesněji jedna inspirující televizní reportáž o proměně panelákového bytu. Ty mívají spoustu negativ, ale jejich nespornou výhodou je, že se dají kompletně prostorově přeměnit.

V bytě ve vysočanském paneláku například došlo na prohození ložnice a obývacího pokoje. „Vynechat některé návyky je legitimní možností při rozhodování o budoucí organizaci prostoru ve kterém budete bydlet a může to přinést řadu výhod,“ popisují architekti René Dlesk a Tamara Kolaříková (RDTH architekti).

Na proměnu panelákového bytu se můžete podívat do následující galerie.

Reklama

Výsledek přestavby dokazuje, že architekti se s investorkou naladili na stejnou vlnu. „Už od prvních kroků jsme hledali, kam nás klientka pustí a jaké jsou hodnoty, které by se měly při rekonstrukci projevit,“ popisují architekti.

Hlavně minimalismus

A těmi hodnotami je jednoznačně minimalismus. Klientka se chtěla zbavit prvoplánových dekorací a vytvořit takový prostor, který bude sloužit potřebám členům rodiny.

Strohost, která provází celý projekt a je panelovému domu vlastní, se projevila i v řešení zabudovaného nábytku. Veškerý zabudovaný nábytek i povrchy, kromě závěsů a podlahy z marmolea, jsou bílé.

Architekti ze studia RDTH jsou rovněž autory další rekonstrukce panelového bytu v Praze. Na přestavbu se podívejte do následující galerie.

Důležitou roli hraje i modrá barva. Ta je skrytá a objeví se vždy, když se cokoli otevře. Je uvnitř každé skříně, kuchyňské skříňky, WC nebo v koupelně. V zrekonstruovaném bytě existují i stopy panelové minulosti a přítomnosti, jako třeba styky panelů a ošetřené „jizvy“ po odstranění příček nebo původní radiátory a trubkové rozvody vytápění.

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Je nebo není prefabrikace návratem do minulosti, kdy se v tuzemsku stavěla nechvalně známá panelová sídliště? O aktuálních trendech výstavby jsme si povídali v dalším díle podcastu se šéfem české pobočky finské developerské a stavební společnosti YIT Markem Lokajem.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Zahraniční ateliéry mají o projekty v Česku velký zájem. I z důvodu velkého množství soutěží. Ty jsou navíc relativně otevřené a za posledních 10 let se vylepšila i jejich kvalita. „Zároveň se v tuzemsku se zatím nikdo nesetkal, že by soutěž byla zmanipulovaná,“ přibližuje spolumajitel architektonického studia re:architekti Ondřej Synek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Původně středověký dům v Kutné Hoře prošel kompletní rekonstrukcí.

Rekonstrukce historických domů čeští architekti umí. V Kutné Hoře se podařilo odstranit nánosy socialismu

Přečíst článek
Architekt Radan Hubička v pražské Babě se svým týmem navrhl velkorysou vilu.

Baba patří mezi nejluxusnější pražské čtvrti. Tamní vily jsou přehlídkou té nejlepší architektury

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme